Bahía de Cochinos

Neustále se mi na mysl vrací otázka, jestli i Kuba měla v šedesátých letech právo na svobodnou volbu aliance ke které chce patřit. Podmínky vzniku nových režimů byly prakticky totožné; jak Castrova tak Porošenkova vláda (prezidentství) byla ustavena pučem proti legitimní vládě, Castro utlačoval vlastníky latifundií a kapitalisty, Porošenko zase Rusy, nechal do nich střílet z těžkých zbraní, tedy páchal válečné zločiny, Castro zase popravoval bez soudu, tedy páchal zločiny obyčejné, a místo zakázaných kasin u kubánského vůdce pralinkář zakázal mluvit rusky. Tedy na vlas podobné děje. Jak to bylo dál?

Kuba se přimkla k táboru socialismu a míru, Ukrajina zahořela láskou k západním libodemokratickým hodnotám, zamilovala se do EU a do NATO a do kapitalistického výrobního způsobu, Kuba si oblíbila Sovětský svaz, NDR a Československo, protože ty mohly poskytnout nejvíc marxistických hodnot, a zavedla výrobní způsoby komunistické, družstva a státní podniky. Výsledkem těchto kvasů bylo na jedné straně jakési rovnostářství, všichni měli vysoko do žlabu, ale něco v něm pořád bylo a jezdí v šedesát let starých auťácích, na druhé straně pak nemnozí měli všechno a rozparcelovali si černozemní zem, většina ale měla suché u nosu a čtyři miliony musely za prací jinam, aby jim rodiny nepomřely hlady.

To byly vnější znaky a teď zpátky k úvodní otázce. Kuba se mohla přimknout k Moskvě, důsledkem ale bylo, že mezi šedestým a šedesátým třetím rokem bylo na Castra organizováno (prokazatelně) osm atentátů s účastí CIA a v jednašedesátém provedena (opět pod vedením zmíněného lidskoprávního spolku) invaze v Zátoce sviní. Na Ukrajině – s výjimkou ruské viditelné podpory vzbouřených provincií – se nedělo celkem nic a pralinky se v ruském závodě vyráběly dál v dobré kvalitě.

Potom nastal dramatický zvrat se stejným výsledkem: svět se kvůli těmhle dvěma celkem zanedbatelným státům ocitl na prahu třetí světové války.

Chruščova a Castra napadlo, že by mohli zlepšit tehdy panující klimatické ochlazování významným způsobem a nainstalovali Američanům pod zadkem vojenskou základnu s raketkami tak připomínající vynikající doutníky, které Kuba produkovala. Možná si mysleli, že Kennedy si splete rakety s doutníkama a hodí se do klidu. Účelu bylo dosaženo, klima se oteplilo až moc a svět byl minuty od svého zničení, to kdyby například ruský kozák, velitel ponorky, zareagoval stejně divoce jako texaský kovbojíček, který mu z fregaty na hladině házel na hlavu podvodní bomby. A odpálil to zboží, co měl na palubě. Tak jsme tady dnes nebyli.

Zelenského zase napadlo, že by momentálně panující oteplování mohl ochladit přistoupením své země k agresivnímu paktu NATO a k pomatené Evropské unii. Že jako tahle pumelice do čenichu ruského medvěda, spojená s vyzbrojením žlutomodré armády jadernou zbraní (kterou copatá Jůlie chtěla před časem hodit na hlavu povstalcům), by mohla způsobit to, že by medvěd zalezl do brlohu a po chvíli nespokojeného mručení usnul. Dokonce si divadelní a televizní umělec (takoví dnes spravují svět nejčastěji) chvilku myslel, že by se méďa mohl i posrat strachem.

Obojí kalkulace byly chybné. Ve chvíli, kdy se jaderným velmocem podstrčí pod zadek vojenské základny s raketami, začnou se chovat jako šílené a pro objektivní posouzení jejich běsnění je nutné zavést jediné kritérium, to, kdo si začal.

Opouštím nevhodný tón a dál zcela věcně: v polovině minulého století nainstalovaly USA své raketové základny v Itálii a v Turecku, teprve poté následovala sovětská odveta na Kubě. Agresorem tedy byly Spojené státy. Jejich směšné lpění na velkopanském chování a neexistující vznešené tváři ilustruje i to, že likvidace jejich základen v obou jmenovaných zemích, jako reciproční krok k likvidaci sovětské základny na Kubě, nebyla zveřejněna.

Počátkem tohoto století, po zradě slibů Rusku (a po jeho nedoceňovaném odstoupení ve válce dobytých území) o tom, že se NATO nebude rozvíjet na východ, následoval pravý opak a NATO se rozlezlo se svými základnami téměř až k ruským hranicím a zásadně tak změnilo strategické postavení Ruska, zásadně zhoršilo jeho bezpečnostní situaci, což odporuje závěrečnému aktu Helsinské konference a zásadě, že bezpečnost v Evropě je nedělitelná, tedy že ohledy zachování bezpečnosti jsou nutné na obou stranách. Agresorem je opět NATO a USA především.

Pod tímto zorným úhlem je tedy nutné hodnotit současnou agresi Moskvy proti Kyjevu jako jedinou možnost ruského vedení, jak si zachovat poslední zbytky svého postavení, protože po vstupu Ukrajiny do NATO a zejména pak po instalaci amerických základen, což je neodvratný následující krok po přistoupení, by si mohlo na příštím jednání s USA akorát tak lehnout na zádíčka a nabídnout imperialistické mocnosti č. 1 své nechráněné bříško k zakousnutí. Jedinou alternativou k současnému postupu Ruska je pro něj rozpoutat jadernou válku ihned, úderem na americké základny ve východní a střední Evropě.

Válečná propaganda, která doprovází invazi, je na napadené straně hysterická, nereálná, někdy až směšná. Což je ostatně setrvalý rys u Ukrajinců již od Majdanu, vzpomeňme na hysterku Savčenko, na ono známé „Ty byl na Majdaně?“ nebo Slava Ukrajině, staré banderovské heslo, jakož i výhrůžky, že si vezmou Krym zpět, že po „osvobození“ vzbouřeneckých republik dojdou až do Moskvy, odpudivé fangličkování, což všechno doprovází neoddělitelně ten fakt, že majdanský puč byl financován USA (viz Nulandové pět miliard dolarů) a v jeho průběhu se prokázaly zločinné metody jeho osnovatelů, když s cílem provokovat stříleli z jimi obsazeného hotelu nejenom na policii, ale jejich odstřelovači zabíjeli i vlastní lidi, pro možnost obvinit ze zločinů vládu.

Stejně tak dnes je za hranou ten jejich „Pérák“, pilot stíhačky, který sestřelil za jediný den šest ruských strojů, přičemž startoval a přistával v obýváku. Pokračuje to ruským útokem na věžák – stanoviště minometů, na reaktory elektrárny, dále ostřelováním již několika skupin novinářů, kteří už byli dokonce i zraněni na území ovládaném Ukrajinci, přičemž pachateli měli být ruští diverzanti. Takový diverzant v týlu nepřítele neví nic lepšího, než začít střílet na novináře, aby na sebe upozornil. Hrdiny se stali obránci Hadího ostrova, kteří poslali ruskou válečnou loď do prdele, pak zahynuli v boji s nenáviděným nepřítelem, byli posmrtně Zelenským vyznamenáni, aby pak reinkarnovali ve frontě na zajateckou menáž.  O tom, jaké morální korupční bahno zavládlo na Ukrajině za současného režimu svědčí i chování ukrajinských pohraničníků a celníků, kteří se nestydí sabotovat práci, vytvářet mnohakilometrové kolony a vybírat úplatky od prchajících. Rusové pak podle propagandy střílejí hlavně na školy, školky a nemocnice, protože tím nejvíce oslabí ukrajinskou armádu. A zcela neodpovědným projevem hysterie jsou výzvy k obyvatelstvu, aby si vyrábělo molotovovy koktejly a proti okupantům je nasadilo. Oni si už vůbec neváží lidských životů?

U Ukrajinců je v současné situaci hysterie do jisté míry pochopitelná, ale neměla by se přenášet do českých médií, ve kterých se to začalo rojit profláknutými obličeji velmi pravděpodobných amerických agentů typu Vondra, Klvaňa, Kolář. Naše objektivní média, která jakoby sídlila v mnoha Bahía de Cochinos, přesně vědí, jaký bude příští krok ruských okupantů: zahájí kobercové bombardování, použijí termobarické bomby a budou nutit prosté Ukrajince ke vstupu do strany. Začalo už i znásilňování Ukrajinek a následovat bude pověstné „davaj časy!“. Tato propaganda má u inteligentních lidí jediný účinek: vyvolává odpor vůči jejím provozovatelům a nezaslouženě pak i vůči prostým lidem, Ukrajincům, kteří jsou – vedle vojáků obou stran – obětí agresivní geopolitiky Západu a ruské odpovědi na ni.

Je nutné neustále opakovat, že ruská invaze není namířena proti Ukrajincům jako proti národu, vždyť obě strany poukazují na bratrská a rodinná pouta, ale proti zcela neodpovědným politickým vůdcům, kteří zejména po roce 2014 (ale i před ním, viz oranžová revoluce) zcela vsadili na protiruskou kartu a připojili se na stranu Západu s tím, že vzali jako přiměřené riziko to, že pomohou účinně překročit ony červené čáry, které ve východní Evropě narýsoval Putin a které Západ ignoroval, pokud se jim rovnou neposmíval. Snaha Zelenského vyvolat hysterickými výstupy v obyvatelstvu paniku a falešný dojem, že se jedná o válku za záchranu národní existence Ukrajinců, viz ty výzvy k účasti civilního obyvatelstva na bojích, rozdávání zbraní mezi ně a výzvy k výrobě zápalných lahví, jsou zcela neodpovědné, trestuhodné, protože vojenský význam nemají žádný, jenom stupňují civilní ztráty. Zelenský připomíná Hitlera, který pro zachování několika minut své existence neváhal obětovat šestnáctileté chlapce z Hitlerjugend a starce z Volkssturmu.

Ruská invaze samozřejmě sleduje ty cíle, které Putin stále opakuje, to jest zničení ukrajinských vojenských zařízení, potrestání neonacistického vedení a příslušníků nacistického Azova, ale na vyšší úrovni bude jejím důsledkem nejen zamezení instalace vojenské infrastruktury USA na Ukrajině, ale naopak vybudování ruských základen místo těch amerických a tím posílení současné mizerné ruské geopolitické a strategické pozice. Místo realistického vyhodnocení poměru sil a reálných kroků k ukončení bojů a zahájení vyjednávání o budoucí podobě ukrajinsko-ruských vztahů se Zelenskij z tohoto postavení vyloučil svou bezohledností, se kterou úplně zbytečně zvyšuje lidské ztráty. Buďto zdrhne, nebo bude zlikvidován.

Nesmyslný odpor a zbytečné lidské ztráty na obou stranách určují budoucí podobu okupované země, protože ta okupace rozhodně nebude dočasná. Nenávist mezi Rusy a Ukrajinci bude – také díky zbytečnému prodlužování konfliktu a nárůstu obětí – tak veliká, že se jí nepodaří překonat ani za desetiletí, a to je také pravděpodobná doba okupace.

Válka má své příčiny a viníky, které se propaganda snaží zamlčovat. Podle mého názoru jsou za válku odpovědné Spojené státy a jejich agresivní politika zatlačování Ruska, která tuto jadernou velmoc skutečně zatlačila až na samý práh ohrožení existence státu. A do těchto poloh se mezinárodní vztahy nikdy nesmí dostat, pokud jsou jejich aktéři odpovědní. Jak vidět, nejsou. Plus hysterické, nestátnické a zločinné chování ukrajinských politiků, kteří dovedli zemi do těchto konců a jsou za to plně odpovědni.

Ruské zavinění je možné shledávat v tom, že není jasné, zda vyčerpalo všechny možnosti k diplomatickému, mírovému řešení. Což nikdo nemůže vědět, protože nevidí do hlav ruského vedení. Že tuto situaci, do které je natlačil Západ muselo řešit, to je jasné. Pokud se ukrajinské vedení chovalo při případných rozhovorech tak, jak se chová dnes, nebyly vyhlídky na rozumnou dohodu velké. Ale přesto bude v budoucnosti nutné zkoumat, zda Putin a jeho spolupracovníci skutečně vyčerpali všechny možnosti, zda jejich jednání nebylo předčasné a tím i trestuhodné. Protože válka je…

 

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

68 thoughts on “Bahía de Cochinos

    • Těch důvodů se sešlo víc. Přijde mi to jako když sadistická děcka kameny zaženou toulavýho psa do kouta a pak ječí: „Podívejte jak vrčí! Určitě má vzteklinu!!“.

  1. Dříve se říkalo, že první obětí každé války je pravda. Aspoň podle jistého Aischyla. Ale ve válce proti *zlému Rusku* je přece dovoleno vše. Pokud si někdo vybaví úvodní scénu filmu „1981“ (právě tam probíhá povinná „Čtvrthodinka nenávisti“). Měli bychom konečně zaujmout ten správný postoj (místo abychom stáli) a dát to veřejně najevo.

    Třeba správně upravenou parodii Homéra:


    Putine, vládce, ctím tě. Ty, sedě v bělokamenném Kremlu,
    mocně vládneš Rusům i Tatarům a nesčetným hlavám mnohých
    národů. Svíjejíce se v prachu, pohlížejí na tě jak na boha. Máš veliké
    vojsko, zabíjející smrtelníky, které v zemích cizinců nosí zkázu a
    černou smrt. Zabíjejí muže a znásilňují ženy, kradou též hodinky,
    které vznešení mužové nosí na zápěstí, což je veliký div na pohled.
    Jiní je vykovali znalou bránicí, ty pak
    přijda, je bereš, neboť ty máš největší moc. Pokryv paže mnohými
    hodinkami, usednuv, pohlížíš na ukazatele času, pýchaje slávou.
    Všichni v hrůze líbají tvé nohy a řiť. Sám totiž vládneš, a kdo se ti
    znelíbí, toho pošleš do země sibiřské do lágru, kde
    zmrznou, spoutáni tuhými pouty a zemrou. Všichni mužové a ženy
    země ruské se k tobě v hrůze modlí, neboť jsi největším bohem. O
    samotném slunci praví, že jest tvým okem, a o čadivém blesku říkají,
    že je to Putinův prd.

    • Když bude tenhle kašpar obhajovat Pythagorovu větu, pro jistotu se zkusím zeptat i nějakého matematika.

      • Ano máte pravdu, ale to samé platí nejen o těch kašparech v současné vládě ale i téměř všech (možná, že je tam nějaká výjimka, já ji ale nezaznamenala) politicích tzv. Západu, Bidenem počínaje a konče kohokoliv si vyberete.
        A mimochodem za celou dobu co byl Klaus v politice jsem s ním souhlasila ve dvou věcech, a to při hodnocení války Gruzie s Jižní Osetií a napadení Srbska těmi „mírovými“ silami NATO.

        • Přesně tak, vždy jsem Kosovo pokládal za nebezpečný precedens, který se v budoucnu vymstí a naše chování tehdy za ubohé.

    • Nejsem si jistý, zda-li by to teď Václav Klaus raději neodvolal. Prý někde sedí v koutku, pláče a třese se strachy, kdy si pro něj přijdou. V telefonátu Petru Hájkovi sice odsoudil likvidaci opozičních médií, ale veřejně se to bojí říct.

      • A dostane Klaus vůbec možnost, nyní, když vlast ovinuly těžké mraky, veřejně se projevit, třeba na ČT?

        • Vovinuly, Pepane, dycinky vovinuly. Klaus to řekl v ČT na 24 myslím že Vitowské, nějak ztloustla či co, já to nesleduju, takže nevím.

    • „To vyhrotil Západ, to vyhrotila západní Evropa, to vyhrotily USA…“
      Pro osvěžení (případně doplnění) paměti je dobrý tenhle dokument.
      Já s Klausem souhlasím a myslím že ten kdo sledoval děje na Ukrajině minimálně od Majdanu, těžko může nesouhlasit. Tedy pokud jeho paměť není limitována čtrnáctidenním dosahem a je schopen používat mozek. Ještě si živě pamatuji jak se tehdy naše sdělovadla „informováním“ o rušných ukrajinských událostech v očích mnoha lidí zdiskreditovala – a tatáž média nás „informují“ i dnes.

  2. Spílat Zelenskému je zbytečné. I on je obětí; mimo jiné samozřejmě i své samolibosti, která ho dovedla tam, kde je. Ale nejen to. Především je obětí těch, kdo jeho slabou stránku mazaně využili. Stal se mouřenínem: poslouží, a pak bude moci jít. Všichni víme, kam.

    Všichni asi znají tu anekdotu o člověku, který vypadl z okna mrakodrapu, a lidé v poschodích, kolem kterých onen nešťatník proletěl, slyšeli, jak říká: „Ještě je to dobrý…“

    Zelenskij je na tom podobně, ale pár rozdílů bychom našli: z okna nevyskočil, ale byl vystrčen (zdravím do Senátu!), a bez ohledu na to, co říká, nejspíš ví, že to není dobrý. – Ale pro něj to už je, myslím, skoro jedno.

    Dobrý text!

    • Kdyby se Ukrajinci od Majdanu nepoložili do hysterie nepřípustného nacionalismu a měli v čele státníka a ne šmíráka, tak by jednak nedošlo k intervenci, když se uměli svého času domluvit o Sevastopolu, proč to nejde dnes? A za druhé – vést válku, která nemá sebemenší vyhlídky na úspěch je sice hollywoodské, ale lidi umírají zbytečně. Čím déle to potrvá, tím horší budou podmínky pro následnou podobu patrně okupované Ukrajiny. Státník na jeho místě by odstoupil s přiznáním se k politické odpovědnosti za krach ukrajinské politiky vůči Rusku a uvolnil by tím cestu k dohodě. On ještě tu hysterii přiživuje. Bude to poprvé v dějinách, kdy se s molotov-koktejly vyhrála válka proti jaderné mocnosti.

      • Vložil jsem komentář pod jménem Alef Nula. Chtěl jsem reagovat, ale WP ode mne žádá přihlášení heslem, i když jsem se předtím tady neregistroval, jen poslal komentář… je to signál, že sem nemám chodit? – Díky předem za objasnění.

        Alef Nula

        • Alefe, i když jste paranoidní, tak po vás fakt nejdou. Na rozdíl od Vidlákova hloupatého adminského systému je WP v části nastavení komentářů inteligentní, i když poprvé se mnozí zaleknou. První komentář nového tlachala podléhá mému schválení. Potom, co se Jeho Jasnost uráčí to schválit, tak už má adept volné pole působnosti a jeho komenty jdou rovnou na sklo, jak říká jisty dědek. Kdyby vidlák místo preferování bráchy zvolil WP, tak by se vůbec nemusel trápit s anonymem nebo scallopem a mazat je, zabanoval by je jednou provždy přes IP nebo mail a mohl by si dát nohy na stůl. Myslím, že jsem mu to před lety navrhoval, ale rodinná pouta jsou silná. Co se vaší paranoi týká, tak jste sem včera ve 22:43 dal komentář, já jsem ho po jedné v noci schválil (hodiny mi jdou blbě, ale za chvilku tady máme letní čas) a hned jsem vám odpověděl. Od té chvíle máte bránu otevřenou a neměl jste žádný důvod pro to vtírat se sem pod dalším exotickým nickem, který jsem navíc musel znovu schvalovat. Takže teďkonc sem můžete chodit pod oběma identitama a kaňku u mě můžete smazat pouze horlivým lajkováním mých článků.

          • Zde Alef Nula, přepínám.

            Tarasi, když se hlásím jako mimozemšťan Fpring Nabogla, vše je OK.
            Když se hlásím jako Alef Nula, takto:

            e-mail: xuesheng@volny.cz
            Uživatelské jméno: Alef Nula
            web: https://www.litterate.cz/

            tehdy se mi zjeví obrazovka WP, která mi sděluje:

            „Byl jste požádán o přihlášení, protože nejste nyní přihlášen do účtu xuesheng@volny.cz . “
            A žádá po mně heslo. Kde bych ho vzal?

            (kočka šklíba pochopitelně mou reakci na Tarase vidět nemůže, poněvadž neznaje heslo jsem ji ani vložit nemohl. Vidí jen můj úvodní příspěvek)

            Abych s Váma mohl přátelsky porozprávět, musel jsem se přestěhovat do jiné galaxie a zažádat o mimozemskou identitu, to je skandál! Lajkovat samozřejmě nebudu, protože vím, jak skončila Lajka; ale čtu Vás a když pocítím přetlak takový, že budu muset něco říct, holt se ozvu jako mimozemšťan.

            Spojaři všech zemí, proletujte se,
            zdraví Alef Nula

            • Když se komentujete ve WP, musí sedět IP, mail i uživatelské jméno. Vy jste se přihlásil v prvním příspěvku pod seznamem a v tom druhém pod volnym, tudíž vás to terorizovalo s heslem. Já taky střídal baby a sem tam se mi to vymstilo. Vy střídáte maily no a pak se nedivte.

      • Lidí je moc, a s plány na depopulizaci světa jsme dlouhodobě upřímně seznamováni. Náš problém, že tomu nevěříme. Omlouvám se, že se opakuju, ale Slovani jsou ke konečnému řešení určeni už dávno, a válka dvou slovanských národů je právě to pravé ořechové.
        Zelenskij ten národ obětoval, obávám se, vědomě (určitě ne zadarmo, to je jasný).

        • Buďto vědomě, nebo podvědomě: musí mu být jasné, že skončil a pak po nás potopa. Nesmyslnost jeho hysterčení je jasná, začal už kousat do ruky, která ho živila, viz nadávky na zbabělost států NATO, které nebyly ochotny kvůli Banderovcům zbourat svět.

  3. Neni divu ze byla zavedena cenzura jinych nazoru nez tech spravnych!
    Moudre vladni hlavy dosly k nazoru ze jiny pohled na Ukrajinu by mohl mit spatne dopady na nazor obcanu a tomu je nutno zabranit!
    Na rozdil od CR svoboda slova a pravo na jiny nazor v Americe stale plati:-)
    o Ukrajine jinak

    • No ale kam bychom došli, kdyby občané svobodně projevovali nepřípustné názory, například že Pekařová je jedno přirození a Rakušan druhé?

      • Vypravej neco o nepripustnych nazorech 🙂
        Cim to ze Ty Tvoje maji bliz k Lavrovovi nez k tomu co rika Blinken ?
        Si zaspal ze jsme vymenili Velkeho Bratra a v listopadu to bude uz 33 let?
        Uz si zapomel ze jedna napravena dama moudre pravila ze je
        lepší se mýlit s USA než mít pravdu s Ruskem?
        A ze to je tak spravne Ti dam az v pristim, protoze 2 odkazy to tady nebere.

        Rozhovory USA/RUSKO:
        Rusové ohrožují naše ekonomické zájmy, protože není možné, abychom my, USA měly astronomický dluh, 16 milionů negramotných, zhroutily se nám břidlice a Rusové si drze svůj plyn a ropu brání. Ta drzost se musí potrestat! Putin se nám nesmí vysmívat! My musíme živit hladové krky na 800 vojenských základnách mimo území USA, a Rusové si klidně udržují pouze dvě. Jakým právem si Rusové brání svoje nerostné bohatství na svém území? To nedovolíme, blinká Anthony Blinken, ministr zahraničí při setkání s ministrem Ruska Sergejem Lavrovem. Ne, ne, vy nám z toho musíte platit výpalné, blekotá Blinken, když se mu Lavrov směje.
        …..

        cele si to precti v odkazu ktery jeste ministr s vykulenejma vocima nestihl smazat.
        https://cz24.news/neskutecne-americky-blinken-zuri-mame-strasne-dluhy-proto-chceme-rusky-plyn-a-ropu/

        • Zde mas nekolikrat zduvodneno proc je lepe se mylit jako soudruzka Jirina Siklova a hluboke zduvodneni i pro politicky negramotne a jedine spravne tu na lopate serviruje moudre proemericke Pehe:
          Napsano to bylo v breznu2015 a kdyz cas trhnul oponou, posledni a zasadni argument
          v bodu 4 mu prestal platit.

          4. Ačkoliv levicoví intelektuálové po právu kritizují současný globální kapitalismus, který se z různých důvodů ve své korporátní podobě stává hrozbou pro liberální demokracii, přičemž tuto formu finanční a korporátní globalizace pohání Amerika, Rusko není žádnou alternativou. Je to politicky zkrachovalý autoritářský režim a ekonomicky obdoba ropného emirátu, v němž je vývoz surovin kontrolován mocnými oligarchiemi spojenými s Kremlem. Je stokrát lepší žít v liberální demokracii potýkající se s patologiemi globálního kapitalismu, v níž je možné svobodně diskutovat o možných změnách, než v ruském systému.

          Je stokrát lepší žít v liberální demokracii potýkající se s patologiemi globálního kapitalismu, v níž je možné svobodně diskutovat o možných změnách, než v ruském systému. ?
          cha cha cha … 🙂
          To jeste Pehe netusilo ze uz neni a nebude možné svobodně diskutovat na zadne strane 😦

          https://www.novinky.cz/komentare/clanek/komentar-proc-je-lepsi-mylit-se-s-usa-nez-mit-pravdu-s-ruskem-jiri-pehe-290858

          • Pehe asi neví, že Madla to už jednou provždy rozhodla, že Rusové mají tolik plynu a ropy, že to nemohou unést a šlechetný Západ jim tu tíhu musí pomoct nést, jinak by Ivani podklesávali v kolenou. A pod tímto zorným úhlem je nutné se dívat na všechny akce. které se v posledním dvacetiletí odehrály.

            • Těm viditelným možná jde dvacet let o plyn a naftu, těm ještě nad nimi už pár stovek let o vykynožení Slovanů dočista dočista.
              aga kdysi acht

              • Slza v koutku oka se mi objevila, acht. Ono to vykynožení s plynem, ropou a surovinami úzce souvisí.Bez něj nebudou uhlovodíky, protože oni to zadarmo nepředají, i když už to bylo za ožraly o fous.

                • Taky se mi stýskalo 🙂
                  Tak když se jim podaří tu planetu „očistit“ podle dlouhodobých plánů, nakonec ten svět bude vypadat jinak, a tolik uhlovodíků ani potřebovat nebudou. Půl miliardy lidí si vystačí s málem. Nene, prvotní je ta „očista“.

        • Astře, tobě se cz24.news otevírá? Mě se ten web oznamuje jako nedostupný. Ale tebou odkazovaný článek jsem našel ZDE, je už staršího data. Zajímavá je ta tabulka dluhů.

            • Jo? Mě to rovnou oznámí „Tento web není dostupný“ po sotva dvou vteřinách načítání a pak už nenačítá. Můžu na „načíst znovu“ klikat kolikrát chci a výsledek je stále stejný. Máš na to nějakou fintu? Přes diagnostiku už jsem to zkoušel.

              • Těch blokovaných webů je hodně. O některé se postarali v cz.nic, jiné uvědoměle blokuje ISP. Např. mně se v těch případech zobrazí text „Vážený zákazníku, přístup na stránku byl zablokován, protože představuje vážné riziko pro Vás a Vaše zařízení.“ To je najednou starostlivosti a dojemné péče o mě a mé zařízení.

                Je třeba využít VPN(virtuální privátní síť), a to nejschůdněji skrze doplňky prohlížečů(addons, extensions). Zřejmě všechny populární prohlížeče je mají přímo ve své nabídce. Např. já používám firefox a v něm doplněk „Urban VPN“. Postup je otevřít nabídku(tři čárky pod sebou), > Doplňky a vzhledy > do vyhledávacího pole napsat „VPN“(případně „urban vpn“) a vybrat některý z nejlépe hodnocených bezplatných doplňků. Otevřít a zvolit „Přidat do Firefoxu“. Poté se v liště objeví patřičná ikona, kde lze VPN zapínat a vypínat a hlavně zvolit server. Musí i v bezplatné verzi disponovat servery mimo EU, protože právě pro adresy z EU jsou za účelem zdravé mysli občanů „zlobivé“ weby blokované. Takže zapne se VPN, zvolí se nějaký mimoevropský server a přístup na blokované stránky je volný. Připojení tímto způsobem je o něco pomalejší, někdy o dost, V tom případě je třeba zkusit jiné servery z omezené nabídky v bezplatných verzích.

                • Aha, díky za radu. Teď mne ale napadlo jestli to zpomalení a snaha stojí za výsledek. Myslím tím jestli jsou zablokované „zlobivé weby“ aktivní. Protože jejich provozovatel si může říct: „Proč tam něco věšet když stejně nejsem vidět?“. V horším případě ( u těch co se ocitly „v hledáčku“): Proč mám někomu na sebe „dodávat munici?“.

                  • Zatím jsou aktivní jak cz24.news, tak Nová republika, tak Zvědavec, tak i většina dalších a pomalu se na nich opět rozšiřuje počet čtenářů, s tím jak se zvětšuje povědomí o možnosti přístupu. Rezignace by asi byla tím nejhorším, co by nás mohlo potkat.
                    Proběhly nějaké informace, že se chystají trestní oznámení ohledně porušení LZPS zavadením cenzury. Nebylo by špatné koordinovaně to podpořit(zejména finančně) a hlavně to dotáhnout do konce, k jasnému rozsudku s patřičnými dopady.

          • Nekdy zalezi na tom odkud se to otvira.. Uz me to nekolikrat reklo ze z meho zdroje nelze otevrit a z CR jsem nezaznamenal zadny problem. Kdo jak a co tohle urcuje nemam poneti.

    • Naší papaláší jsou vždycky papežštější než papež. Třeba jak dlouho tady vydržela obří socha Stalina. Od té doby se nic nezměnilo.

      • V Odrách vydrželo sousoší Josifa Vissarionoviče a Klémy, kterak se drží (přátelsky) kolem krku
        až do roku 1989. Dnes jsou části sousoší k vidění v areálu firmy Mateiciuc (posbíral je po městě).

  4. Jsem si pořád jistější tím, že se u nás budou odteď po celá léta, desetiletí, možná i staletí…odehrávat děje důvěrně známé čtenářům a filmovým divakům Matrixu, 451 stupňů Fahrenheita a 1984 (název bychom mohli zaktualizovat na 2022.) Nebo snad o tom ještě někdo pochybuje?

    • Zatím je vývoj nasměrován tak, že se tady nic moc odehrávat nebude a na souši se začne opět od ještěrek a od malých savců, co bydlej v norách. Možná ale delfíni? Ta radioaktivita, co napadá ze vzduchu do moře a skrz řeky asi urychlí mutace a naděje na lepší civilizaci za nějakých tři sta milionů let je potěšující. Pokud ovšem neexistuje nějaké anglosaské delfíní etnikum.

      • Tohle všechno se může lehce stát, stačí když se Biden nebo Putin špatně vyspí. Pak nastane čas ještěrek a malých hlodavců.

  5. Mám slušivý hoax. Ukrajina není samostatný stát. Z hlediska mezinárodního práva stále ještě je součástí Ruské federace, protože se předepsaným způsobem nepřihlásilo v OSN. Bijte mně, mučte mně, klovejte mi játra (ale bacha na zobák).

    • Ježísmarja, jestli si tenhle váš příspěvek přečte Bradáčová, tak je s vámi amen. Už nikdy nevyjdete ze své temné cely na denní světlo.

  6. Mi na tom nejvíc děsí ten soustavný, cílevědomý tlak, co trvá už minimálně stovky let, ta šílená nenávist atlantídy proti slovanstvu. V tom musí být něco hlubšího.
    Rusko je obklíčený biologickýma laboratořema, a semknutá smečka kolem něj vyje se vzteklinovou pěnou u huby.
    Pod tímto zorným úhlem jsou některá krajní rozhodnutí pochopitelná.

    • To je přece jednoduché. Anglo-Sasové jsou dědici Říma, nejvyspělejší civilizace této planety. Zatímco Slované jsou proslulí svými dřevěnými chaloupkami s doškovými střechami. Generál Custer sdělil Siouxúm, že je musí vyhubit z důvodu jejich zaostalosti. Ale my Češi si s tím nemusíme dělat starosti, podle posledního výzkumu DNA jsme většinově Germáni a Keltové.

      • Chcete-li hubit, je lepší se držet předsudků, ty odolávají přezkumu. Za Protektorátu se proměřovaly lebky a přišlo se na to, že se zplynováním by se mělo začít spíš někde v Bavorsku,
        nikoli v Böhmen. To je totéž, co píše Karel.Prostě se s měřením muselo přestat.

        • Tak anglosasové hubili všude původní obyvatele,nejen Slovany. Vyhubili Indiány, hubili domorodce na indonéských ostrovech, v jihovýchodní Asii, Austrálii,Patagonii,všude kam se na lodích dostali.

      • Sibylo, nemáte v přihlášení mail, takže vás musím pokaždé povolovat. Dopňte, já vás znovu schválím a pak už to pojede bez schvalování.

    • Ten, jak vy píšete „Putinův“ navrhoval ve své době, svému vožďovi Stalinovi tvůrce sovětských jaderných zbraní a pozdější disident Sacharov. A měl se samozřejmě jmenovat Stalinův průliv, to jen pro pořádek.

      • Sacharov? První Rus který získal nobelovku míru? Ale ani na Kurčatova, který je označován za otce sovětské atomové bomby, mi to nesedí, protože i on horoval pro mírové využití jádra. Já myslím že jde jen o fór, ve kterým holt musel figurovat nějaký známý jaderný fyzik. Ostatně, Rusové jádro mírově využili jako první na světě (jaderná elektrárna Obninsk, Ledoborec Lenin).

Napsat komentář