V některé laguně někdy lidem šplouchá na maják

Je to obecně známá věc: když bez jakéhokoliv předběžného výběru zavřete do místnosti (nebo, lépe, vysadíte na pustý ostrov) několik dívek a přiměřený počet chlapců, začnou po krátké době, skutečně bez ohledu na sociální původ, vzhled, výšku a váhu, politické přesvědčení či náboženské vyznání, souložit. Rozmnožovat se.

Nutí je k tomu jev zvaný libido, které způsobuje, že (jak říká doktor Nešpor) baží po rozkoši, kterou jim mocný Stvořitel vetknul do makovic jako odměnu za to, že maj děti:

Libidem je obdařen každý jinak, někdo ho má větší (tak už to chodí), někdo menší, pan doktor Cimický ho má hodně velké. A tím pádem řádil mezi pacientkami jako obrovský opičák ve stádu samic s červenými prdelkami, prý (pro opičáky) jasné znamení, že jsou svolné.

Pacientky MUDr. Cimického takovým jasným znamením nedisponovaly, tím pádem doktor přišel se svým dvořením nevhod a tím pádem se holky po dvaceti i více letech, jako Tři mušketýři, rozzlobily, spojily, a on má teď průser.

Je zajímavé, že přátelé říkají, že si vůbec nedovedou představit, že by Honza něco takového vůbec páchal. Honza a harašení? Vyloučeno.

Když si člověk přečte některá interview, která Honzík dával, tak se v nich vyskytují věty, které – díky působení aféry – dostávají hodně jiný význam. Například když vyprávěl o studiu medicíny, tak říkal, že je důležitá praxe, aby si medik mohl řemeslo takříkajíc vošahat. Zdá se, že jemu to zůstalo až do primariátu. Pak ještě mě zaujal jeho rozhovor pro rozhlas v době jeho devadesátého výročí vzniku, když sedí s Lucií Výbornou v jakési skleněné kukani na Václaváku a povídají si o rádiu, tykají si, on jí říká Lucko, a ona mi – ve srovnání s jejím běžným, tedy dosti hyperaktivním a uhihňaným projevem – připadá, jako by měla kapánek zaražené větry. Nebo jako kdyby právě prošla bohnickým terapeutickým procesem. Ale nejspíš vidím trávu růst.

Já už mám naštěstí tyhle věci vyřešené a dívám se na to s mírným pobavením, nechápu, proč jsem vyváděl skoro jako náš Honzík, ale na rozdíl od něj jsem nikdy nepoužil násilí, nevnucoval se, před zahájením tažení dával dívkám a ženám obrovský prostor k tomu, aby mohly včas říci ne. Dokonce mi dvě po nějaké době vynadaly, že jsem se stáhnul hned po prvním jejich slabém, propagačním náznaku nesouhlasu, protože ony by si daly, ale já jsem se ihned změnil v asexuála. Nebo buzíka, to říkám, abych naštval Fagana. Je ale také fakt, že jsem poznal i dámu, která to chtěla hodně horké, všemožně to provokovala a když jsem na hru (bez jakéhokoliv nadšení, mně to takhle nikdy nefungovalo) přistoupil, náramně si to užívala.

I když – teď si to uvědomuju, také jsem jednou jedinkrát zafungoval jako opičák. Šel jsem po temné a liduprázdné chodbě naší firmy a u umyvadla před hajzlíky si kamarádka Marta (chodili jsme na mejdánky uzavřené společnosti přátel) myla pacinky. A měla do chodby hodně vyšpuleno pěkné, do texasek upnuté pozadí. Podotýkám že nám bylo okolo čtyřiceti a nikdy jsme spolu nic nerozjížděli, ona byla zamilovaná do svého čerstvě nabytého chotě a já to respektoval. Jenže, kouzlo okamžiku, nevím, co mě to napadlo, přirazil jsem k té prdelce poklopcem a rukama jsem (úplně reflexivně, zcela mimoděk, skoro nechtěně) zezadu sevřel její kozenky. Obě, když je ta rovnoprávnost. (Sevřel není správné slovo, jenom tak lehce jsem vložil její úrodu do svých dlaní.)  Byl to fajnový matriál, nebo měla kvalitní podprdu. To vše se slovy „Kde je vystrčeno, tam je dovoleno, říkala to moje maminka!“

„Tarasi, ty čuně!“ víceméně pobaveně pravila Marta a pleskla mě po hubě mokrou rukou.

A tím ta aféra skončila, aby se dnes, po téměř čtyřiceti letech, rozhořela plnou silou.

 Co jsem to udělal? Jak jsem vůbec mohl? Co když to Martu celých těch pětatřicet let trápilo, že ji zneužil ten prasák Taras, bez jejího souhlasu jí osahával na prsouch a zničil jí tak střední věk a stáří, stejně jako tahle prdící a věčně (cokoliv) hulící společnost zničila dětství Gretě. Jak bych to jen napravil? Pošlu jí sto tisíc. Nebo rovnou dvě stě! Žádný trest není dostatečně velký na to aby smazal tu pohanu mladičké (no to už ani ne) a nevinné (to určitě ne) dívky (měla z prvního manželství dvě děti), možná dokonce panny (leda tak za uchem)!

A co se mnou? Půjdu se udat na policii a učiním plné doznání!

A skončím u Cimického v Laguně…

 

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

50 thoughts on “V některé laguně někdy lidem šplouchá na maják

  1. „úplně reflexivně, zcela mimoděk, skoro nechtěně“

    A je to tady!
    To jsem zvědavý, jak s touto obhajobou obstojíte u soudu, respektive u jeho emancipované mladé předsedkyně.
    Vzpomínáte, jak jsem vám posílal pozdrav z Mírova?
    Doufám, že si na mne také vzpomenete.

  2. Je zajímavé, že přátelé říkají, že si vůbec nedovedou představit, že by Honza něco takového vůbec páchal. Honza a harašení? Vyloučeno.

    Doufám, že máte na mysli Honzíkovy přátele a ne své ( mimo těch diskusních)
    Jako třeba Radima.
    Ten by také zasloužil prezidentské vyznamenání.
    Ale zaznamenal jsem, že v jedné seznamové diskusi se Honzy velmi kultivovaně a důrazně zastala jakási dáma, která se představila jako Eva Kantůrková, publicistka …
    Já opravdu netuším, jestli to psala ona, ale mrkl jsem (jako Zeman na Reye) na wiki a ona je madam ročník 30 první poloviny minulého století.
    Navíc „havlistka“!
    Tak tam asi Honzík opravdu nic nepáchal.:-)

    • To jsem slyšel u Xavera, divil se on i Jiří Adamec, oba jeho kamarádi.

      Eva Kantůrková je spisovatelka a patří do kruhu Havlových chartistických přátel, i se svým zemřelým mužem, pozdějším ředitelem polistopadové televize.

      V souvislosti s tématem – v knížce Český snář od Vaculíka je její fotka u vody, na nějaké soukromé nuda pláži, boženku však má překrytou jezevčíkem, kterého drží v náručí. Ale jinak skutečně krásný kozy, myslím, že by se na mě nezlobila. S Vaculíkem se dost nesnášeli a ona mu sem tam zavařila, když na něj něco práskla. Myslím něco ze života jeho ptáka. On jí to oplácel také s láskou, viz to foto plus jedna pasáž z jeho knihy, kdy líčí, jak ji potkal u Slávie a umnou konstrukcí (která je nesdělitelná, to se musí přečíst) z ní udělal kozu. Avšak, ještě jednou, ty reálné byly skutečně prvotřídní.

      Mezi chartisty to byl jeden Cimickej vedle druhýho.

  3. Ježísmarja, to jste neměl dělat. Já jsem naštěstí natolik plachý, že mně obvinění z harassmentu nehrozí. Leda, že bych se stal obětí justičního omylu. V USA je to velice přísné. Platí to hluboko do minulosti, nikdo neunikne trestu. Tarasi, už tenkrát v době vašeho mládí jste měl mít úctu k ženám. Pokud jste viděl film „Thelma a Louise“, určitě jste se dozvěděl, jak americké ženy trpí. A české taky. Čeští muži nejsou o nic menší prasáci než američtí muži. Občas ale v USA někdo vyvázne ze smyčky např. nedávno herec Kevin Spacey. U Cimického se to ale nestane. Jedná se o politickou causu tzn. prasák Cimický=prasák Zeman. Cimický je ztracen. Mimochodem, dnes jsem si přečetl rozhovor s předsedou KDU-ČSL Jurečkou. Říkal, že za dva roky budeme úplně šťastní. Zatím máme pouze dobrou vládu, za dva roky budeme mít dobrou vládu i dobrého prezidenta.

    • Neměl dělat, neměl dělat… Vždyť píšu, že to bylo zcela spontánní a nezvladatelné.

      „Čeští muži nejsou o nic menší prasáci než američtí muži.“ – všichni muži jsou prasáci, až na homosexuály a jiná pohlaví. Ti mají jiné zájmy, které se netočí okolo středobodu světa, ale někde jinde a o kousek vedle.

  4. Tarasi čím to je že tě ten Ciminda tak interesuje, vem Plzáka, jakej on byl hoňák, navíc se chlubil svými skalpy což gentleman nedělá, pomalu v tom vidím nějakej tvůj mindrák.
    Škoda že máme k sobě daleko, docela rád bych si s tebou na tohle téma dal řeč, u dobrého piva. I o Cimindovi i jiných věcech.
    Já teď řádně 3x opíchanej piju svý 3 pivo v mý oblíbený špeluňce a myšlenkově řeším jestli můj pocit že jsem v blázinci je halucinace nebo skutečnost a je to včetně pocitu že tentokrát od toho blázince mi někdo klíče ukradnul.

    • Odzadu, dedadu, to je oblíbený filmařský styl, protože mohou zároveň pozorovat tváře obou pohlaví a sledovat, jak se na to herci tváří.

      Ten pocit, že jsme se ocitli v blázinci je zcela autentický, vyjadřuje ho kdekdo a myslím, že takhle mám nazvaný jeden článek.

      Adresuji ti vážné varování ohledně těch piv, zase mám k tomu článek, myslím že dokonce nazvaný „Dana (Zátopková) říká: Po pivu se blbne!“ (To pravil Emil v reportáži německé televize poté, co se přiznal, že má radši pivo než víno.)

      Co se mého mindráku týká, nevím, jak to myslíš: jako že bych Cimdovi záviděl? Kdepak, já tenhle dřevorubecký styl nesnáším a dřevorubce pokládám za magory a burany, kteří nejdražší vína lemtají jak psi kteří mají žízeň vodu. Až na tu Martu jsem vždycky vyžadoval souhlas, nejlépe aktivní a pokud to partnerku nebavilo, z různých důvodů, nebavilo mě to také. Což mělo za následek relativní hojnost vztahů jenom na jednu noc, ne proto, že bych sbíral skalpy, ale proto, že tohle (spolupráce a soulad v nátuře) se ukáže až na bojišti, málokdy předem.

      Že bych předělal Terasu na Lagunu?

      • Brtník má pravdu, Tarasi.
        Ještěže se nedožijete toho, až začnu zpytovat svědomí já.
        Každopádně už teď, narozdíl od vás, neupadám do marného sentimentu.
        Jednu takovou svoji Martičku jsem totiž před nedávnem potkal.
        Jakási obrovská matróna na mne začala na ulici křičet:
        „Nazdárek, Saule“
        „No, ahoj a odkud se vlastně známe?“
        Odvětil jsem nejistě.
        A pak mi to začala barvitě líčit, dokonce i s některými opravdu nechutnými detaily.
        A ještě to chtěla probrat někde u kávičky.
        Naštěstí jsem to musel odmítnout, protože jsem spěchal na pivo.
        Tam mi potom v mysli defilovaly vzpomínky na krásnou, štíhlou a něžnou brunetku, opravdovou bohyni.
        Jděte na to pivo, dobře vám s brtníkem radíme:-))

  5. Ta Tvoje Venuše možná nezvládla těhotenství. Svoji Venuši mám před očima, naštěstí jsem byl proti ní smrkáč. Po deseti letech jsem jí potkal a byla to jarmara. Chudinka. Osud vás prostě někdy doslova osere. Taky jsem potkal krasavici, která zůstala štíhlá i po porodu. Byla totiž vegetariánka a po bylinkách se netloustne.

    • A tak ona i almara může být šikovná, nebo třeba aspoň „jen“ zajímavá ženská.
      Jenže ty mindráky, co si většinou s každým kilem nahoru násobí, bývají pro jejich osobnost smrtící, i když třeba ještě pořád vypadají relativně dobře.
      To já každý jaro vyhodím několik párů kalhot, koupím o číslo větší, naštípnu novou dírku na opasku a jsem duševně svěží:-)

      • Hmm… Tak to já si už ani nevzpomínám kdy jsem si naposledy o číslo větší kalhoty kupoval a tu jednu dírku na opasku, kterou stále používám, mám už vymletou skoro na dvojnásobný průměr.
        Ale když už jsme u toho odívání – napadlo mne že mnohé držitelky červených prdelek promítly tuto signalizaci do způsobu jakým je zakrývají. Možná by bylo zajímavé zjištění co Cimického oběti signalizovaly svému okolí – tedy potažmo i Cimickému při návstěvě. Možná ty prdelky, či jiné přednosti, nebylo ani třeba špulit. 🙂

        • Já už příští jaro také žádné nové kalhoty kupovat nebudu, Kamile.
          Rozhodl jsem se, s ocelovou vůlí sobě vlastní, začít sportovat i přes zimu.
          Zatím sice ještě nevím přesně jak, když mně lyže nebaví, ale já už u piva něco vymyslím.:-)
          Cimického obětí s „červenými prdelkami“ pod hrozbou eletrošoků od svého psychiatra, kterému musely být dlouhé měsíce k „dispozici“ se v médiích vyjádřily dost srozumitelně a jasně.
          V podstatě je Cimického „péče“ o ty bezbranné holky srovnatelná s pedofilí.
          To jste nezaznamenal?
          To nevadí.
          Cimický z toho právně s největší pravděpodobností vyvázne bez trestu.
          Což bude evidentní důkaz spiknutí zlých sil proti Miloši Zemanovi.

          Podobně jako proti vám, antivaxerům , vedou lživou kampaň zhuntované zdravotní sestřičky , vyčerpané péčí o neočkované idioty na JIPkách víc, než po porodu paterčat.
          Tak hodně zdravíčka, Kamile a přeji ať jim hrdina jako vy nemusí zadýchaný, bezbranný a s oboustranným zápalem plic našpulovat na vytření svoji hnědou prdelku.
          I když ony by s tím neměly problém.

  6. Tady je pravda jineho zdravotniho personalu!
    Statečné pracovnice z covidového oddělení …
    Pravda, ktera prichazi od praktiku ve zdravotnictvi
    a ne z medii nebo od vlady a jejich prisluhovacu.

    • Tak už vám to Ilumináti z NWO mázli, Astře.
      Ale otevřená mysl vám ještě funguje.
      Tedy ten web, myslím.
      I když má taky na kahánku, jak vidím…
      https://otevrisvoumysl.cz/
      Nebo zkuste čerpat na Twitteru u Flákance Volného, když si tak zakládáte na té své „úrovni“ 🙂
      Ten tam má pro vás jistě hodně inspirativních příspěvků.

      • Opet Saulujete 😦
        Flakanec Volny , Otevrena mysl, hlavne pak kritika urovne.
        Podobne zaverecne vety jak jste opet predvedl:
        Ten tam má pro vás jistě hodně inspirativních příspěvků.
        svedci o „urovni“ kterou tim potvrzujete.

        Kdysi platilo ze v demokracii fungovala konfrontace nazoru a tim se dochazelo k nejlepsim vysledkum.
        Dnes se to resi jen spravnym nazorem a ostatni se mazou.
        Jeden kteremu nehrozi smazani ma tuto podobu:-)

        • „Kdysi platilo ze v demokracii fungovala konfrontace nazoru a tim se dochazelo k nejlepsim vysledkum.“

          Dnes platí, že díky lžím, dezinformacím, hoaxům a totálním kravinám, které na sociálních sítích šíří lidé jako vy, jiní lidé umírají.
          Přijde vám to jako „nejlepší výsledek“?
          Doufám, že jste se svou „“““úrovní „“““spokojený, Astře.

          • hoaxy: saule, v mé sociální bublině je minimum covidiotů, ale zjistila jsem, že mají jedno společné. jsou vystrašení tak moc, že záměrně vyhledávají takové info (otevřená mysl, volný apod.), která je „uklidní“ a potvrdí jim, že dělají dobře, že se neočkují, že pandemii „nevěří“, že se vlastně nic neděje, hledají si info, že nemocnice jsou prázdné (včera jsem byla u svaté anny, a fakt to tam vypadá jak kdyby byla válka) a přidušené pacienty převáží po republice jen z plezíru. já jen doufám, že to zdravotníci vydrží (myslím ty útoky covidiotů a ten nápor). je smutné, když místo štědrého dne s dětmi a rodinou u stromečku budou sestřičky a doktoři kmitat ve skafandrech v covidáriích, ale co je covidiotům po tom, že? Oni si budou svátků užívat v teple domova. pokud teda nebudou zrovna na přístrojích.

            BTW: co myslíte tou astrovou „úrovní“? že se dá pod dno i podkopat?

            • No jo, Radko, on by se tomu člověk tak rád zasmál.
              Ale když vidí, co se dnes opravdu děje, nebo když to, nedej bože, postihne i někoho z jeho rodiny, přátel, nebo jeho samého, tak…
              Tak ho přejde nejen smích, ale i trpělivost s těmi idioty, kteří ještě mají drzost i teď přikládat pod kotel.
              Respektive kremační pece!

          • Saul a opet jen osobne. To je „uroven“ jeho argumentu.
            Saule nejde o moji spokojenost jde o spokojenost tech nespokojenych a tech co trpi
            a jedina spravna pravda a nic jineho je to co privedlo spolecnost do dnesni situace!

  7. mě nevadí, že těm nesmyslům sami věří, ale ať neškodí. vtipné jsou třeba čipy, nikdo z covidiotů mi nedokázal vysvětlit, jak sestřička během vteřin zvládne z ampule s pěti či šesti dávkami vždycky vcucnout do injekce právě jen jeden čip. jeden mi po dlouhém přemýšlení řekl, že čipy jsou nachystané v jehle, to, že se injekce nakupují od mnoha různých výrobců nebyl argument. někdo věří na UFO, někdo na boha, je to jeho věc. ale mě vadí jak ovlivňují „slabší“ jedince šířením těch bludů, nebo si dokonce vezmou na svědomí zakazovat rodičům, partnerům či dětem očkování. jak si stěžují, že s tím STÁT nic nedělá, a sami nejsou schopni ani dodržovat základní pravidla (3R, čtvrté R, rozum, po nich nelze chtít), natož se naočkovat. a zavedla bych znovu povinnou maturitu z matematiky, protože jaké „počty“ dokážou covidioti ze statistik vyplodit svědčí nejen o neznalosti počtů, ale i o chybějící logice a analytickém myšlení.
    já mám teď výsledek práce covidiotů každý den v práci před očima. z kolegyně je naprostá troska, vytřepanej uzlík nervů. poté, co nám pár kolegů zemřelo a na jednu kolegyni jsme vypsali sbírku, neboť od února, kdy covid chytla, ještě neopustila špitál a je mírně řečeno v prdeli s výhledem na ležáka, tak prozřela a uvěřila, že covid existuje, a dokonce že může i ublížit. a jako těžce riziková začala mít z covidu hrozný strach. jenže ještě víc se bojí manžela, který ji zásobuje zprávami, jak padne mrtvá k zemi když se přiblíží k vysílači, jak ji bude gates ovládat, jak na ni budou skákat všechny železné věci jak bude zmagnetizovaná, jak ji nepustí k dětem aby je „nenakazila“ očkováním … takže když neumře na „manžela“ tak na covid asi jo.

    • Ty čipy vám velmi rád vysvětlím, abyste bez otvíráku mysli marně netápala ve tmě: ve vakcíně žádné čipy nejsou, jen je tam v RNA sekvencích uložený návod, jak si je vakcína má v očkovaném nešťastníkovi poskládat z jeho vlastních buněk. A naprogramoval to Gates, akorát jsem ještě nepřišel na to, čím Bill nahradil pro jeho software tři zcela nezbytné a nejdůležitější klávesy „Alt“, „Ctrl“ a „Delete“. 😀
      Pokud si pamatuji, na USS Voyager fungovaly bioneurální počítačové obvody celkem obstojně – teda, když nebyly zrovna po nějaké havárii či explozi rozbitý. 🙂

      • jejda, tak to jsem šťastná:-) já, takový nýmand, stojím gatesovi za to, aby sledoval, co kde a jak nějaká radka dělá:-) hned se cítím důležitější:-)

  8. Tarasi nechci tu z toho delat dalsi blog kde se lide hadaji o Covodu, ale to co tu predvadi Covidove zodpovedni Saul, Radka, OH a jiste i dalsi se pripoji,
    si dovolim dat odkaz na ty kteri to nezpochybnuji a radi by aby vlada prisla s resenim.

    S pranim at zmizi pochybovaci a cela CR se sjednoti na jedinem spravnem nazoru ktery zarucene ochrani a zachrani 🙂

    • https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kdo-zaplnuje-nemocnice-a-jip-40379239#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=LdoIGt0Ft25-202111261004&dop_id=40379239&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

      Z diskuse:
      „toto je každému normálnímu člověku s aspoň průměrnou inteligencí jasné, že naše nemocnice jsou přeplněné hlavně neočkovanými primitivy… ovšem těmto lidem je zbytečné ukazovat i takto jasný a barevně rozlišený graf, protože ho stejně nepochopí a Máňa stejně říkala, že to není směroplatný“

      Jak jste na tom s chápáním grafů vy, Astře?
      Taky jako Máňa?

      • Ještě pro jistotu, opět z dikuse:

        „Vysvětlivky pro odpírače :
        pokud je ta čárečka nejdelší, tak je to nejvíc
        červená je nejdelší
        červená čárečka je ta první, barvu má jako jahůdka
        a pro bystřejší :
        červená čárečka je sice nejdelší, ale z 4x menší skupiny

        … ne to už je moc složité, to až v příštím pololetí Pepíčku“

      • Opet Saul neumi jinak nez osobne:-(
        To predvedl jiz pred casem pri svem pokusu o vitezne tazeni proti vitttovi a v razanci svych plivancu prokazal ze kdyz jde o utok na nepritele ne k neprekonani !

        Ctenaru se zeptam zda optimiste ci pesimiste.
        Pro jedny nadoba z poloviny prazdna pro jine plna.
        Ceska je jiz z velmi nadpolovicni vetsiny proockovana, jak pravi pracovnik ministerstva zdravotnictvi:-)
        Ale duvod k radovani to stale pro nektere neni.

        • Ale Astře…
          Přečetl jste si ode mne jen dvě citace z diskuse pod článkem a jednu moji jednoduchou otázku.
          Na kterou jste mimochodem neodpověděl.
          To jste se tam našel a tak vás to sebralo, že to musíte zamlouvat vitttou?

          Tak znovu, jste schopen porozumět tomu grafu, ukazujícímu, kteří pacienti zahlcuji nemocnice a jsou důvodem omezování zdravotní péče i pro ostatní?
          Nebo je to nad vaše intelektuální možnosti?
          Nebojte, já se vám po upřímné sebereflexi nebudu ani smát, natož po vás plivat.
          Jestli jsou ovšem stejně tak tolerantní jako já i všichni ostatní, které vaše bludy reálně ohrožují a musí čelit jejich důsledkům, to vám zaručit nemohu.

        • Ale duvod k radovani to stale pro nektere neni – pro které jako myslíte? nerozumím.
          já nejsem ani optimista ani pesimista, já jsem pragmatik. umím číst, pochopit psané slovo, počítat, a světe div se, i analyzovat. a mě osobně vadí, že jsou špitály zaplněné neočkama a proto se neprovádí operace a jiné zákroky, a kvůli tomu zemře plno lidí, kteří udělali vše (tedy nejen dodržování 4R, ale i očko, posilování imunity a další) pro to, abychom konečně mohli zase dejchat a žít normálně.
          synovi odsunuli operaci kolene na neurčito, takže trpí jak kůň a cpe se analgetikama, protože u anduly leží na ARO a JIP 95 % neočkovanejch sobců, kteří vakcínu odmítají, ale chemickejma koktejlama 100x horšíma se najednou ochotně ládují, když se nemůžou ani nadechnout.
          já měla jít na plánovanou operaci vloni v listopadu, teď mám předběžný termín cca za dva roky.
          a nedejbože teď dostat třeba infarkt, mrtvici, nebo si komplikovaně zlomit nohu, když už se v brně omezily výjezdy IZS pouze na nejkritičtější případy, protože vozí přehršel neoček.

          • Ale duvod k radovani to stale pro nektere neni – pro které jako myslíte? nerozumím.

            Jinymi slovy rikate ze to co jsem pred casem od vasich odborniku cetl ze az bude alespon 70% proockovanost bude to v poradku a spitaly uz nebudou v nebezpeci pretizeni byla chybna informace vasich odborniku?
            To by odpovidalo tomu co tu prozivam ze napred 70% pak pozadavek na 80, nasledne na 90 %
            a stale vyse a radostneji a stale malo? Uz tu mame pres90% ale do sousedniho statu stale nesmime!
            Prvni 2x ockovani jiz dostavaji informaci ze potrebuji treti posilujici injekci, zkusenost z Israele tuto nutnost potvrzuje nebot ochrana klesa. Rika to i pan Flegr v odkazu vyse, racte si poslechnout.
            Vy nerozumite ja take nerozumim kolik % proockovanosti zaruci natolik volnou nemocnici ze nebude nutny odklad vasi operace.
            . Kazdy necemu nerozumime. Dokonce i cteni grafu muze byt pro nekoho problem, pro nekoho i duvod k osobnim vypadum.

            • „Kazdy necemu nerozumime. Dokonce i cteni grafu muze byt pro nekoho problem,….“

              Ano, dokonce pro „někoho“ zcela zásadní.
              Myslel jsem si to 🙂

            • Když už jsi mě tím: „to co tu predvadi Covidove zodpovedni Saul, Radka, OH“ přizval, tak. i když netuším, co bych tu podle tebe měl předvádět, se tedy přidám.
              „Vy nerozumite ja take nerozumim kolik % proockovanosti zaruci natolik volnou nemocnici ze nebude nutny odklad vasi operace.
              No, to potřebné procento proočkovanosti závisí hlavně na tom, jak snadno se infekce přenáší z člověka na člověka a na účinnosti právě teď dostupné vakcíny či léčby. Covid i vakcína jsou poměrně nové záležitosti a některé věci o nich prostě nevíme, všichni je jen více či méně kvalifikovaně odhadujeme. S tím, jak se daří upřesňovat vlastnosti obojího, se výsledky těch odhadů samozřejmě musí měnit. Právě tak, jako se mění vstupní data a předpoklady pro ty odhady. NENÍ příliš pravděpodobné, že do vzorce dosadíte jiné vstupní hodnoty a vyjde vám stejný výsledek.

              K tomu přidám dva odkazy, které nejsou přímo o covidu, ale o oficiální komunikaci k němu:
              FUBAR I., čili o tom, že kostra už umělé dýchání nepotřebuje
              FUBAR II., čili jak by to podávalo “Ministerstvo bez filtru”
              Jj, za tečkou většinou následuje nějaká další věta.

              • oh dekuji za 2 vysvetlujici odkazy:-)
                Zaver druheho to i srozumitelne zakoncuje.

                Hudební epilog

                Nervově napjaté téma vyžaduje zklidnění v podobě J. S. Bacha.

                Mimochodem, Bach se narodil jen několik let po předposledním velkém moru ve střední Evropě – ten řádil v letech 1679-1680 a “vděčíme” mu za existenci Olšanských hřbitovů, protože kapacita pražských hřbitovů nestačila. Další epidemie přišla v letech 1713-1715, ale pak začal mor z našich končin mizet.

                Dodnes není úplně spolehlivě vysvětleno, proč se tak stalo zrovna tehdy … jedni zastávají názor, že je to tím, že klasické krysy byly vytlačeny přizpůsobivějšími potkany, jejichž blechy mor na člověka nepřenášejí. Jiní zase, že právě tou dobou se začala veřejná hygiena zlepšovat natolik, aby to znamenalo reálný rozdíl ve schopnosti přenosu.

                Ne ve všem zkrátka existuje vědecký konsensus.

                Presna je i veta v komentari:
                No, to potřebné procento proočkovanosti závisí hlavně na tom, jak snadno se infekce přenáší z člověka na člověka a na účinnosti právě teď dostupné vakcíny či léčby.

                Takze nakazlivost a ucinnost leku jako zasadni.

                K tomu vyjadreni reditele Motola u Moravce kdyz to zacalo a jeste nikdo nevedel jak dlouho a kam az:
                reditel Motola Ludvik u Moravce v dubnu minuleho roku2020
                k nakazlivosti rika a srovnava u Coronaviru 3,9 u spalnicek 18 !

                PS
                Nechci strasit jen se ptam jak by asi vypadala situace kdyby jedna z mnoha laboratori a ze jsou jich dnes po svete tisice vypustila virus ktery by mel tu 18nakazlivost spalnicek a smrtelnost eboly?

                • „..jak by asi vypadala situace kdyby jedna z mnoha laboratori a ze jsou jich dnes po svete tisice vypustila virus ktery by mel tu 18nakazlivost spalnicek a smrtelnost eboly?“
                  S tou výhradou, že se nespecializuji na šíření infekčních chorob, se dopustím názoru: Kdyby takovou hypotetickou chorobu vypustili v některém místě s dobrým leteckým spojením do celého světa, nemuseli bychom to vůbec řešit, protože bychom byli většinou mrtví ještě dřív, než by se podařilo izolovat původce. Před masivním rozšířením eboly a podobných „radovánek“ nás IMHO chrání kombinace místa obvyklého výskytu daleko mimo civilizaci a možnost snadného cestování a rychlosti, a jakou tyhle věci zabíjejí.

                  • oh sice mluvite rozumne, ale nelze vyloucit variantu ze sice ne Bill Gates ale kdokoli jiny kdo nemluvi jako Gates ale v tichosti kona, by v budoucnu neco horsiho nez Covid mohl vypustit do sveta.
                    Jen si prat aby k necemu takovemu nedoslo.
                    Hezky weekend preji 🙂

  9. ja take nerozumim kolik % proockovanosti zaruci natolik volnou nemocnici ze nebude nutny odklad vasi operace

    já teda nevím, ale pokud se podívám na grafy, obsazenost JIP a ARO neočkama a očkama, tak nemusím být nejostřejší pastelka v penálu a přesto ten sakra ohromnej rozdíl vidím. Zvlášť když zavnímám i poměr očko neočko obecně v republice.
    a když ještě konkrétně vím, kdo je ten očkovanej – věk a zdravotní stav před nákazou (a vím to přesně u dvou brněnských špitálů a u kyjovskýho, ne z FB, vylízané mysli, nebo od Volného) , tak je jasný, že dokud neustoupí antivaxeři a nenechají se očkovat, tak to bude dvakrát do roka furt dokola. dokud tam neskončí všichni nebo nezemřou.

    a končím, valím na vánoční trhy udělat stánkařům nějakou tržbu, když ji to v šest zavřou 😦

Napsat komentář