Havlovy myšlénky v praxi

Na Kydech (ZDE) vyšel článek, který přináší odborný pohled na to, proč zemedělci (podle vzoru Antonín Novotný, to už nikdo nepamatuje) demonstrovali v Matičce stověžaté. Vidlákova stať je zajímavá a pokud udržel na uzdě svůj sklon k samorostlému autoritářství (což je při devíti dětech nezbytná vlastnost) a nekecá, tak to pro mě, který zemědělství rozumí stejně jako baletu, představuje jakýsi srozumitelný, populárně-vědecký úvod do problematiky. Zaujala mě věta „Naše nová spravedlivá, pravdomluvná a evropsky hodnotná vláda se zaměřením na Havlovy myšlenky…“ a protože u Vidláka nechci vytvářet ótéčka, dám svůj komentář, který je pro komenty na Vidlích nemožně dlouhý, sem, jako článek.

Samozřejmě chápu, že ta poznámka o Havlovi byla ironie, ale když to vezmu vážně a začnu přemýšlet, jaké Havlovy myšlenky i praktické činy bylo možné využít ve společenské, politické i hospodářské praxi, tak dojdu k tomuto:

1) V ekonomice mají Havlovy praktické nápady jednoznačně devastační až katastrofický vliv (temné slušovické nitky, likvidace zbrojního průmyslu), v ostatním vliv nulový, případně lživý a dezinformační (kapitalismus tady nikdo zavádět nechce, co bych dělal s Lucernou a Barrandovem). On ostatně ekonomice a řízení rozuměl stejně dobře, jako já tomu baletu, proto to až zoufalé upnutí na Čalfu.

2) V zahraniční politice se jeho význam omezil na vykonávání pozice operatéra pohybu osob ve vrátnici Bílého domu (lidově vrátný), což je jistě významná role, ale od prezidenta by člověk očekával trochu víc. Všechno ostatní se omezuje na šťouchání klacíkem do oka Václava Klause (rudolfinský projev), na totéž ve směru do Moskvy a jediným trochu odvážnějším počinem, který by bylo možné přirovnat k nakopnutí koulí protivníka, bylo uvržení pana Sládka do hladomorny v den prezidentské volby. Pořád se mi to ale zdá na hradního pána málo.

3) Významnější Havlova role byla v oblasti společenské. Po úvodním heroickém vpádu do světa módy v oblasti délky pánských kalhot (nad kotníky, to bylo naposled za císaře pána!) byla důležitá i jeho úloha v oblasti kultury. Na poli autora divadelních her se bohužel neprosadil (lidový soud zní: Nekoukatelné!) a ani v oblasti literární publicistiky to není valné: jediný přínos v oblasti esejistiky vidím v uvedení slova „rozmanitý“ do oběhu, když nadužívání uvozovek (Moc bezmocných) v každé druhé větě je vysoce problematické. Všechno však vyvažuje a do oblasti kladných jevů celou věc posouvá jeho přemluvení paní Daniely Kolářové, aby národu v TV inscenaci Vernisáže předvedla, jak mají vypadat vzorová prsa v kategorii „mom“ (ZDE).

4) Jednoznačně nejvýznamnější roli sehrála jeho podpora svobody náboženského vyznání občanů. Ideologicky národu přiblížil a do praxe uvedl ideje mormonského náboženství a nešetřil ani osobními příklady a nasazením, a to až do konce své životní poutě.

Díky, Václave.

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

14 thoughts on “Havlovy myšlénky v praxi

  1. Především však soudím, že Václav Klaus se na našich životech podepsal o pár řádů víc, co se devastačních následků týče. Ale tohle Vás nes(e)re, že?

    • Nečtete má díla pozorně, což je sice ne smrtelný, ale hřích ano. V některém z posledních článků jsem napsal, že V.K. měl právě v této době odevzdávat na Mírově tepláky a opouštět bránu věznice, to za privatizaci.

    • Na nepřátelské ČT běží zajímavý krimi seriál Devadesátky.
      https://www.novinky.cz/kultura/filmy-serialy/clanek/recenze-fialova-saka-prsteny-a-samopaly-krimi-devadesatky-ma-atmosferu-40383351
      V prvním díle byl v úvodu sestřih dobových záběrů, včetně Václava Klause.
      Takovým tím svým pověstným tropickým kikinaakcentem tam říká, že opravdu nemá žádné zprávy o nějaké zvýšené kriminalitě.
      Tak ještěže můžeme dnes děkovat Vaškovi, který byl v té době už svým vlivem na naši originální ekonomickou transformaci zcela bezvýznamnou postavou.
      Já mu to naopak vyčítám.

      • A to děláte dobře. Prezident, který je při zcela zásadní transformaci státu „zcela bezvýznamnou postavou“ je nepoužitelný, lépe řečeno úplně k hovnu.

  2. Já od první věty čekal, že bude i něco odborného ze zemědělské tématiky.
    Tak aspoň že ty Kolářové kozy jsem viděl:-)

    • A já zase čekal, že budete oponovat a uvedete jako důkaz nějakou Havlovu vynikající vlastnost, tedy kromě guláše, a i ten byl jenom póza. Jinak jste se zařadil do mohutného proudu vyznavačů čuňačinek, na odkaz na ryze odborný článek u Vidláka a na odkaz na Kolářové kozy se kliká v poměru jeden zájemce o zemědělství co připadá na pět zájemců o sviňárničky.

  3. 1) Ty „Havlovy myšlenky“ nebyla žádná ironie, nová věrchuška se k nim intenzivně hlásí.
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/mene-orbana-vice-havla-nova-vlada-se-nechce-upinat-k-visegradu-40375691
    2) Za osobní příklad mormonství dík a palec nahoru 🙂 By mě zajímalo, kolik hlídačů nezávadnosti textů na těch internetech to pochopilo.
    3) Lidové soudy stran umění, jakkoliv zpravidla velice přesné, vedou občas k nepředvídatelným „kolaterálním škodám“, jak je z historie vidět např. u malířů pokojů nebo autorů absurdních her.

  4. Něco čestvého z alternativních naziinternetů, ať tu neustrneme na Havlově politické naivitě:
    „Dobrý politik musí lidem pohrdat.
    Teprve pak může dělat dějinné činy.
    To je zákon vysoké politiky“
    Tak dobrou 🙂

    • Koho tu probirate kdyz nechcete ustrnout na Havlově politické naivitě na to staci se podivat na sousedni blog.
      Ale co znamena tohle?
      100 dnu hajeni nove vlady neplati ?

      • já si teda 100 dní hájení představuji jinak. nebo snad myslíte, že když tedy jmenovaná vláda požádá o důvěru ve lhůtě do 100 dní od jmenování, že jí má být v rámci hájení bez dalšího hned dána? a sorry, zatím tahle vláda takřka vše, co vytýkala Babišovcům, dělá v ještě větší míře. a vládní strana financovaná z firem z daňových rájů, člověkem obviněným z daňových úniků…

        • zatím tahle vláda takřka vše, co vytýkala Babišovcům, dělá v ještě větší míře.

          Pokud to bude dal pokracovat timto smerem smeruje to k tomu ze po 4 letech si volic rekne ze za vlady Babise bylo lepe.
          Za vlady „oligarchy“ lepe nez za vlady „demokratu“ ?

  5. Myslím si, že současní vládní řiťolezci bohužel nestíhají současné trendy, doba se progresivně mění v dříve nemyslitelné, a i věčně živý Václav Havel by se divil.
    Na aktuálních konfliktech je video, kde je porovnání čínské, ruské a US rekrutační propagandy:

    Manželka se na mě přišla podívat, proč se řehtám nahlas, komentáře opravdu stojí za přečtení:
    – čínské video po mně chce, abych vstoupil do čínské armády
    – ruské video po mně chce, abych vstoupil do ruské armády
    – americké video po mně chce, abych vstoupil do čínské nebo ruské armády
    Bez neobratného překladu je to lepší:
    Chinese Army: “Are you brave enough?”
    Russian Army: “Are you strong enough?”
    American Army: “Are you gay enough?”

    USA: Emma has two moms
    Russia: Ivan has two guns
    China: Zheng has two rocket launchers

Napsat komentář