Taras to přece musí vědět

Pod minulým článkem Jana (ZDE) s Kamilem rozjeli debatu o tom, jak dlouho v národě přetrvává do něj intenzivně huštěná ideologická propaganda, indoktrinace. (prý dvě, tři generace). Mám na věc trochu jiný názor, a protože času nezbývá, z komentáře, který bych normálně přičinil, udělám článek. Neboli z prdu kuličku.

Jana: … reportér pokládal na ulici -náctiletým ukrajinským studentům otázky, co vědí o historii jejich země. Výsledek byl – všechno co svět vůbec má objevili a vytvořili Ukrajinci – vynalezli písmo, kolo, střelný prach, knihtisk … budoucí Ukrajince … určitě čeká víc než dalších 100 let, než se „převychovají“ zpět do podoby normálně myslících lidí.

Jestliže se tazatel obrátí na respondenta ve společenství, kde vládne totalita a za jiný názor se střílí, zavírá do vězení nebo vyhazuje z práce (v tom posledním už tam jsme, v předposledním se blížíme), potom je možné očekávat, že odpověď bude prakticky téměř totožná s oficiálně prosazovaným stanoviskem. Což je případ Ukrajiny, byl to případ SSSR a tábora míru, nacizmu, dob, kdy tady řádila či řádí ideologie náboženská. (Věřící všeho druhu umějí být také pěkné sadistické kurvy.) Tedy výpovědi studentů je možné za odpovídající jejich skutečnému názoru brát s velkou rezervou.

Podle mě je navíc nutno v této věci přihlížet i k věku tázaných: jak nedávno někdo pravil, jsou to telata a život je po profackování vyplivne proměněné, dost podstatně, a pokračuje to celý život až do smutného konce. Ostatně – jak pravil Zeman – názory nemění jenom blbec, čímž částečně omluvil vlastní neomluvitelné kopance. Je ale zároveň pravdou, že tohle směšné fanfarónství je pro východní slovanské národy typické a snaží se jím potlačit často oprávněný pocit méněcennosti vůči anglosaskému a germánskému civilizačnímu okruhu (taky pěkní šmejdi). I v naší velké kotlině je možno tento jev pozorovat také, v té vltavské kotlině hodně zesílený.

Jana pak pokračuje ve svém pesimistickém tónu (napravit to všechno bude trvat minimálně dvě-tři generace), aby ji v trudě podpořil Kamil: A napravovat to (dezinformační nákazu mladých Ukrajinců) bude kdo? Kolik z přeživších Ukrajinců bude mít potřebu i znalosti se takto angažovat ve válkou poničené Ukrajině? A kolik lidí bude mít o takovou nápravu (= poznání skutečnosti) zájem?

Ukrajinská situace je natolik složitá (politicko-společenský, ekonomický a strategický guláš všech možných zájmů), že prognózovat je téměř nemožné. Může se tedy stát všechno a v jedné krajnosti (ruský protektorát) bude náprava ukrajinských kulatých hlav provedena v režimu ajncvaj, v druhé krajnosti (ruská porážka) je o tom zbytečné uvažovat, protože tady nebudem. V režimu pravděpodobného vývoje bude budoucí ruská polovina Ukrajiny zbavena mládežnických iluzí ukronacionalizmu celkem bezproblémově, v rodinách, druhá, západní polovina pak projde (patrně) procesem vystřízlivění a iluzí o své velikosti se zbaví nárazem na realitu poválečné bídy, v jejímž průběhu si asi pověsí komika za hrdlo. Tím ostatně potvrdí svou tradici „Slava gerojam!“.

V žádném případě tak nebude docházet k návratu do normálního stavu ukrajinských myslí až za dvě nebo za tři generace (Jana) a Kamilova ještě chmurnější předpověď (už generace současných dětí je indoktrinována propagandou a lepší už to nebude) vůbec nedostane šanci, půjde to skokově, ráz na ráz. Ukrajinci jsou – díky fanatizmu svého vedení a neexistenci ve společnosti zakotvených demokratických tradic – v bezvýchodné situaci a kecy o světovém významu ukrajinského národa a jeho myslitelů nepřežijí dva oběhy Země okolo Slunce.

Jakože se Taras nejmenuju.

 

 

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

31 thoughts on “Taras to přece musí vědět

  1. Keď to na Ukrajine skončí a ja verím,že to Rusi zvládnu,tak Ukrajina prestane byť Ukrajinou.Niečo zaberú Rusi,niečo Poliaci a niečo…no uvidíme.

    No a tí,ktorí zostanú v Rusku sa stanú ešte horlivejšími ruskými vlastencami ako samotní Rusi,tí čo spadnú pod Poľsko začnú hľadať svoje poľské korene hneď potom,ako Poliaci urobia rázny koniec ukrajinskému nacionalizmu lebo Poliaci určite nezabudli na Volyňský masaker. A mládež ? Aká bude propaganda,taká bude aj mládež. Obráti sa ku tomu,kto jej ponúkne plnšie koryto. Myslím,že to čo z Ukrajiny zostane, celkom prirodzene nastúpi na gruzínsku cestu spolužitia s RF. Rusko má surovinové zdroje a tým aj prostriedky na rozvoj svojej ekonomiky.KoZa nemá nič,lebo všetko čo mal včítane toho,čo nakradol po celom svete už prežral. Na území dnešnej Ukrajiny panuje silná religiozita a ja pochybujem,že tamojšia mládež sa bude chcieť podielať na takomto vývoji :

  2. Co způsobil dav sobě a své nastupující generaci?

    Úryvek z knihy „Takzvané zlo“ Konrada Lorenze:

    „Vytvoříme-li tuto smutnou situaci úmyslně v pokuse tím, že jednotlivé house vychováváme izolovaně od příslušníků vlastního druhu – jako „Kašpara Hausera“, můžeme na takovém nešťastníkovi pozorovat celou řadu charakteristických poruch chování k neživému, a ještě více k živému okolí; významně upomínají na poruchy, které René Spitz zjistil u hospitalizovaných dětí ochuzených o dostatečný sociální kontakt. Takové stvoření neztratí jen schopnost vyrovnávat se aktivně se vzruchovými situacemi svého okolí, nýbrž se snaží všem vnějším podnětům pokud možná vyhnout. Pro takové stavy je „patognómická“, sama k diagnóze postačující, poloha na břiše s obličejem otočeným ke stěně. Rovněž husy, které člověk takto duševně zmrzačí, si sedají tak, že směřují zobákem do rohu místnosti. Vpustíme-li do místnosti dvě taková zvířata, jak jsme jednou též udělali, směřují jejich zobáky do dvou diagonálně protilehlých koutů.
    René Spitz, kterému jsme tento pokus demonstrovali, byl přímo otřesen analogiemi mezi chováním našich pokusných zvířat a dětí v sirotčinci, které zkoumal. Na rozdíl od nich je ale možno takto poškozenou husu do značné míry uzdravit – zda úplně, to dosud nevíme, neboť restituce si zřejmě vyžádá celá léta.“

    Upřímně, kdo si dal tu práci a vyslechl si, podobnou, stejně děsivou přednášku „konference: Povaha změny“ v PS, MUDr. Františka Koukolíka, DrSc., z 30.4.2013 ?

    To je jen zlomek destrukcí, které dav připustil, aby je oligarchie vykonala.

  3. Áno. A dobře to doplňuje i tento článek. (ZDE)
    Ta Lincolnova, věta: „Část lidí můžete oklamat vždy, všechny lidi někdy, ale nemůžete oklamat všechny lidi vždy.“ se v praxi pokaždé projeví tak aby potvrdila svou platnost, ale dodal bych že to samé platí i pro sdělenou a dokonce i očividně prokázanou pravdu.

  4. Je dobré že při vší té mizérii stále neztrácíme smysl pro humor (ZDE) a to i v situaci kdy nás naši partneři v EU nechápou:
    Český návrh na omezení pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru nenašel dostatečnou podporu mezi členskými zeměmi EU. Uvedl to šéf české diplomacie Jan Lipavský po jednání ministrů zahraničí EU v Lucemburku 24. června. Mezi členskými státy EU však zatím nezískal dostatečnou podporu, a proto se návrh nedostal do schváleného 14. balíčku sankcí proti Rusku. Lipavský se však nevzdává a bude se snažit tento návrh nadále prosazovat.
    Aspoň někdo ve vládě chápe co je pro naši zem opravdu důležité.

    • Copak naše vláda – na tu hned tak někdo bemá.

      Poté co veleúspěšným jednáním jak zajistit Ukrajině „spravedlivý mír“, se pustila do dalšího náročného úkolu:

      https://www.novinky.cz/clanek/domaci-rakusan-chysta-vypravu-do-syrie-ma-vytipovat-oblasti-pro-navrat-uprchliku-40477795

      Ještě letos by měla do Sýrie vyrazit mezinárodní diplomatická mise, za jejíž přípravu je zodpovědná Česká republika. Bude mít speciální úkol: vytipovat ve spolupráci se syrskou stranou oblasti, které je možné označit za bezpečné a kam by se mohli z Evropské unie navracet syrští uprchlíci.

      Podle článku to vypadá,že hlavní jednání povede Rakušan. Vybral Sýrii (to bude Asad určitě štěstím bez sebe) a v jednání jim prý určitě pomůže naše ambasáda.

      Tandem Rakušan – Lipavský! Ještě že je svět zaměstnán důležitějšími osobnostmi! 🙂

    • Podle teletextu ČT-09:

      Pellegrini dorazí do Prahy
      Slovenský prezident Peter Pellegrini dnes na svou první zahraniční návštěvu po nástupu do funkce tradičně dorazí do ČR. Dopoledne ho na Pražském hradě přijme jeho český protějšek Petr Pavel, jednat budou kromě aktuální politické situace i o vztazích obou sousedních států. Pellegrini se v Praze sejde i s dalšími ústavními činiteli.
      Čeští politici chtějí s Pellegrinim v co největší míře navázat na úroveň vztahů s předešlou slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Návštěva má potvrdit výjimečně blízké česko-slovenské vztahy.

      A zřejmě proto taky ukrajinský místodržící v Praze a premiér ČR Signál I. Fiala (podle té samé ČT-09) vykládá, že obnovení mezivládních konzultací není na pořadu dne – že prý kvůli zdravotnímu stavu premiéra Fica.

      Lze tedy bez obav potvrdit, že Pětidemolice má priority naprosto dokonale srovnané. 🙂

      • Ach Pellé,Pellé!

        176738358_4051144731587807_573416616951990803_n.png (Obrázok PNG, 500×657 bodov)

        Pellé po voľbách do poslednej chvíle „flirtoval“so Šimečkovým Progresívnym Slovenskom. Uvedomil si však,že vstup do vládnej koalície so Šimečkom by mu jeho elektorát neodpustil a preto zvolil koalíciu so Smerom a SNS. Strana Hlas-SD vznikla odštiepením od „Smeru-SD“ a vytvorili ju tzv „socialisti“ slniečkárskeho typu – sorošoidi. Je dobre,že sa Pelle stal prezidentom,nebude môcť Ficovi prekážať tak významne,ako by to mohol robiť z pozície predsedu NR SR. Neočakávam od neho nič. Tým,že sa stal prezidentom SR,stratil vplyv na vládnu politiku a myslím,že veľká časť členskej základne Hlasu-SD sa vráti ku Ficovi.

        • Některý fóry jsou fakt nesmrtelný. Tenhle jsem poprvé slyšel o Venclovském, krátce po tom co přeplaval Lamanšský průliv. 🙂

          • Až na to,že Venclovský bol normálny,zdravý, ženatý chlap – Moravák ako poleno a Pellegrini je teplý ako radiátor.

  5. Naši občané se pokládají za Kelty a tedy stejné „zápaďáky“ jako jsou Irové, Walesané, Skotové a Bretonci. Prý to dokazují výzkumy DNA. Slovanů je tady hrozně málo. Tím pádem patříme do NATO a na Západ. Chorvaté se pokládají za Góty (Němce), na nějaké slovanství se u nich nehraje. Říkají, že s méněcennými Slovany (Srbové, Rusové) nemají nic společného. Za 2. světové války Chorvaté úspěšně spolupracovali se Západem (Hitlerem). Ani současné ukrajinské vedení se nepokládá za slovanské. Přece nejsou stejní jako jejich úhlavní nepřátelé Rusové. Ukrajinci zabili pomocí amerických raket nějaké rusky mluvící ženy a děti na pláži v Sevastopolu, ale v Evropském parlamentu to přijali s obrovskou radostí. Také v Praze. Americký ministr zahraničí Blinken řekl, že USA budou dodávat Zelenskemu ty nejmodernější zbraně snad až do skonání světa, protože se musí bránit ruské barbarské agresi. Námi všemi milovaný Agent Pávek (58.32 procent) si pozval na kobereček Babiše s Havlíčkem a ti se podělali strachy a sdělili mu, že už nejsou pro mír, že milují Zelenskeho a banderovce. Babiš společně s Fialou, Lipavským a spol. prohlasovali další miliardy pro Zelenskeho. Aby zabíjel ruské ženy a děti. Ale Blinken spolu s EP řekli, že kdyby se Putin vzdal a vydal Krym, Donbas a Luhaňsko k ukrajinizaci, nemuseli by ruské děti v ruském vnitrozemí zabíjet. Blinken prý vyrábí pro ukrajinské děti školní osnovy, že si mají vážit svých předků z 2. světové války tzn. UPA a OUN. Vrchní velitel USA a NATO v Evropě Cavoli řekl, že bude proti Rusům bojovat i v případě, že budou úplně poraženi. Jde mu o jejich konečné zničení. Co se týče informovanosti, před mnoha lety jsem byl funkcionářem ČSSD v Praze. Měl jsem jednu kamarádku v ODS. Stěžoval jsem si jí, že úplně všechny média v ČR, až na několik bezvyznamných (Rudé Právo v čele s Mitrofanovem), jsou v moci přívrženců ODS. Ona odvětila, že oni odeesáci, si musí svá média, což jsou všechna média v ČR, financovat ze svých zdrojů. A my socky (dnes dezoláti) si máme svoje dezinformační média financovat sami. Snad si nemyslím, že ODS a spol. budou financovat levici (nedemokratické) její propagandu. A veřejnoprávní média byla s konečnou platností dobyta pravicí už v roce 2001. Fiala prohlásil ze televizi i telefony a chce majitele telefonů, kteří mu nebudou platit, pronásledovat. Když se někdo zbaví telefonu, bude televizí i šicí stroj. Uvědomělý stoupenec Zelenskeho se na Slovensku pokusil zavraždit proruského premiéra Fica. Ten zázrakem přežil. Někteří herci z Prahy byli nejdříve v euforii a pak zklamáni. Ale není všem dnům konec, jak unikal Trockij atentátům a nakonec neunikl. Koupil jsem si krásnou knížku nazvanou „Černá kniha CIA“, kupodivu tato kniha nebyla zakázána a je přístupná i v knihovnách. Tolik vražd a svinstev, která jsou vylíčena v této knize, by nevymyslel ani vrchní konspirátor Putin. Tak tolik k vaší diskuzi. Kdy někdo převychová Ukrajince a Čechy, aby z nich byli slušní, inteligentní, pravdomluvní a neagresivní lidé? Nikdy.

    • Taky tady máme astronomický dluh pěti bilionů korun. O tom dluhu tady kolují dvě verze. Podle první ho způsobili Babiš se Schillerovou, aby se zalíbili sockám. Podle druhé ho sice způsobila naše současná vláda, ale jen proto, aby pomohla Zelenskemu a porazila Putina. A z toho důvodu ten dluh může být i daleko vyšší.

      • „máme astronomický dluh“
        Stejně jako v II.sv.v. Anglosasové proměňují krev a utrpení na bezpracný chamtivý zisk.
        Stejně jako za II.sv.v. se pak „objeví síla demokracie“, nový „New deal“(na zamaskování nevysvětlitelné konjunktury) a „americký sen“, na který se budou skládat generace zadlužených pozůstalých a rozvrácených národů a ekonomik.

    • Jak to, když je to Putinův šváb, zrádce USA, NATO a EU? U nás by se s ním Koudelka, Stříž a Bradáčová nepárali.

  6. Liberální fašisti chtějí v Evropě vyvolat další fyzický konflikt

    „to prase bylo třeba zastřelit“

    Policie:
    „Policejní orgán si je vědom tenké hranice mezi svobodou projevu a možným jednáním …“
    (Jaká justice, taková policie. A naopak. V kontextu jiných fašistických, sociálně-ekonomických až fyzických likvidačních postupů a rozsudků. Fyzických, zatím latentní, nepřímou formou.)

    Znovu:
    Kdo si vyslechl, zauvažoval a pochopil vzkaz americké „mluvící hlavy“ z února 2015 na Chicago Council on Global Affairs?

    Ti, co vyvolávají a participují na chaosu, mají anglosaské geny? Doufají, že se jich v pozici „svině, ale naše svině“ následky jejich činů nedotknou, že se oni sami i jejich blízcí vyhnou důsledkům?

  7. Jeden z mnoha projevů fašismu
    (podle vzoru nacistické NSDAP a SA)

    (Jana | 19.6.2024 v 08:43)
    https://d8-a.sdn.cz/d_8/c_imgrestricted_QP_V/ozGDc/pracovni-pohovor-prace-ve-stari.png?fl=cro,0,0,4096,2340%7Cres,1024,,1%7Cwebp,75

    Prof. Turánek vyhozen z práce, je na seznamu! Kde to žijeme? Šokující příběh odvážného vědce.
    https://www.youtube.com/watch?v=wb1od1uzSjE

    Je paradox, že on sám se stal obětí části své ideologie. Stínu, který se, podle svých slov, rozhodl probádat až nyní.

    Jednotlivé podnikavecké i pracovní pozice jsou obsazovány oportunisty.
    Znalosti nejsou to podstatné a hlavní, hlavní je „držet hubu a krok“.
    Tuto spirálu smrti roztočili podnikavci a ti, co si říkali a říkají „pravičáci“.

    Fašismus a demokracie stojí na tom nejhorším, co v davu je. Zbabělost, lenost, hloupost etc.
    Základním předpokladem není erudice s morálkou, ale oportunismus s bezpáteřností, na kterých neschopný všeho schopný systém stojí.

    „K vítězství zla, stačí mlčení dobra (slušnosti).“

      • Sakrblé, chvílemi jsem si kladl otázku jestli Turánek není reinkarnací barda z Avonu, nebo alespoň někoho z té partičky, která se tehdy okolo něj točila.

        • „jestli Turánek není reinkarnací barda z Avonu“
          Kdo okolo koho se točil a v jakém smyslu?
          Net na heslo Turánek+AVON, i na jeho modifikace, nic smysluplného nedává.

          • „Bardem z Avonu“ byl nazýván Shakespeare. „Partičkou“ je myšleno (slovy Wericha): „dva zámky plný spisovatelů“ (předscéna ze hry V+W Balada z hadrů).

    • „K vítězství zla, stačí mlčení dobra“.

      Autora neznám, ale pravil/napsal:

      Neboj se nepřátel. V nejhorším případě tě mohou zabít. Neboj se přátel, v nejhorším případě tě mohou zradit.

      Boj se lhostejných! Ti nezabíjejí ani nezrazují, ale jen s jejich mlčenlivám souhlasem existuje na světě zrada a vražda!

      • Ale vždyť v Čechách žádní lhostejní lidé nejsou! Tam, kde žiju, si lidé, včetně důchodců, neustále povídají o tom, kdy konečně vyženeme Putina z Ukrajiny, kdy ho někdo konečně sejme. Litují, že Fico (agent Moskvy) neumřel. Pochvalují si našeho reprezentativního prezidenta, úhlavního nepřítele Putina, který kam přijede, tam ho vítají tisíce lidí. Tady na koupališti si lidé povídali o tom našem dluhu 5 bilionů korun. Prý to nevadí, hlavně, že jsme pomohli Zelenskemu vyhnat Putina a zlikvidovat Rusáky. Taky se jim zamlouvá, že Fiala, jako pravý kavalír, se zavázal, že zaplatí všechny ukrajinské dluhy (my je zaplatíme). Před základními školami vlají ukrajinské vlajky a děti se ve svém volném čase zúčastňují běhů pro Ukrajinu. Možná u vás jsou lidé lhostejní, ale u nás ne.

        • Tak to je pozitivní zpráva, alespoň někde je lid uvědomělý, dobře rozumí „signálům“ a na vlastní oči vidí, jak pod vedením premiéra země kráčí k propasti.

          Snad se konečně přidají i zbývající miliony váhajících. Už chybí jen nepatrný kousek k cíli a jsme tam!!! 🙂

          • Tak děje se to v Praze a části Středočeského kraje, asi tak k Berounu, Benešovu a Poděbradům. Ale nechci to příliš zdůrazňovat, abych zase nerozčílil pana Kamila, kterého si jinak velmi vážím. Nejvíce takových lidí prý je v Úvalech, 3km za Prahou na hlavní železniční trati. A na venkově mimo srdce republiky ve Špindlerové Mlýně a v Peci pod Sněžkou. Prostě důvěřují sdělovacím prostředkům.

            • Nejvíce takových lidí prý je v Úvalech, 3km za Prahou na hlavní železniční trati.

              A že je tam ještě nic nepřejelo? Nebo je vlaky nějak rafinovaně objíždějí? Mne vždycky rodiče varovali abych se před vstupem na trať dobře rozhlédnul.

            • Ale musím podotknout že Úvaláci, se kterými jsem ve středu sledoval koncert na Parukářce, se vámi popsanému profilu dost vymykali. Jestlipak vy nás, Karle, trochu netaháte za fusekli?

              • Když se po parlamentních volbách objevují statistiky, ve kterých obcích dostávají jednotlivé strany úplně nejvíce hlasů, tak u ODS se na prvním místě objevují často Úvaly. Kdysi dávno v 90. letech to byly i Klánovice, ale kvůli plánovanému vykácení části lesa tam sympatie k ODS mírně poklesly. Že na nějakém koncertě návštěvník z Úval nevypadal na voliče ODS, ještě neznamená, že by v Úvalech voliči ODS nebyli. https://www.youtube.com/watch?v=QMAJNfRBDag

            • Tak to určitě budou věřit i mírotvůrci Zelenskému a jeho novým, dokonale propracovaným plánům na ukončení války. 🙂

              https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-jasny-a-podrobny-zelenskyj-oznamil-ze-pripravuje-plan-na-ukonceni-valky-40478330#

              Ukrajina připraví komplexní plán, který předloží partnerům. „Je pro nás velmi důležité, abychom předložili plán na ukončení války, který bude podporovat většina světa. To je diplomatická cesta, na které pracujeme,“ dodal.

              Zelenskyj současně poznamenal, že Ukrajina zvyšuje výrobu dronů, vybavení pro elektronický boj a pro dělostřelectvo. „Musíme být silní na bojišti, není to proto, že by někdo chtěl bojovat. To se nám od začátku nechtělo. A teď už nikdo nechce. Chceme mír. Ale musíme být silní, a proto rozvíjíme naši výrobu, abychom byli silní,“

              Mimochodem – Fiala ty ukrajinské dluhy bude platit „ze svého“? Nahrabal si už dostatek? Protože pořád čtu, že USA už dolary dávno došly a jejich zadlužení úspěšně stoupá.

                • Tak aspoň by měl jít v čele vlády příkladem a vedle tanků a nábojí přidat i nějaký ten milion ne? Ani by to nepoznal, když milion v kampeličce hladce unikl jeho pozornosti,Verba movent, exempla trahunt!

                  Mluvit on umí, teď ještě ten příklad blbému národu kdyby byl. A jak by mu potom stoupla podpora! Nepotřeboval by možná ani korespondenční volby. 🙂

Napsat komentář