Kopřivu mráz nespálí

Ještě nikdy v historii země nebyla propast mezi občany tak hluboká a rozpory tak nepřekonatelné, jako je tomu dnes. Důvody jsou zřejmé, jenom je málokdo říká: pravice, reprezentovaná především ODS a později i TOP09 (za občasného přicmrndávání KDU a dalších výběhových modelů), přivedla stát cugrunt, jak zločinnou privatizací v devadesátých letech, tak i pozdější hrůzovládou Topolánkovou a Nečasovou. Zajímavé pak je, že se k obyčejnými občany nenáviděným partajím přidala tzv. elita národa, tedy umělci a pozůstatky havlistické smetánky. U podnikatelů a živnostníků je pak příchylnost k ODS, straně, která jim umožnila rozkrást státní majetek a neplatit daně a odvody, pochopitelná, stejně jako u manažerů, ajťáků a inteligence, která na současném stavu věcí profituje, typicky pak právníci, lékaři, vysocí úředníci.

Zvláštní pozornost pak zasluhují novináři. Vzhledem k tomu, že česká kapitalistická sebranka vlastní prakticky všechna média a veřejnoprávní jsou těžce zasažena prostředím pražské kavárny, je jejich působení dnes už čistě propagandistické, agitační, snaží se posluchače přesvědčit, že současný marasmus kapitalistického režimu je vlastně prima. Všichni dohromady, včetně veřejnoprávníků, kopou za pravici, s jedinou výjimkou, Parlamentními listy, které jsou mnohem objektivnější a vyváženější než ČT a ČRo dohromady (bohužel si samy škodí sklonem k bulvárnosti titulků).

Tohle byla moje standardní tiráda, kterou jste tady mohli číst mnohokrát. Doplním ji konkrétní ilustrací shora uvedených tvrzení.

Předseda komunistů Vojtěch Filip přišel do České televize, oni ho občas pozvat musejí, jinak by měli malér. A pochopitelně se dostal do konfliktu s Michalem Kubalem, který cítil potřebu opravovat Filipovy výroky, dávat je do správného historického rámce. ZDE v čase 23:30 a dále Kubal prohlásil, že Sovětský svaz měl v období 1939 až 1941 s hitlerovským Německem uzavřenu spojeneckou smlouvu. Každý byť i s jenom povrchní znalostí peripetií vzniku druhé světové války ví, že smlouva Ribbentrop – Molotov byla smlouva o neútočení, nikoliv smlouva spojenecká. Smlouvu spojeneckou mají Kubal a ČT patrně s CIA, jinak by se celý ansámbl zpravodajství nechoval jako agresivní amerikánská hovada. Filip to ostatně řekl, že se jednalo o smlouvu o neútočení, ale zaniklo to v redaktorově žvastání. Kdyby se totiž jednalo o smlouvu spojeneckou, tak by SSSR musel v září roku 1939 vyhlásit válku Anglii a Francii.

Skandál má samozřejmě pokračování v dalším pravičáckém táhlém blití. Že se jednalo o smlouvu spojeneckou tvrdil i poslanec za ODS Baxa a za ahistorickou kravinu, spíše však Kubalovu sprostou lež, se postavil i další veřejnoprávník Jakub Szántó, který se domnívá, že Kubal školil ve výkladu historie Filipa. Drzost těchhle husákovských spratků skutečně nezná hranic. (Shrnutí celé záležitosti je ZDE .)

Takže jestliže se u puncovaných ódéesáckých intelektuálních abortů jejich tupé a zavilé zhovadilosti a nevzdělanosti nelze divit, jsou přiživováni z milodarů pravičácké podnikatelské pakáže, potom ale u veřejnoprávních redaktorů, kteří jsou živeni z peněz všech koncesionářů, je nutné nemilosrdně vyžadovat, aby měli povědomí alespoň na úrovni učiva dějepisu základní školy, což zjevně nemají.

Problém ČT je personální zkorumpovanost, zprivatizovaly si ji ODS, TOP09 a pražská kavárna. A žáby na prameni – vedle těch úplně blbých a přitom extra drzých redaktorů – jsou exrodinka Fridrichových, Šámal a Dvořák jakožto reprezentanti téhle sebranky. Jediné řešení: vyházet a nahradit lepšími. Druhé jediné řešení: zrušit bez náhrady, nikdo přece nepotřebuje zcela zdeformovanou a patologickou instituci, do které občan cpe sedm miliard ročně a dostává se mu zpátky brak a póvl na zvracení.

Třetí jediné řešení je pak vhodit do budovy na horách Kavčích dýmovnici s trojkombinací léčivých látek koronavirus, novičok a ricin – a vzduchotěsně zaletovat všechny otvory.

Obávám se však, že po měsíci by tihle všichni vyšli z budovy s úsměvem a posíleni na duchu i na těle.

A hned by pokračovali, novodobí oráčové, v prohlubování té brázdy, kterou jsem zmínil v úvodu.

 

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

185 thoughts on “Kopřivu mráz nespálí

  1. Když blbdaktor České Bleskovize prohlásí, že to byla spojenecká smlouva, tak to zkrátka byla spojenecká smlouva, neznáte snad DějeBIS?

    Kdo se opováží tvrdit opak, toho stihne krutá pomsta pražské havlérky.

  2. Hmmm, chudák Filip.
    A že jste nezmínil, Tarasi, blití této kolaborantské bolševické svině na památku našich českých legionářů, které servilně poslal, zřejmě už i se zvacím dopisem, do ruského armádního tisku „Krasnaja zvezda“
    Vždyť to probudilo z letargie už i Zemana, takže od něj ten náš vlastizrádce a pátá kolona v čele Poslanecké sněmovny, chytil zasloužených pár facek.
    Doufám, že to není všechno a dostane ještě po své rudé hlavě pár ran pověstnou prezidentskou holí.

    A to očerňování Kolářových předků se mu taky trochu vymklo z rukou.
    Holt estébáckej práskač, který když už nemá co donést, tak si aspoň něco vylže na údajné příbuzenstvo, se ve Falmerovi nezapře ani po těch letech.

    • Takze nicku prvniho krale Zidu
      jste na strane noveho a konecne spravneho vykladu dejin,
      ze se jednalo o spojeneckou smlouvu a ze tedy Rusove byli stejni hajzlove jako Nemci?

      Uz vam a a vasim theoretikum a novym vykladacum zbyva srozumitelne a konecne naplno dovysvetlit ze nebyt toho ze Nemecko zautocilo na Rusko urcite se uz na zautoceni chystalo Rusko a jen diky tomu ze Nemci vedeli co Rusko chysta se tazeni Rusu na Berlin opozdilo o 5 let 🙂

      Nacisticke Nemecko z tohoto pohledu musi byt konecne oceneno a doceneno ze expanzi
      Ruska posunulo o dobu trvani valky a tak umoznilo oddaleni komunisace Evropy!
      Vse spatne ale k necemu dobre:-)
      Mozna by se v pripade vitezstvi nacistu ani vyse jmenovani experti na dejiny,
      panove z ODS a TOP09 ani nenarodili. Pri germanisace Evropy by jich nebylo treba,
      spravny vyklad dejin by znel jeste jasneji nez dnes oni kazi bez nich.
      Terazky su majorom jini a sila Berlina nepotrebuje rasovou doktrinu, staci jim to cim vladnou dnes, navic vylepseno o novy druh Nemecke ideologie pri niceni Evropy novym druhem lidskosti, s virou ze tento krat to „schafnou“ kdyz jiz dvakrat Evropu privedli do valky.
      Dnes konecne se spravne ze spravne strany dozvidame jak je to spravne,
      ze poprve to byla vyderacska Versaillska smlouva o nesplatitelnem mnozstvi penez a podruhe chyba v dohode Ribbentrop – Molotov.
      Pouha jedinna zmena slova jim na to staci misto smlouva o neutoceni se to oznaci za „spojeneckou smlouvu“.
      Po ni patrne doslo k hostine pri niz Hitlerovi nezachutnala vodka z kalichu Stalina ?

      Jak vas tu ctu drazi domoCesi jak zde tak ve vyvazene a korektni TV,
      pro CR a jeji obcany zbyva uz jen zasadni otazka.
      Kdo jeste mimo spicek ODS a TOP09 a jejich volicu veri ze do tretice se to konecne podari ?
      Dejiny nam ukazuji ze staci jen 10% konecne spravneho nazoru a lid to pochopi a na spravnou stranu se prikloni.
      Naposledy v dejinach to predvedl Hitler a lid ho nasledoval.
      Nyni se o neco podobneho pokud jde o duveryhodnost pokousi genialni Merkel a Nemci ji dle poslednich pruzkumu vyslovuji nadpolovicni duveru a tedy i spokojenost.
      A tak opet se nam na nebi blahobytu rysuje citat:

      Deutschland Deutschland über alles

      Oproti originalu si tam po 2 svetove ponekud pozmenili slova, ale jinak opet nad ne neni !
      Poturcenci horsi Turka plati take i dnes pro jejich verne slouzici v Ceske kotline 😦

      • „Takze nicku prvniho krale Zidu
        jste na strane noveho a konecne spravneho vykladu dejin,
        ze se jednalo o spojeneckou smlouvu a ze tedy Rusove byli stejni hajzlove jako Nemci?“

        Já tu někde zmiňuji pakt RM, Astře?
        Ale když už se ptáte…
        Propusťte uzdu své fantazie.
        Nějaké video vám k tomu sice nabídnout nemohu, ale zkuste se soustředit na dobový plakát odkázaný třešní v 14.51 a nějak ho volně interpretovat.
        Samozřejmě při tom nesmíte, ale opravdu za žádnou cenu nesmíte, použít termín „spojenectví“!!!
        Nesmí vás to dokonce ani napadnout.
        Takže se těším na ten váš “ konečně správný výklad dějin“ 🙂

            • Takovou nenávist si ale rudoch nezaslouží, sice dělá všechno proto, aby se vyhnul drsnější konfrontaci s režimem, protože patnáct křesel ve sněmovně je mu dražší nade všechny poklady světa, čímž hnutí potápí, ale jinak jsou názory jeho vedení prakticky sociálně demokratické v původním slova smyslu. Oni vám komouši zabavili hokynářství?

              • A tak já píšu jen o Filipovi.
                Třeba s takovým Dolejším, nebo i jinými rudochy, je možná v mnohém rozumná řeč.
                Ale to co předvedl Falmer teď…

                Hokynářství mi komouši nezabavili.
                Škoda.
                To už bych ho měl zpátky, v klidu si živnostničil a neplatil daně 🙂

            • Přečtěte si od Jaroslava Haška sbírku povídek Velitelem města Bugulmy, to Vám určitě spraví náladu, jako každé z jeho děl, a nebudete pak na pana F. (zbytek doplňte dle svého uvážení) nahlížet ve věci čsl. legií tak negativně. A když si k tomu přidáte klíčová slova Kolčak, zlato a přátelská pomoc, tak možná začnete panu F. přitakat.

              • O těch Haškových povídkách, co psal v době kdy z legií dezertoval k bolševikům, vím, ale nečetl jsem je.
                Což rád napravím.
                Každopádně asi to nic nezmění na mém přesvědčení, že když místopředa naší Poslanecké sněmovny chválí vládu cizího státu za to, že nestaví , respektive neobnovuje zpustošené pomníky naších padlých vojáků, považuji za bezprecedentní prasárnu.

                • Já sice nevím přesně o čem jsou, ale samozřejmě jsem nepředpokládal, že by Hašek u bolševiků nostalgicky vzpomínal na legie.
                  Vlastně ani nevím, kdy přesně ty povídky psal.
                  No, určitě své mezery ve vzdělání doplním.
                  Vzpomínat s humorem na rudé, bílé, či kohokoliv z té občanské války, dokázal asi opravdu jen Hašek.

                  • Co si akorát vzpomínám, tak jsem kdysi někde zaznamenal informaci, že Hašek v Bugulmy abstinoval.
                    Pokud je to pravda, tak si to bolševici klidně mohli přičíst ke svým největším revolučním světovým úspěchům:-)

        • A tak přece jen vám nějaké to videjko nabidnu.
          Přepošlete dál 🙂

          Jak to tam těm spo… ,ech pardon , vzájemným NEPŘÀTELŮM na té společné vojenské přehlídce po úspěšném dobití Polska, sluší, viďte Astře?

        • Ja jsem se vyjadril vyse, pokud ne pro Vas dostatecne srozumitelne,
          za Vase nepochopeni nemohu.
          Na Vasi otazku k obrazku , je srovnatelna s otazkou
          „na ten váš konečně správný výklad dějin“
          kdyz Vam na tresnovem obrazku ukazi v jednom letadle Americana a v druhem Rusa jak to hazi na Syrii.
          Take spojenecka smlouva?
          Nebo jen smlouva o neutoceni ?

          PS
          na rozdil od Vas ja se na Vasi odpoved ani vyklad netesim (po tom co jste predvedl na vittta neni na co) jen nebylo z Vase komentare jasne zda Nemecko ci Rusko je dle Vas tim kdo zahajil WWII kdo byl agresorem a kdo se branil. Pokud obrazek dany tresni je svedectvym toho ze Rusko je z dejinneho pohledu dle Vas srovnatelne s nacistickym Nemeckem,
          pak je o Vasem nazoru konecne jasno.

          A jeste Vam to ulehcim konstatovanim ze jsem zde v Australii dosel k zajimavemu poznani jiz vice nez pred 3 destiletimi po seznameni se nekterymi Polaky.
          Vsichni se nejak shoduji v nazoru z obrazku, ze obe strany jsou zlocinci, oboji jim hazeli bomby na hlavy.
          Jen na rozdil od obrazku vedi ze Nemci maji za obdobi 2 svetove na svedomi nesrovnatelne vice usmrcenych Polaku nez Rusove.

          Je všeobecně známo, že Polsko utrpělo za druhé světové války po Sovětském svazu ze všech evropských států protihitlerovské koalice největší ztráty na lidských životech. Dlouho se tvrdilo, že v poměru k počtu obyvatel dokonce zaujímalo první místo. Až do roku 1989 platila oficiální cifra 6 028 000 mrtvých, což představovalo 22,2 procenta z 27 007 000 obyvatel polské a židovské národnosti k 1. září 1939 v tehdejších hranicích (celkem jich ovšem Polsko mělo 35,1 miliónu). Přitom jen 644 000 osob (2,4 % populace) tvořily ztráty způsobené válečnými akcemi, kdežto 5 384 000 jich zahynulo v důsledku teroru.
          Nemeckeho predevsim. Rusko se priznalo ke Katyni ale to co Nemci v Polsku Rusko nedelalo !
          Polsky premier tohle o poctu obeti bez obalu vmetl do tvare mutti Merkel !

          Ukazovanim ci souhlasenim s obrazkem jasne ukazujete jak a v cem mate jasno.
          Jen nekteri lide (Tarasem jmenovani) byli srozumitelnejsi.
          Hezkou nedeli 🙂

          • Tak to jsem rád, že o mne a o mých názorech máte tak rychle jasno, Astře a ještě jste mne nezištně proškolil z velmi zajímavých a nedostupných historických reálií.
            Já mám o vás, vašich informačních zdrojích a vašem talentu k tvorbě vašich názorů vcelku jasno také, takže hezkou jasnou neděli do Austrálie, přeji.

          • Už to došlo i Vám Astře a Tarasi? Je to křivák, a nemění se nic na tom, že to umí dovedně skrývat. No holt ted se mu to trochu vymklo 😀 . Jasně že pro takové lidi, nebo spíše „lidi“ je nacistické Německo lepší než Sovětský svaz, i když bez něj by tady asi nediskutovali. Nebo možná ano, co my víme. O třešince a její ….(dosaďte si podle libosti, já mám dosazeno) ano nemluvím.
            Ale vraťme se k podstatě textu v blogu. Ten text není o Filipovi a komunistech, ten text je o :“ pravice, reprezentovaná především ODS a později i TOP09 (za občasného přicmrndávání KDU a dalších výběhových modelů), přivedla stát cugrunt, jak zločinnou privatizací v devadesátých letech, tak i pozdější hrůzovládou Topolánkovou a Nečasovou. Zajímavé pak je, že se k obyčejnými občany nenáviděným partajím přidala tzv. elita národa, tedy umělci a pozůstatky havlistické smetánky. “ Takže i o třešince například, i o Saulovi (pravdoláskař jak vyšitý, jen stále víc nenávidějící, prostě takový lepšočlověk, snad ne nic horšího, dnešní jeho vstupy by svědčily o něčem daleko horším). Pak je o propagandistické žumpě s jejími debilními pohůnky.
            Ale Saul to rychle (nejlepší obrana je útok) převedl na Filipa a komunisty, totéž třešeň.
            Sice mu to tak úplně nevyšlo, ale dostatečně na to, aby se zapomnělo na například: „Takže jestliže se u puncovaných ódéesáckých intelektuálních abortů jejich tupé a zavilé zhovadilosti a nevzdělanosti nelze divit, jsou přiživováni z milodarů pravičácké podnikatelské pakáže, potom ale u veřejnoprávních redaktorů, kteří jsou živeni z peněz všech koncesionářů, je nutné nemilosrdně vyžadovat, aby měli povědomí alespoň na úrovni učiva dějepisu základní školy, což zjevně nemají.“ a o to Saulovi a Třešni šlo.
            Protože na obranu té tupé zhovadilosti, pravičácké pakáže a podobně nic nemají. Jsou její součástí

            • To je nadělení, když se vám začnou pod tíhou faktů hroutit ty vaše zkažené rudé ideologické bábovičky, co šklíba?
              Celej život do vás v JZD na schůzích něco hustili a najednou zjistíte, že je všechno jinak.
              No, to s člověkem zatřese, to chápu….
              A co teprve s takovou hysterickou troskou, jako jste vy.

    • Doplním, že sovětské vedení (patrně sám Stalin) blahopřálo Hitlerovi k dobytí Paříže a ocenilo Vůdcovu úlohu v boji proti západnímu imperialismu. On totiž Híťa měl boj proti velkokapitalistům v programu, což mu ale nebránilo v tom, aby se od nich nechal financovat.

      Což ovšem nic nemění na tom, že ta smlouva nebyla spojenecká.

      • Hra se slovy?
        28. září 1939, tedy po kapitulaci Polska, byl podepsán tzv. druhý pakt R-M, neboli Německo-sovětská smlouva o přátelství, spolupráci a vymezení demarkační linie.
        Její součástí byly tři tajné protokoly, jejichž existenci vždy Moskva zuřivě popírala. Až v devadesátých letech ji speciální komise ruských historiků potvrdila.
        Wiki uvádí, že k tajným ustanovením patřilo prohlášení, že obě strany nebudou tolerovat na svém území jakoukoliv propagandu, která se vztahuje na území druhé smluvní strany. Budou potlačovat všechnu takovou propagandu od počátku a vzájemně se informovat v souvislosti s vhodnými opatřeními pro tento účel. To se stalo základem pro vzájemné spolupráce mezi zvláštními službami obou zemí, od přelomu let 1939 a 1940 a stalo se základem čtyř společných konferencí Gestapo-NKVD.
        Radost nad radost. Kdyby byli spojenci, třeba by se na rozdíl od zmíněné spolupráce hádali.

        • Ta spolupráce NKVD-Gestapo ovšem nijak nebránila Gestapu v tom, aby od samého počátku nehonilo v protektorátu komunisty jak nadmuté kozy. Ale v oblasti mediální to úzkostlivě dodržovaly obě strany a ještě zajímavější je to, že Stalin podmínil podepsání paktu R-M předcházejícím podpisem dohody o spolupráci hospodářské. Potřeboval se dostat k technologiím pro válečnou výrobu. A výsledkem byly i ty vlaky s obilím a cisterny s ropou, které jely na západ ještě ve chvíli, kdy proti nim už postupoval Wehrmacht v plné polní.

          • A Hitler ty technologie poskytl, protože už tehdy neočekával, že by SSSR měl dost času je nějak významněji použít.

    • Taky vás zopakuju: „Tamodtud vyhnali nanejvýš poštmistra,“ pravila historicky správně orientovaná tresen v reakci na to, že o Češích vyhnaných z československého pohraničí se nemluví.
      Jj, jenom vyhnali poštmistra.
      http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=34&t=6651

      Přihodím něco ošklivých pomluv o Polácích a Maďarech, o jejichž spojenectví s Hitlerem se v dějeBISu ničeho nepraví.
      http://www.palba.cz/viewtopic.php?f=34&t=8547

      V rámci toho, čemu později začalo říkat Akce Gitter, byly od 16 března 1939 preventivně zatýkány „osoby podezřelé z komunistické činnosti“,*) o kterých německé orgány bůhvíproč předpokládaly, že by se mohly stát hybnou silou odporu proti německé přítomnosti. Dále byli zatýkáni Židé a němečtí uprchlíci. Jako podklady posloužily mimo jiné kartotéky českých centrálních orgánů a policejních ředitelství s údaji o politických protivnících, které byly – místo zničení – Němcům řádně předány, a kandidátní listiny z prvorepublikových voleb.
      Přesto neustále vylézají dobře informované tresene s odrhovačkou o spojenectví Hitlera a komunistů. Je zřejmé, že to vše se dělo nejspíš jen proto, aby Němci věděli, kde své „spojence“ najdou, kdyby je náhodou narychlo potřebovali.

      *) terminus technicus, který zahrnuje všechny levicově smýšlející osoby, nejenom komunisty, ale i sociální demokraty, národní socialisty, anarchisty… a další živly, podezřelé z „neněmecké činnosti“

      • Nevím, co má co dělat skutečnost, že odsun Čechů z pohraničí do zbytkové republiky a pak do protektorátu se fakticky nekonal, s paktem mezi Sověty a Německem.
        Ze Sudet odešli státní zaměstnanci, což byla většinou vnitrozemská náplava z doby po roku 1918. Ti po zániku první republiky a záboru Sudet ztratili svá místa. Odešli, utekli, protože by zemřeli hlady a protože byli vystaveni teroru ze strany ordnerů. To byl příklad toho pošťáka. Starousedlíci z vesnic zůstávali na svých usedlostech a dál obdělávali svá pole.
        Podezřelí z politické činnosti nepřátelské vůči Říši byli především prvorepublikoví odpůrci Henleinovy strany z řad Němců i Čechů. Že po nich nacisti šli, to máte naprostou pravdu.
        Máte něco k tomu paktu, co by vyvracelo to, co jsem na to téma napsala?

        • že odsun Čechů z pohraničí do zbytkové republiky a pak do protektorátu se fakticky nekonal,
          napsala tresen
          Pan Posselt a Sudetendeutsche z Vas maji jiste radost 🙂
          Bohuzel tresni nemohu s Vasim komentarem souhlasit.
          Narodil jsem se v napul cesko-nemecke vesnici a neprobihalo to tam podle Vami napsaneho scenare ktery je jako pres kopirak nazorem co hlasaji Sudetaci.

          Mimochodem o tech ktere tresen nazyva „naplavou“ a kteri tedy vlastne nebyli vyhnani,
          je to inspirujici vyklad s nabidkou aplikovat na dnesni stav:-)
          Stejny pristup a nazor by se nyni mohl pouzivat podle vzoru tresen na tu „naplavu“ ktera ted prichazi do Evropy a jejich vyhaneni tedy vyhanenim nebude podobne jako se nejednalo o vyhaneni „náplavy z doby po roku 1918.“ jak rika tresen a pan Posselt.
          Cas trhnul oponou a konecne spravneho pohledu na dejiny se nam dostava,
          s konstatovanim, ze pro ty ve svete kteri byli jsou a budou vyhaneni
          legrace prestava, spatny cas nastava.

          • Jak si vykládáte termín odsun?
            Já jsem si myslela, že význam toho slova určila praxe poválečného vystěhování Němců. Lidi byli vyzváni, aby opustili své chalupy a veškerý majetek, aby si vzali jen kufr s nejnutnějšími potřebami a dostavili se na shromaždiště, odkud byli odvezeni vlaky za hranice.
            Německá náplava z vnitrozemí vzala většinou nohy na ramena už předtím. Tu netížilo, že musí opustit rodný dům, pole, krávy, koně a hroby předků.

          • Ano přesně. Jak vylézají z děr co? Ne že by mě to překvapilo. V záplavě rádoby korektního plácání z ní vyleze i to, co opravdu cítí. Jak ona tak Saul. Prostě vždycky se neuhlídají.
            Takže nejen mladí, ti mají jakous takous omluvu, ale takoví jako tahle žena (napsala bych to jinak ale byla bych asi hned smazána) a ten dotyčný jsou ti co jsou opravdové zrůdy, jde jim jen a pouze o jejich kuličky trusu, který si uváleli a za žádnou cenu o ně nechtějí přijít. Říkalo se jim pátá kolona že?

        • Chápu, že nevíte, co to má společného, ale zase „víte“: „že odsun Čechů z pohraničí do zbytkové republiky a pak do protektorátu se fakticky nekonal.“
          No, svým způsobem máte dokonce pravdu, nebyl to totiž odsun, ale skutečné vyhnání, které se zdaleka netýkalo „jen poštmistra.“ ©tresen. Zaznamenané vzpomínky pamětníků vám sem ovšem kopírovat nebudu, považuji to za naprosto zbytečné.

          Místo toho ‚oxeroxuji‘ něco jiného:
          Sovětská nóta německému velvyslanci v Moskvě von Schulerburgovi z 18. března 1939:
          „Mám čest potvrdit příjem Vaší nóty ze 16. března, jakož i nóty ze 17. března , jimiž dáváte na vědomí sovětské vládě, že české země byly včleněny do Německé říše a zřízen nad nimi protektorát. Sovětská vláda nepovažuje za možné, aby přešla mlčky zmíněné nóty, a vzbudila tak dojem, že má k událostem v Československu lhostejný poměr, a proto pokládá za nutné v odpověď na uvedené nóty vyjádřit k zmíněným událostem své skutečné stanovisko.
          1.
          Politické a historické koncepce, uvedené v úvodní části německého prohlášení (oznamujícího zřízení protektorátu )jako základ a ospravedlnění pro německou akci, a zejména vývody o existenci Československa jako pramene stálého nepokoje a nebezpečí pro evropský mír a o tom, že Československo není životaschopné a že z toho vyplývá nutnost zvláštní péče ze strany Německé říše , nemohou být považovány za správné a odpovídající skutečnostem známým celému světu. Ve skutečnosti po první světové válce byla Československá republika jedním z mála evropských států , kde byl opravdu zajištěn vnitřní pořádek a mírumilovná zahraniční politika
          2.
          Sovětská vláda nezná žádné státní zřízení , které by zmocňovalo hlavu státu zrušit bez souhlasu národa nezávislou existenci státu. Lze těžko připustit , že by některý národ dobrovolně chtěl souhlasit se zničením své nezávislosti a s včleněním do jiného státu, a tím méně by to chtěl národ, který po staletí bojoval za svou nezávislou existenci. Dr. Hácha, prezident Československa, neměl při podpisování smlouvy 15. března k tomuto činu žádné zmocnění od svého národa a jednal ve zjevném rozporu s články 64 a 65 československé ústavy a v rozporu s vůlí národa. V důsledku toho zmíněná smlouva nemůže být považována za právoplatnou.
          3.
          Princip sebeurčení národů, na nějž se nezřídka odvolává německá vláda , předpokládá svobodné vyjádření vůle národa, které nemohou nahradit podpisy jednoho nebo dvou jednotlivců, třeba měli jakkoli vysoké postavení. V daném případě nebylo žádné vyjádření vůle českého národa, dokonce ani ve formě plebiscitu, jak tomu bylo například při rozhodování Horního Slezska nebo Sárské oblasti.
          4.
          Ježto tu nebylo žádné vyjádření vůle českého národa, nelze jinak, než považovat okupaci českých zemí německými oddíly a z toho vyplývající akce německé armády za svévolné, násilné a útočné.
          5.
          Předchozí poznámky vztahující se plně i na změny ve stavu Slovenska , které bylo podřízeno Německé říši , což nebylo schváleno žádným vyjádřením vůle slovenského národa.
          6.
          Akce německé vlády staly se pro maďarská vojska podnětem k tomu, aby vtrhla do Karpatské Ukrajiny (Podkarpatska) a porušila nejzákladnější práva jejího obyvatelstva.
          7.
          Vzhledem k uvedeným skutečnostem nemůže sovětská vláda uznat, že by včlenění českých zemí a stejně, ať již v té či oné formě, i Slovenska do Německé říše bylo právoplatné a v souhlase s obecně přijatými zásadami mezinárodního práva a spravedlnosti nebo zásadou sebeurčení národů.

          Podle mínění sovětské vlády jsou akce německé vlády daleky toho, aby odstranily nějaké ohrožení obecného míru , naopak spíše ještě způsobily a zvýšily takové nebezpečí, porušily rovnováhu ve střední Evropě, zvětšily prvky nepokojů již dříve v Evropě vzniklých a zasadily novou ránu pocitu bezpečnosti národů.

          Prosím Vaši Excelenci, aby s tímto seznámila svou vládu a přijala výraz mé hluboké úcty.“
          Podepsán Maxim Litvinov, tehdy ještě lidový komisař pro zahraniční věci.

          Vyhozen a nahrazen Molotovem byl Litvinov až v květnu 1939, protože Stalin – z jakéhosi, tresením zjevně záhadného důvodu – dospěl k závěru, že se „západními demokraciemi“ žádnou užitečnou smlouvu nepodepíše, a kdyby přeci jen podepsal, nebude se moci spolehnout na to, že bude dodržena. Mnichov byla velmi názorná lekce.
          Jen si tak říkám, jestli se ve „svodkách“ na Stalinově stole náhodou neocitly i jakési zprávy od rozvědky o přátelském „nezávazném“ pokecu Edwarda Halifaxe s Adolfem Hitlerem 19. listopadu 1937 a porozumění, které mezi nimi vzniklo ohledně „řešení otázek Gdaňska, Rakouska a Československa mírovými prostředky.“
          Zkrátka: „Pro věc míru není žádná cizí oběť dost veliká.“

          Jo a ještě: https://legacy.blisty.cz/art/54198.html

          • No vidíte, tak se nakonec můžeme částečně shodnout. Státní zaměstnanci byli defakto vyháněni, odsun v tom smyslu, jak je to používáno, to nebyl. Sedláci a chalupníci oproti tomu mohli zůstat.
            K vašemu citátu:
            Po nejrůznějších protiněmeckých prohlášeních, jakož i po vyjádření Litvinova z oné nóty, byl pakt R-M o to větším šokem, než kdyby Moskva k rozbití Československa a k německé okupaci mlčela.

            • Ještě vám to doplním čísly, jaká jsou uvedena v této publikaci: Josef Bartoš, Okupované pohraničí a české obyvatelstvo 1938-1945. Praha 1978, 2. vyd. Praha 1986
              Podle Bartošových závěrů /na základě úředních statistik a archivních pramenů/ bylo z pohraničí odvoláno nebo uprchlo 116-122 tisíc Čechů, 12-13 tisíc Němců a 15-23 tisíc Židů. V pohraničí pak zůstalo více než půl milionu obyvatel, kteří ve třicátých letech uváděli národnost československou.

              • No vidíte, treseni, já nikdy netušil, že v pohraničí bylo třeba tolik „poštmistrů“. 😀

                „Po nejrůznějších protiněmeckých prohlášeních, jakož i po vyjádření Litvinova z oné nóty, byl pakt R-M o to větším šokem, než kdyby Moskva k rozbití Československa a k německé okupaci mlčela.“
                Šok to mohl být tehdy, protože šlo o značný obrat v zahraniční politice SSSR. Ale pořád to nebylo spojenectví. A mimochodem, pořád to není slovíčkaření.
                Víte, treseni, mluvíme o reálném vesmíru, nikoli o nějaké pohádkově černobílé válce dobra se zlem. SSSR si tehdy válku s Německem, které se nepochybně pohybovalo směrem na východ, bez spojenců dovolit nemohl (z řady známých důvodů, včetně tzv. špióniománie a čistek ve velení RA), a když nevyšlo dobré řešení podle Litvinova, tak se holt zkusilo řešení špatné – podle Molotova. (Řešení konfliktů Společnost Národů rovněž velmi názorně předvedla při italském útoku na Habeš neúčinnými jakosankcemi proti útočníkovi a rovnou izolací napadené vlády a usilovným přehlížením přímé německé a italské intervence při španělské občanské válce.)

                P.S. Nepochybuji o tom, že kdybyste chtěla, tak moc dobře víte i to, jak příslušníci oné „národnosti československé“ dopadali poté, co se dostali „Heim ins Reich,“ včetně specifického přístupu k obyvatelům na Hlučínsku a částečně i Těšínsku, který vynechával odbočku do pracovních organizací typu Todt a vedl přímou cestou do Wehmachtu.

                • „když nevyšlo dobré řešení podle Litvinova, tak se holt zkusilo řešení špatné – podle Molotova“

                  On je Molotov pod tou smlouvou (teď nevím, jestli i pod jejími tajnými dodatky , už v názvu prokazatelně proklamujícími spojenectví nacistického Německa s CCCP), opravdu podepsaný.
                  Ale že by to byla dohoda „podle Molotova“ , to je hodně úsměvné tvrzení.
                  Vjačeslav byl ve Stalinově Kremlu, stejně jako ostatní , ta poslední nula a za to dokázal obětovat všechno.
                  I svoji manželku.

                • Ono těch pošťáků, nádražáků, vojáků, správních a soudních úředníků, učitelů a policistů bylo s jejich rodinnými příslušníky opravdu hodně.
                  Češi, kteří byli podle Němců politicky nežádoucí, byli vykázaní podle říšského pokynu z března 1940. Ve srovnání s počtem lidí, kteří předtím odešli sami, se jednalo o pouhou hrstku.
                  Ti, co zůstali, byli vystaveni národní diskriminaci. Neměli žádná národnostní práva, byly zrušeny všechny střední a odborné školy, spolky a kulturní instituce, noviny i časopisy. Postavení sudetských Čechů za války bylo z tohoto hlediska podstatně horší než postavení jejich německých sousedů za první republiky.
                  Někteří z těch, co po Mnichovu utekli, se po nějaké době vrátili do svých domovů.
                  Paradoxem /vzhledem k převládajícímu českému narativu/ je fakt, že v době mezi začátkem a koncem války počet Čechů v Sudetech vzrostl. Nepodílelo se na tom jen nucené pracovní nasazení lidí z Protektorátu, ale i vysoká porodnost v rodinách starousedlíků.

          • „3.
            Princip sebeurčení národů, na nějž se nezřídka odvolává německá vláda , předpokládá svobodné vyjádření vůle národa, které nemohou nahradit podpisy jednoho nebo dvou jednotlivců, třeba měli jakkoli vysoké postavení. V daném případě nebylo žádné vyjádření vůle českého národa, dokonce ani ve formě plebiscitu, jak tomu bylo například při rozhodování Horního Slezska nebo Sárské oblasti.
            4.
            Ježto tu nebylo žádné vyjádření vůle českého národa, nelze jinak, než považovat okupaci českých zemí německými oddíly a z toho vyplývající akce německé armády za svévolné, násilné a útočné.“

            A to je dojemné, jakou měla mírumilovná sovětská strana péči o sebeurčení národů a jak bolestně vnímala svévolné, násilné a útočné akce německé armády.
            A kdy že to bylo?
            V březnu 1939?
            Tak co si třeba připomenout září 1939?

            „Sedmnáctého září píše v telegramu německý velvyslanec: “Stalin mne přijal ve 2 hodiny v noci za přítomnosti Molotova a Vorošilova, že překročí sovětské hranice v 6 hodin ráno na celé linii od Polocku do Kamence – Podolska. V zájmu zamezení incidentů Stalin naléhavě požaduje, abychom zajistili, že německá letadla ode dneška nebudou létat východně od linie Bialystok, Brest Litevsky, Lvov. Sovětská letadla začnou dnes bombardovat oblast východně od Lvova. Slíbil jsem, že učiníme vše, co bude v mých silách, abych zpravil německé vzdušné síly, avšak žádal jsem, vzhledem ke krátkosti času, aby se sovětská letadla dnes příliš nepřibližovala výše zmíněné linii. Sovětská komise dorazí do Bialystoku buď zítra, nebo nejpozději pozítří. Stalin mi přečetl nótu, která má být ještě dnes v noci doručena polskému velvyslanci a která má být během dne předána všem zastupitelským úřadům a poté zveřejněna. ”
            „V pět hodin ráno 17.9. 1939 šance Poláků definitivně skončila. Přes polské hranice vyráží dvě skupiny armád. Ze severu útočí Běloruský front vedený M.P. Kovaljovem a z jihu Ukrajinský front Semjonem Timošenkem (později velel útoku na Finsko).“

            A když už jsme v tom, pro SSSR tak významném roce 1939, můžeme pokračovat Finskem.

            „V roce 1939, po likvidaci Polska a vynucení jednostranně výhodných smluv o vojenské a hospodářské spolupráci s Litvou, Lotyšskem a Estonskem, se SSSR obrátil na Finsko s návrhy na vyřešení některých závažných politických problémů a otázek:
            Přesun hranic na Karelské šíji.
            uzavření smlouvy o hospodářské spolupráci
            uzavření smlouvy o vojenské spolupráci:
            právo podpořit Finsko v případě blíže nespecifikovaného ohrožení i bez žádosti finské vlády
            právo zřídit v Hanko vojenskou základnu Rudé armády
            právo přesunovat po finském území jednotky
            právo vojensky využívat přístav Petsamo
            závazek Finska vojensky podpořit SSSR proti útoku kohokoliv
            vydání strategicky důležitých ostrovů ve Finském zálivu
            vydání strategicky důležitého území na Rybářském poloostrově
            přesun hranice na Karelské šíji dále na západ na linii Koivisto –

            Sověti začali s intenzivní mobilizací v blízkosti finských hranic již koncem roku 1938, ale k rozmístění invazních jednotek došlo teprve v říjnu 1939. Záminkou k samotné invazi se stal Mainilský incident, který Sovětský svaz zinscenoval 26. listopadu 1939. Po třech dnech přerušily obě strany 29. listopadu diplomatické styky a o den později, 30. listopadu v 06:50, zahájily sovětské jednotky bez vyhlášení války masové ostřelování finského pohraničí a nálety na finská města. V 08:00 pak Rudá armáda ukončila dělostřeleckou přípravu a vtrhla na finské území.
            Sovětský svaz byl za toto ilegální napadení vyloučen 14. prosince 1939 ze Společnosti národů.“

            • „Ale, že by to byla dohoda „podle Molotova“ , to je hodně úsměvné tvrzení.“
              Klidně se smějte. Mě zase připadá úsměvná obecně oblíbená teze „to všechno Stalin“. Kdyby to Stalin neschválil, tak by k podepsání M-R určitě nedošlo, ale představa, že to celé taky sám vymyslel a zorganizoval, pro změnu připadá poněkud absurdní mně.
              Jak nepochybně moc dobře víte, ten telegram ze září 1939 je jedním z přímých důsledků již uzavřeného paktu M-R.
              Jednání o jiné variantě (té podle Litviněnka) se vedla až do 21.srpna 1939 a ještě 4. von Schulenburg telegrafoval z Moskvy toto: „Sovětská vláda je ve skutečnosti ochotnější přistoupit ke zlepšení sovětsko-německých vztahů, ale stará nedůvěra k Německu stále přetrvává. Můj celkový dojem je, že sovětská vláda je v tuto chvíli rozhodnuta podepsat dohodu s Anglií a Francií.“
              Když jste informován o „Zimní válce“, měl byste vědět i to, že SSSR nejprve navrhoval Finsku výměnu území a to, požadoval a nabízel, by nenarušovalo finskou obrannou linii. Pokud já vím, Mannerhiem parlamentu i vládě doporučoval na to přistoupit a důvodem finského odmítnutí byla obava, že by tím došlo k narušení neutrality a ekonomické důvody.
              Velká Británie a Francie pro změnu plánovaly v rámci pomoci Finsku nasadit tři brigády s tím, že jedna by obsadila norský Narvik, druhá švédský přístav Lulea a oblast kolem Gällivare – středisko těžby železné rudy – a kdyby to šlo dobře, třetí brigáda by snad dorazila až do Finska. Přestože se Britům a Francouzům nezdařilo získat souhlas vlád Švédska a Norska, 5. února 1940 bylo rozhodnuto o intervenci a vylodění v Narviku, Trondheimu, Bergenu a Stavangeru. K čertu s neutralitou, zájem impéria.. 😉 Podpis mírové smlouvy mezi SSSR a Finskem 13. března 1940 záminku k intervenci zrušil a expediční sbor, který se od ledna připravoval v Brestu a ve Skotsku, byl rozpuštěn.
              Tohle ovšem Němce přimělo vážně uvažovat o zabezpečení dodávek železné rudy ze Švédska a vedlo k operaci Weserübung, která dostala Dánsko a Norsko „pod německou ochranu.“
              Jo, jak jde o bezpečnost nebo „bezpečnost“, velmoci mívají ve zvyku se chovat dost sobecky a bezohledně. Všechny, bez vyjímky. (Operace „Fork“ – obsazení Islandu Brity, operace Catapult ve středozemním moři…)
              Bílých rytířů bez bázně a hany byl jaksi zřetelný nedostatek.

        • „……že odsun Čechů z pohraničí do zbytkové republiky a pak do protektorátu se fakticky nekonal …..“
          …. ale, ale ….. moji oba rodiče jsou důkazem toho, že nemluvíte pravdu. A to nebyli, ani jeden z nich, státními zaměstnanci. A nejen oni.

        • Máte pravdu, v r.1938 to odsun nebyl. Nebylo k tomu vydáno žádné oficiální nařízení, jednalo se o sprosté vynání, vyplývající z nenávisti zfanatizovaných Němců vůči Čechům. Už před mnichovem se chovali Němci, zejména mladí, vůči Čechům velmi nepřátelsky. Přítomnost organizačních a bezpečnostních složek státu však neumožnila tomuto jevu překročit krajní mez. Situace se však postupně zhoršovala a po připojení k Německu už mělo vše volný průchod. Češi začali být neskrývaně ostrakizováni a napadáni, stali se druhořadými, vydanými nepřátelsky naladěným Němcům na milost. Dosti nezáviděníhodná pozice. Umíte si to vůbec představit? Bylo zřejmé, že velice rychle nastoupí teror, v němž nebudou mít zastání. V podstatě se ocitli na území nacistického Německa v podobné pozici jako Židé a velká část se proto logicky rozhodla k témuž – k útěku. Vzali to nejnutnější a šli aby aspoň uchránili holé životy. V rodině mého dědy nebyl nikdo úředníkem, byl tam řemeslník, služka a dvě děti. Na nic nečekali, zanechali tam domek a odešli hledat azyl ve vnitrozemí u příbuzných.

          Podle dědovo vyprávění byli staří Němci mnohdy vcelku normální, ta fanatická nenávist vanula z mladých a staří se jich vlastně sami báli. Např. když chtěl koupit mléko od Němce, který měl krávu, musel přijít když mladí nebyli doma, aby to neviděli. No a před mnichovem už byli všichni mladí v Německu, aby pak přišli s německou armádou jako „osvoboditelé“.
          Děda(96 let) dodnes Němce nesnáší. Několikrát jsem mu říkal, je to do Německa kousek, jestli se tam nechce podívat. Ale kdepak, říká, že je mu z nich na nic jen o nich slyší, ještě vidět je nemusí. S těmi vašimi rozumy byste u něj hodně rychle klesla v ceně.

          Píšete, že v pohraničí pak zůstalo více než půl milionu obyvatel, kteří ve třicátých letech uváděli národnost československou. Neuvádí se tam také náhodou, kolik obyvatel uvádělo národnost československou v letech po mnichovu?

          • Jestli se domníváte, že v té době bylo jednoduché prohlásit se za Němce a využívat všech výhod příslušnosti k Říši, pak jste na omylu. Navíc se čs., respektive protektorátní příslušnost, kterou čeští obyvatelé Sudet získali opcí, stala po začátku války výhodou, protože poskytovala ochranu před povoláním do wehrmachtu.
            Opci zprvu využilo 291 tisíc Čechů, do roku 1941 jejich počet převýšil 400 tisíc. Z cca 170 tisíc Čechů žijících v sudetské župě, kteří opci nepoužili a získali říšskou státní příslušnosti, se velká většina nacházel v opavském vládním kraji (Regierungsbezirk Troppau), kde pro československé občanství naopak optovalo jen málo Čechů.
            Ještě jiná situace byla na Hlučínsku, které nebylo součástí sudetské župy, ale bylo přímo připojeno k Říši. Na jeho obyvatele se možnost opce nevztahovala, takže pak museli narukovat, ať chtěli nebo nechtěli.
            Složité to bylo na Těšínsku, které bylo po záboru připojeno ke Slezsku a kde se na rozdíl od Sudet dá skutečně mluvit o masivnějším vyhánění Čechů. Ti, co zůstali, se pak většinou přihlásili k národnosti slezské a přes tu se mohli dobrat říšské státní příslušnosti.
            Kolik Čechů sloužilo ve wehrmachtu, se myslím nedá přesně určit. Podle záznamů NKVD se zhruba 70 tisíc vojáků, kteří se ocitli v sovětském zajetí, hlásilo k „československé národnosti“, ale to je číslo, které mnoho nenapoví, protože pravděpodobně obsahovalo především „šlonzáky“, kteří to předtím s českou národností nepřeháněli, zato v zajetí se jim mohla hodit.

            • Spíše se mé myšlenky ubírají směrem, jestli náhodu ti Češi, kteří se při posledním sčítání hlásili k české národnosti, byli opravdu všichni Češi. Jestli mezi nimi třeba nemohli být i Němci. Jak sama uvádíte, mohli se třeba i účelově hlásit k příslušnosti české, aby nemuseli na frontu, přestože s Čechy a českou kulturou je pojilo máloco. Rozhodně ne každý Němec toužil jít do války a také ne každý Němec se ztotožňoval s nacistickou ideologií. To z něj však ještě nedělalo Čecha, aspoň pokud se bavíme o Češích vyháněných z pohraničí a o vztahu Němců k nim.
              V této souvislosti mě však zaujalo vaše sdělení o údajných počtech Čechů, kteří bojovali ve wehrmachtu. Nevím kde svá čísla berete, měl jsem za to, že tam mohli sloužit pouze Němci.

              Ale zpět k tématu, evidentně šíříte nepravdy o vyhánění Čechů z pohraničí. Nevím z jakého důvodu tak činíte a proč se to snažíte bagatelizovat. Působíte tím však ve světle vzpomínek dosud žijících pamětníků i historických záznamů velmi nedůvěryhodně, podle a motivovaně.

              • To moje sdělení o Češích ve wehrmachtu si přečtěte ještě jednou. Píšu, že to číslo vychází z údajů NKVD a neznamená nic jiného, než že tolik lidí se v zajetí přihlásilo k československé identitě.
                Co se týče odchodu Čechů ze Sudet, vycházím z údajů Bartošovy knihy, která vyšla za minulého režimu, takže nevím, kde se bere vaše nedůvěra. Pokud vím, nikdo z historiků to jeho zjištění nerozporoval.
                Že v určitých oblastech, a to zejména mimo sudetskou župu, skutečně docházelo k vyhánění českého obyvatelstva, přece píšu taky. Že na to pamětníci mají nemilé vzpomínky, je pochopitelné.
                Takže co mi vlastně vyčítáte?

                • Nevyčítám vám nic, jste zřejmě dospělá a zodpovídáte za sebe sama. Nesouhlasím však s vaší interpretací historie, s bagatelizací tehdejšího německého běsnění a s lhaním o tom, že se vyhánění týkalo jen státních zaměstnanců(které „drazí krajané“ nejen vyháněli, ale někdy i vraždili). Není to pravda, okázalé nepřátelství a ohrožení pociťovali v pohraničí Češi na základě svého češství, nikoli zaměstnání. Mimochodem, Češi z pohraničí, po vašem ze „Sudet“, neodcházeli, ale prchali!

                  Údaje NKVD k dispozici nemám, ale jak píšu, dosud jsem měl za to, že ve wehrmachtu mohli sloužit pouze Němci. Možná že někteří Němci, narození v zabraném pohraničí, si nezměnili formálně národnost, možná že některým přišlo výhodnější hlásit se při zajetí k Čechům, ale jsem přesvědčen, že to byli občané Německa, s německými doklady, s právním vztahem k Německu, kteří pokud se narodili v Československu, tak v té době už svou identitu spojovali s Německem a měli německé občanství, pokud se vůbec kdy považovali za občany Československa.
                  Samozřejmě nezpochybňuji existenci kolaborantů mezi Čechy, ale ti se angažovali jinak než na frontě.

          • Zapře Vám klidně i nos mezi očima, Vážený pane … Za ty odstrašující věty a slova by si moji předkové o její ústa otloukli ruce … Jak babička, rozená na přelomu století, tak rodiče rození v letech dvacátých. Pokrytectví a účelová lež má vícero jmen … Tý jooo, pátá kolona v praxi drze útočí … Bohužel souboj o dějiny skončil porážkou historické reality, místní plebs je podobným „osobám“ vydán k převýchově.
            Mladí mají vše víte kde, a tak si minulost dají znovu. Bohužel se ještě chvíli „svezeme“ s nimi…
            Jen mne tak napadá, proč se rovnou neoslovují : soukmenovče …

  3. Pánové, já už je tak nesnáším, že jsem těsně před podepsáním dekretu o obnově těžby v Jáchymovských dolech, ty jediné na ně platily. Myslím, že takový Kubal by hravě plnil normu na 130 procent.

    Jinak, Saule, gratulace, váš nápad pustit je do ringu společně se osvědčil, ale místo gigantického souboje spolu souzní jak zamilované hrdličky. Je to zřejmě výraz té bipolární poruchy a v téhle dvojjediné poloze se Fagan konečně našel.

  4. Je zajímavé, že tu smlouvu respektovalo i vedení československých komunistů, takže čas na protinacistický odboj pro ně nastal, až když Němci smlouvu porušili. Předtím platilo, že když neútočení, tak neútočení, jak doporučila Kominterna.
    Byly pochopitelně výjimky, abych nebyla nespravedlivá.

  5. Pane tarasi 2 ,my awantgarda ČSV nejsme politická strana.Nabidli jsme však panu předsedovi KSČM v přimém osloveni nerozbornou spolupráci a ziskáni gigantického množstvi voličů.

    On chtěl,aby jsme se sešli a že jako budeme jednat způsobem něco za něco.Vedeni takový způsob tzv „konkurence“ ODMITLO!
    Aby KSČM přestala ztrácet voliče navrhli jsme použit prvnich 5 článků NPV a to otevřenim občanské PŘIMÉ DEMOKRACIE i u KSČM ,kterou LZE USKUTEČNIT IHNED a tak se určitě mohlo a může dostat komunistům obrovského zadostiučiněni a podpory..
    Přitom tehdy existovalo jakési jejich propagačni odděleni.
    Odpověď byla velice zajimavá pan předseda vyhodil toho vedouciho toho odděleni(žadná škoda byl to zacofaný a nijak flexibilni člověk) a toto oddděleni propagandy dal zrušit a vyhodil z něho i dalši lidi,čimž totálně zkrachlo.
    Dnes to má na starosti chlap,který mu jenom dělá yesmana a nechce se mu propagačně pracovat pro ziskáváni voličů a slávu strany.
    To spěje asi k uplnému krachu.
    Bylo by dobré,aby se to změnilo,ovšem asi to nejsou ti kdo chtěji voliče zpět a s každým dnem to je tam horši.
    Ted pomřou členové ,věkový průměr to dovoluje a prý se chystaji komunisti prodat své jměni a utéct s pytlem peněz podnikat snad do Vietminu.
    Ach to je ale naděleni,jojky jojky!

    Nebo se stane zázrak a naše mezitim slavné NPV je zachráni.No o tom se ale nyni dá s úspěchem pochybovat ,mže být pozdě,nebo je někdo jiného názoru a jakého.
    Rádi KSČM pomůžeme,ale oni žadné voliče nechtěji a vystači si prý sami se sebou,no tak asi tak!

  6. PŘIPOMINÁME DŮRAZNĚ,ŽE KOMUNISTI PODEPSALI POLICEJNI STÁT ZAKON

    Vedeni KSČM tvoři juristé a tak nepřipadá v úvahu,že by byli zblbli!
    Klidně se zbytků té strany zastávejte,ale je to opravdu strana hodná pozornosti,kdýž dělá kdovijaké podivné handly a nemá ani o voliče žadný zajem?
    Co tim asi sleduji jeji špičky neni to náhodou strana Lumiků,kteři se ženou za vedoucim lumikem k propasti a to „jednotně“?
    Tak dopadnou všichni ,kterým je nasilim odňato jejich kritické myšleni cenzurou ,pak jejich penize a aktiva a poté budou jednoduše pozabijeni nějakým tim virem,který se „nečekaně“objevi,aby zahladil jejich zločiny.
    Informovali jsme je taky „extra přesně“ o tom rozhodnuti vlady světa banksterů z 29.3.2019 a co se bude k tomu dále dit .

    VYSLEDEK BYLA ODEZVA A TO „NULA“

    ačkoli by se to dalo dobře využit pro jejich propagačni odděleni či mrtvé HALO noviny.
    Nevime proč to dělaji a proč je „neomarxismus“ doktrina majitelů velkých peněz, jejich cilem aačkoli se k tomu dělaji hloupi,že“ nevi vo co de….“
    Zeptali jsme se v HALO novinách proč nesmi uveejnit výństky z alternativnich webů.No odpověď byla kuriozni!

    „DĚLAME VICE NEŽ NA ALTERNATIVĚ a proto nepotřebujeme z ni NĚCO UVEŘEJŇOVAT“

    A to byl konec japonec.

    Kdo k tomu něco má tak ať se ozve včas,anebo taky ne!

  7. Zkusme nechat „nespojenectví“ R-M plavat a věnovat se tématu, které nastolil Taras slovy:
    „Ještě nikdy v historii země nebyla propast mezi občany tak hluboká a rozpory tak nepřekonatelné, jako je tomu dnes. Důvody jsou zřejmé, jenom je málokdo říká: pravice, reprezentovaná především ODS a později i TOP09 (za občasného přicmrndávání KDU a dalších výběhových modelů), přivedla stát cugrunt, jak zločinnou privatizací v devadesátých letech, tak i pozdější hrůzovládou Topolánkovou a Nečasovou. Zajímavé pak je, že se k obyčejnými občany nenáviděným partajím přidala tzv. elita národa, tedy umělci a pozůstatky havlistické smetánky.“
    Je to marné. Ať dělám, co dělám, ten starodávný pakt se mi do toho stejně plete. Poté, co začaly vyplouvat privatizační průšvihy, které se podepsaly na hospodářství /hlavně v činnosti bank, ale nejenom tam/, zdálo se, že by to mohl být politický konec Václava Klause a jeho hochů. Tady se zrodila budoucí „kavárna“ coby nepřítel lidstva.
    Jenže to byli amatéři. Mysleli, že stačí proklamovat, že stát se dá řídit lépe.
    Nechtěli ho věnovat aktérům opoziční smlouvy, ale nevěděli, jak od kritiky přejít k získání voličské podpory. A tak na ten pakt nadávali, ale to bylo v podstatě všechno.
    Jenže jak je možné, že ta oposmluvní léta i éru Grossovu a Paroubkovu vynechává pán blogu? Co se změnilo po stránce podpory kapitálu? Jak tehdejší vlády napravovaly korupční prostředí a trestaly viníky privatizačních podvodných loupeží?
    Nijak, říkám já. Rochnily se v tom prostředí a na nějaké remcání kavárenských povalečů a novinářského póvlu nedaly.
    Jenže pro Tarase začaly dějiny běžet zase až s Topolánkem a Nečasem.
    Paměť dokáže být milosrdná.

    • Ano, vraťme se k tématu. Jsem tak trochu hnidopich, takže:
      „Ještě nikdy v historii země nebyla propast mezi občany tak hluboká a rozpory tak nepřekonatelné, jako je tomu dnes“
      Se vzpomínkou na husity a období protireformace si myslím, že je to dosti přehnané tvrzení.
      Ovšem (asi v souladu s pánem blogu) si uvědomuji, že už samotná potřeba srovnávání situace současné s těmi dávnými zmíněnými je velmi varující.
      Významný je nejen aktuální stav společnosti, ale především trend jejího vývoje. Nic moc.
      Gordický uzel a jeho známé „rozvázání“.

      • Tam schází jediné slůvko, „„Ještě nikdy v moderní historii země…“ a bylo by po sporu. Dokonce si matně vzpomínám, že jsem na to, když jsem to psal, pomyslel, ale pak jsem vedl bystřinu svých myšlének dál a nepomyslel na hnidopichy. Ovšem ani to vaše srovnání není bez chyby, dříve se ke zbraním sahalo daleko snadněji než dnes, nebyly tak smrtící, takže je asi nemožné srovnat nějak rozumně tehdejší stavy ducha s dnešními. Ale že to stálo co se jednoty národa týká za hovno tenkrát aji dnes, o tom nebude sporu.

        Gordické uzly se nejlépe rozvazují od správného konce a doporučuje se postupovat podle základní didaktické zásady, tedy od jednoduššího ke složitějšímu. Například otravná, zhovadilá a typicky bruselská právnická peatchovina s cookies. Škrtem pera by ji bylo možné zrušit (a autora pověsit za pytlík do průvanu), ale tupě dnes a denně odklikáváme otravný nesmysl, místo abychom si navlékli gumové rukavice (to pro případ zacházení s tím pytlíkem) a vyrazili směr Bruxelles. A takových kravin jsou díky právnické, politické a úřednické svoloči statisíce.

        • „Ještě nikdy v historii země nebyla propast mezi občany tak hluboká a rozpory tak nepřekonatelné, jako je tomu dnes“

          Ale vůbec ne!
          To je jen iluze současných internetových diskusí.
          Ani v té moderní historii tomu tak nebylo.
          Před časem jsem tu dával odkaz na Masaryka a mediální válku kolem něj, ještě než se stal prezidentem
          Celý ten spor ohledně rukopisů , Anežek Hrůzových… byl tehdy pro naše občany fight na život a na smrt a to ještě nebyl internet.
          A přežili jsme to i bez nějaké občanské války a nepřekonatelné rozpory se překonaly tak nějak samy.
          Respektive překonali je ti, co měli odvahu psát o nich pravdu a měli víru v budoucnost.

          • Mýlíte se vydatně, Saule: spor o rukopisy nebo Anežku byl střetem kulturním čí společenským (nebo o rasizmu) a málo politickým, tedy to nešlo do kosti. Střet třídní mezi chudinou a boháči za první republiky a předtím za R-U byl střetem politickým a zásadním a byl potlačen střelbou do demonstrantů, tedy mocensky. Tohle utlačení části nespokojeného obyvatelstva pak s plnou parádou vyhřezlo po válce a v roce 1948, kdy občan znárodňovacím dekretům a pak pronásledování buržoasie a jejích politiků v podstatě většinově tleskal. Komunisti pak tímtéž násilím potlačili politické pnutí mezi hrstkou chartistů a panující mocí, aby to vyhřezlo zase až po roce 1989 a jistá část fanatiků tu nenávist ze sebe dostává mediálním blitím dodnes. Ale obnovila se ta dichotomie mezi zaměstnanci a zaměstnavateli neboli mezi kapitalisty a jejich poskoky a lidem, a to je právě ta propast, která nabývá na hloubce i šířce, protože už trvá třicet let (první republika dvacet), napětí roste, nerovnosti se zvětšují a režim má na triku kriminální, zločinné rozkradení státního majetku, vykořisťování zaměstnanců a politické a mediální prasárny ve sdělovadlech. A tohle pnutí se musí jednou projevit osvobozujícím otřesem, jako zemětřesení. Jestli to bude do roka, za pět let nebo za dvacet, to nikdo neví, ale jednou se zem zatřese. A přijde den, zúčtujem spolu. Důl je jáma v zemi, ten mi nikdo nevezme.

            • „spor o rukopisy nebo Anežku byl střetem kulturním čí společenským (nebo o rasizmu) a málo politickým, …“

              Kultura a společnost je od politiky neoddělitelná!
              Na této bázi zvítězil kapitalismus a na nepochopení a zvrácení této myšlenky prohrál komunismus a s ním bohužel i to přínosné v něm.
              Kultura a společnost tvoří politiku.
              Běda, když je tomu naopak.

              • spor o rukopisy nebo Anežku byl střetem kulturním čí společenským (nebo o rasizmu) a málo politickým, …“

                Tehdy možná.
                Ale s trochou nadsázky, právě z těch střetů se zrodila politická možnost vzniku samostatného státu.
                Ze společenských sporů a vzoru někoho, kdo dokázal společnosti osobním příkladem hájit pravdu.
                Ne politickou, ale ryze osobní a společenskou.
                Politika už je, nebo by měla být, „jen“ nadstavbou k tomu všemu.

              • Politiku vytváří a přizpůsobují si ji mocenské poměry, ať už vojenské nebo ekonomické. Společenské poměry jsou derivátem poměrů mocenských, tedy i politických a kultura je stafáží, sloužící převážně k oblbování neboli propagandě.

                • Aby to nespadlo pod Saula (středník) tak víte stejně dobře jako všichni zde, že „zem se nezatřese“.
                  Výrobu „jsme“ outsorcovali do Asie, potraviny dovážíme. A v plebsu není solidarita, zorganizovat stávku je nemožné:
                  – každý je nahraditelný, protože montovny a nekvalifikovaná práce
                  – plebs v montovně velmi ochotně sám sebe topí na lžičce vody
                  Ostatně i v Německu a ve Francii plebs dostávkoval.

    • Na tenhle váš komentář, tresen, je těžké reagovat, protože v sobě skrývá nejenom váš proslulý úkrok stranou („Zkusme nechat „nespojenectví“ R-M plavat…“ – ale to nespojenectví, to je přece jádro článku), ale také esenci chybného uvažování a omylů té vaší kavárny, kterou jste velmi správně nazvala „amatérskou“. Když na něj začnu odpovídat tady v diskuzi, tak to bude nepřehledné, když k tomu napíšu článek, nebude to nikoho zajímat, ale přitom se ve vašich (podle mě chybných) úvahách skrývá jádro současných malérů. Tak co s tím?

  8. Na druhou stranu je ta Tarasova teze nadějná.
    Zdá se, že pravdalásku, chvilkaře a jim podobnou havěť je přece jen ochotný považovat za občany. Aspoň ve slabé chvíli, kdy se domnívá, že vidí ty propasti.

  9. Pane tarasi 2,považujeme odteďka pani Tresen za zdroj rozumu.Souhlasime jako firma I&K,že je po 30 letech třeba“něco“ udělát.

    Jen se nezpěčujte k tomu vést diskusi a sam vidite,že ačkoli jsou téma kopřivy,či čerti stejně se diskuse vraci k tomu co trápi všechny
    .Přece se nestaneme oběti kapitalismu bez přivlastků,který vycházi z gangsterismu a už nyni se objevuji prvni panické članky zlodějů,kteři nas vylupuji ,budou vylupovat dále a divi se ,že na ně pečeme metodu.

    BUĎ SE BUDETE S NAMI DĚLIT O SVŮJ LUP FIFTY FIFTY ,anebo

    můžete tu husu co vám snáši zlatá vejce,národ mistrů světa ve skoku na špek,Švejků,ale i vynálezců a lidových filosofů úplně ztratit a bude klid!

    (Da )to Da tu dalo odděleni cenzury ČSSD ,které nam tu piše na leistě neustále tajné vzkazy ,že nam z počitače udělaji sračku a už se stalo NYNI,že jsme JEDINÍ,kteři jsou v pravidelných intervalech totálně cenzurováni na jednom ze „slavných“ webů aniž by tamni domáci pán vůbec kontroloval obsah komentu.

    CO TEĎ A JAK!?

    Zkusime krok za krokem dát naš firemni I&K pohled na věc a chytime se dotazů pana Kamila Mudry,který ty otázky dal do placu v minulém článku,tak jak to vidi on,což neznamená,že se nesmite udiskutovat i ostatni a to i ve vlastni režii..

    Kdo je proti,ať to tu napiše a zdvodni proč,at je to cokoliv,diskuse je diskuse.

    • Za bolševika byl populární fórek: Paní učitelka nechala děti vyprávět, jak začínají nový den. Maruška říká: „Vstanu, umyju přirození, nasnídám se, umyju přirození, udělám si svačinu, umyju přirození, dám si věci do tašky, umyju přirození…“ Paní učitelka říká, no dobrá, ale nepřeháníš to s tou hygienou? Maruška: „Ale ne, já nemeju svoje, tatínek je funkcionář KSČ a tu kundu nám malujou lidi na dveře.“

      No a Taras vstane, vytáhne krtečka z žumpy spamu, nasnídá se, vytáhne krtečka z žumpy, obleče se do práce, vytáhne zasranýho krtka z žumpy…

      Vy neustále mrvíte buďto mailovou adresu nebo svůj vlastní nick. Otázka je, proč se pořád přihlašujete ručně?

    • vidíte, máte velmi přínosné nápady, indiánský krtečku, ovšem ty jsou, ostatně jak už to bývá, ne zcela pochopeny právě těmi, kdo vidí smysl spíše v boji samotném, než ve výsledku, který by až na základě úspěšného boje – přinesl změnu. S tou ostatně tito lidé, co prošli několika ideovými sezeními v agitačních střediscích a ve „Vokovické kapitule“ – ani nepočítají a kapitalismus berou jako modus vivendi na věčné časy.

      Nicméně jsou země, kde žádný sociáalní stát, ale kvalifikace a nedostatek progresivních kvalifikací právě v technologických oborech (ještě když Německo nechtělo české dělnické lopaty na stavby silnic najímaných Strabagem ) a Češi měli zákaz volného pohybu po vstupu do EU na zaměstnávání v Německu – IT profese dostávaly zelené karty, doktoři a např. fyzioterapeuti. Takže to je trh, kdo vytváří větší podíl na zaměstnaneckých mzdách, kdy k dělení se zisky u těch firem, kde se na zisku podílí tyto profese – jsou těch vašich skoro 50% na 50% (plat + bonusy u IT developera v seniorní pozici je u nás 6.000 € + 2.000 € pohyblivá složka). V době coronaviru máme několikanásobné zisky a lidé berou bonusy 4-5.000 € měsiíčně, za kvantifikace aplikačního nasazení a nárůsty počty licencí. Daň z příjmu fyzických osob – tedy nás zaměstnanců – je v Německu v nejvyšším pásmu – 42% (kolík že v Česku?). Jen obsesivní maniak z prudkým syndromem patologických záchvatů agresivity by chtěl takovéto vzorné plátce daní posílat na jatka do koncentračních táborů – jen zato že jsou vzdělanejší a schopnější než on.

      ale chce to i trochu teorie – žádný socialisti v Německu a sociální stát – ale nastavení trhu a stálého přísunu likvidity pro investice od státních bank (Deutsche Bank, už v roce 1940 byl založen cech malých bank – doslova lidových – Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken e. V. (BVR)) – tak tento rámec tržních regulací a dostatek „státní poptávky“ jako polštáře pro ekonomiku -. to nebyly žádný socialisti a sociální stát – ale to byl ORDOLIBERALISMUS. Je dobré si o tom něco přečíst – a kdo byl ten – kdo to v Německu zavedl – Wilhelm Röpke. Ekonom, který skloubil ekonomickou výkkonnost a konkurenci a „státní zájem“ a provedl tzv. VELKOU REFORMU.

  10. Pane Tarasi2,zdá se,že musime napsat přičinu znovu a znovu.

    Je dovoleno pssát kritické články nadávat na režim popisovat historii,vychvalovat minulost a plakat nad dnešnim údělem budoucich otroků.Z toho maji majitelé nám voličům ukradené moci NESMIRNOU radost a žiji z toho.

    NENI VŠAK DOVOLENO ;ABY NĚKDO ZAČAL NAVRHOVAT JAK TO ZMENIT!
    To pak začiná tanec a cirkus HUMBERTO spusti.
    Doplnuje k ke Krteckovi otaznik,který tam neni,bum a je to hned ve schvalováni.Ted se z ničeho nic změnil instagram a my samozřejmě doteďka nevime proč,vždy to má vypadat,e jsme neobratniMY jako malý pes.ATD.
    Zkusili jsme pokaždé ručně dávat adress a ono to bylo také“ doplněno“a bum je to ve spamu,no zajimalo by nás co jsme TEĎ udělali „chybně“ a je to zas ve frndě?
    S tim se totiž,že nam to řeknete v cenzurnim odd.ministra
    S t

  11. To padajici ministerstvo ČSSD,které lže už ve svém názvu,že je sociálni,ale nikdo nikdy neviděl proč ty oni nezdůvodni,proč nenávidi PRAVICOVÝ Sociálni stát,nedali ho ti zmetci spolu s presidentem ODS do prvniho článku Ústavy,která nebyla schválena v referendu a kdovi proč asi vůbec „proto“ neplati a nepomůže ani,že tam panHavel 4 dny předtim,než byla odhajlována Parlamentem prý našich zastuců vložil,že Rychetský ZARAZI jakékoli pokusy na té zrejně prý dokonce neplatné Ustavě nečo změnit.
    Lidé se pak scházeji na Letné a jejich fujeři tam z toho papiru dělaji makulaturu a divite se proč?
    Pánbuh s námi a zlé pryč,fuj,fuj,fuj!

    No neni to hnůji co vy na to ,je to pravda nebo ne?

  12. S „přecedkyni“ ANS jsme pane Mudra mluvili a navrhli,

    aby převzala literu NPV,aby se ji zvýšily preference,které nakonec poté co nas za to začala nenávidět klesly na celkem 1400 doblbených dušiek.
    Snažili se pak misto toho všeho vytvořit vlastni návrh Ústavy a to úplně zbytečné.
    Vůbec nechápali,že bez podpry většiny nejméné dvou třetin v parlamentu jsou „nuly“ a tak nám tam dali asponn vlastni navrh Ústavy s kterým jsme neměli nic společného.
    Toto je odpověď na jednu z otázek pana Mudry.

  13. Ale podivejme se na to,hned tu máme pohledy k věci,dokonce i z daleké Áustralie,podivejme se,podivejme se.25.5. 12.48 a od pana Australana
    Jen tak dál a quota nejméně 100 komentů bude nacpaná brzy snad až po vrch!

  14. Úvaha nad úvahou

    Západní populace je z velké části složena z egoistů, blbců a gaunerů. Stejně jako český voličský dav, podnikavci a podnikatelsko-politická mafie a kasta.
    Všichni věděli, nebo mohli vědět, že žijí z vražd, tyranie a bezcitné krutosti.

    30 let mají čeští celeři i jiní a jiné petržele plnou hubu komunistů, komunismu a StBáků, aniž by kdy nějakého opravdového komunistu kdy viděli nebo komunismus zažili.
    BTW.
    Tvrzení, že Kolumbus připluje vodovodem ještě neznamená, že jsem Isabela Kastilská, a že Kolumbus opravdu vodovodem připluje:

    Přesto ve své primitivnosti má VĚTŠINA obojek a estébáka v kapse, práskače a propagandistickou žumpu na stole nebo v tašce. Ke Gatesovi a miliardám shlíží jako k bohu.
    Plnou hubu demokracie a svobody, pramenící z diletantského, až fanatického vizionářství.
    (Zároveň mnoho z tzv. pravicových, liberálních primitivů nenávidí a práská ty druhé i osobně.)

    Uzavřený kruh? (Sotva.)
    Microsoft, Google, FB/Instagram, nadnárodní farmaceutické korporace, oligarchie spojené s WHO s.r.o. a jinými devianty a psychopaty.
    Všichni ti „dobrodinci“ podporují Čínu, komunisty, její „komunismus“ a debilizaci světa.
    BTW.
    Demokratistické a „svobodné“ USA provádí zabijácké pokusy a špehování svých vlastních lidí již DESETILETÍ a Čína posledních 20 let dělá za pomoci Gatese, Sorose a podobných lidských zmetků, prostřednictvím psychoteroru, TOTÉŽ.

    Sluníčkáři, „pravičáci“ i demokratističtí „liberálové“, podnikatelsko-politická mafiánská kasta jsou rázem na straně neobolševické ideologie. (To jsou ale paradoxy.)

    Díky své stupidní debilitě jsou z nich teď neokomouši a neobolševici toho nejhrubšího zrna.

    Vědí to?
    Já myslím, že ty svině a užiteční blbci to vědí.
    Zítra budou znovu převlékat kabát, lhát, podvádět, krást, zabíjet a „ukazovat prstem“.

  15. Ale,ale done Camillo,14.26

    vite,že útočit ad hominem je nizkost a použivaji to hlavně čtveráci z reżimu a pak vypadaji jako vořeši?.
    Zkuste zabit naše skvělé myšlenky a ne psat,že malá zvirřata nemáte rad a přitom lhát,že je miluljete a hned do nich rypáčkem zkusite rýpat,no to je ale proklatě málo,

    no ni?

    • Trochu logiky prosím. Nelze útočit ad hominem (lat. „argument k člověku“) na malá zvířátka, ve vašich řadách zastoupena jediným krtečkem. Malá zvířátka (stejně jako velká) mám opravdu rád, byť jsem nikde nenapsal že je „miluji“, jak zde tvrdíte. A vaše skvělé myšlenky (skutečně VAŠE) tu zatím nevidno – tedy ani není co zabíjet.

      no ni?

  16. 24.5.2020 pišete pane done Camillo,že mame mit fujera ,či co a ten tu dá snad fotku,aby jste se s nim mohl vyplesknout. a Petr Hampl taky.

    No neberemu mu jeho ostrý jazyk a méli jsme tu dokonce kdesi i jeho debatu v hospodě Sokolovny Řeporyje.
    Nic ve zlém,ale právě on mocně kritizuje režim a nechybělo mnoho ,aby se tam v té hospodě se znovu vytasily klíče a za nadšeného řevu publika tam začal nový cinkot.
    No copak ten pán vlastně chce, nemohl by doplnit naš NPV o nějaké ty JEHO návrhy?
    Copak konkrétniho má a prosazuje?

    Vi ,že se věc beze změny režimu těžko obejde a už ze sebe vysypal co bude vlastně potom?
    Vi co to je Občanská přimá demokracie,která jde uskutečnit hned a bez peripetii Parlamentu?
    Vi jak obejit 30 let trvajici embargo na Zákon o refererendu,tak aby se stalo zbytečným?
    Vi kde mizi dvě třetny našich platů a proč byly prý plně vypláceny v socialismu a proto lidičky na to stále vzpominaj,ale on o platech radši mlči?
    ATD,ATD.
    My navrhujeme něco co tu ještě nebylo.
    U nás bude fujerem každý ,kdo přijde s novými a použitelnými nápady v ramci doposud nevidané PŘIMÉ DEMOKRACIE viz članek č 2 NPV ,,která by mohla zároven kontrolovat naše tzv „zastupce“a to dnem i noci!
    I s nim jsme mluvili a navrhli,aby otevřel svoje weby diskusi,aby jsme se dozvěděli jak to vše mysli.

    TO REZOLUTNĚ ODMITL.

    Tak ho pane mudrci pozvěte tady do diskuse mezi nás kvitka z čertovy zahrádky a my už budeme možná vědět na co se ho zeptat…nebo snad ne?

  17. Pane Kamile Mudro,
    Vy opravdu nevidite co se tu piše,je to málo hutné a v čem je
    pro vás nesrozumitelné přesně nebo se děláte jen hloupý,no zajimavé.
    Co by jste tedy navrhoval vy za body do takového Programu sám.To co pišeme je dost jasné co přesně je vám nejasné,dovedl by jste to napsat a naformulovat,abychom rozuměli co vám dělá potiže?
    Můžeme se zeptat,čim jste byl v civilu?

    • No, vemu to od konce. Já stále jsem v civilu a mimo základní vojenské služby jsem v něm vždy byl. A pokud to myslíte profesně, tak jsem se pohyboval na škále od té nejnižší lopaty (co hází písek do míchačky) až po ministerstvo (třetí od shora). Vystřídal jsem kde co, do šíře i výše a nemám chut vám tu předestírat svoje curriculum vitae. Už proto že tady jsem prostý diskutér, jako každý jiný, takže o mne nejde.

      A nemám žádné potíže – máte je vy. Vy se tu prezentujete jako jacísi buditelé národa, čímž se stavíte do jakési výjimečné pozice, ale zatím z vás nic výjimečného nevypadlo, mimo běžného standardu, jaký čtu nebo slyším všude okolo.

      U „řadového diskutéra“, který prostě chodí se svou troškou do mlýna, je to samozřejmé ale vy, když už jste se na takový piedestal postavili, byste měli přijít s něčím navíc. A místo toho kde nic tu nic. Nestandardním nickem to nenaženete. Ani tím že budete lidi okolo sebe vyzývat k tvoření bodů do programu (který už údajně máte a jinde předkládáte) a informovat je o tom s kým vším jste už údajně „mluvili“.

      Pro mne není nesrozumitelné to co píšete. Naopak – je to tak srozumitelné až je to nudné. Pro mne je nesrozumitelné proč tu vůbec jste – pokud bych tedy škrtnul tu možnost, že jen trolíte pro vlastní grafomanskou zábavu. Ale neberte si to nijak ve zlém. Zeptali jste se – dostali jste odpověď. Nic jiného v tom nehledejte. Nic jsem si od vás neobjednal a nic od vás nechci. Tak nechtějte nic po mě. Když pro vás něco budu mít, nabídnu vám to sám.

      • A ještě jsem zapomněl:
        Píše se „byste“ a nikoli „by jste“. Já už jsem zvyklý ledacos přehlédnout. Ale tohle mi rve uši jen když to slyším – natožpak když to čtu.

  18. A protože patrně jdeme do finále, jak zněl jeden slogan z odporné komunistické show, která měla zakrýt hrůzy totalitního režimu a doby nesvobody, tak si mohu dovolit i toto:

    Kamil pravil na Ostrově duchovních pokladů: „… s výjimkou vittty, který se prozatím, na rozdíl od Otíka, u Tarase „rehabilitace“ nedočkal.“ Viz

    Nakázané smyšlenky V

    Mňo, sdělím vám sladké tajemství: před třemi roky (asi tak) bylo na černé listině asi šest nebo sedm návštěvníků. Jenže jsem je nemohl zabanovat podle nicků, protože by každá zmínka o nich znamenala zahození komentáře do spamu, takže byli banováni podle IP nebo emailových adres. Pak jsem kohosi odbanovával a nemohl jsem ho v té směsici čísel a nesmyslných adres najít, tak jsem se namích a vymazal jsem všechny bany, s výjimkou Fagana, protože jeho gappo jsem si snadno pamatoval. Takže celé ty tři roky byl zabanovanej jenom on – a vittta, kterej bečel u Janiky, jak je pronásledovanej a jak nespravedlivě obdržel banán, byl volnej jako pták a kdykoliv sem mohl přijít. A on si stěžoval pravidelně, tak jednou za měsíc, a celou tu dobu mi tím dělal takovou tichou radost. Což dneska potvrdil komentem: „Takhle se mu mohu- čas od času- oprávněně pošklebovat, že tam má pravou, bolševickou cenzuru!“ Nemá vitttoušku, nemá, jsi, jako většinou, vedle jak ta jedle. I když – pokud se někdo pojmenuje se třemi po sobě následujícími „t“ ve jméně, tak si banána v podstatě zaslouží.

    • Mňo, zmiňuješ mne tak zareaguji. To banování přes nick je tuplem otravnější, když je tím nickem nějaké rozšířené jméno nebo slovo. Protože pak ani nemusíš v komentáři zmínit nějakého zabanovaného diskutéra. Postačí abys ocitoval kus nějakého textu ve kterém se slovo z černé listiny vyskytne a už máš komentář ve schvalovačce. Z posuvného sloupku vpravo ti za chvíli zmizí a ty, nic netušíc, se pak divíš proč na tebe nereaguje třeba někdo koho jsi oslovil.
      Z toho vyplývá, že když má někdo hodně neobvyklý nick, tak ti vlastně, coby adminovi, usnadňuje práci a ty bys měl takové nicky vítat a ne je považovat za kandidáty na zabanování.

      Tak vittta celou tu dobu nebyl zabanován a mohl kdykoli přijít? No vidíš a on po celou tu dobu respektoval tvoje rozhodnutí a nepokusil se ho porušit ani když tady na něj někdo plival. To si tedy – speciálně od tebe – fakt ten výsměch „zaslouží“. Jak by ne – vždyť časy se změnily. Dnes je přece módní: „Vyhnali tě dveřmi? Tak vlez oknem!“ a když to tak někdo nedělá tak si zasluhuje posměch.

      • Kristova noho, vittta s embasem na mě ty tři roky pravidelně dští oheň a síru, dělají ze mě příznivce velkokapitálu, příslušníka nové, sluníčkové levice, pronásledovatele drobných živnostníků, hňupa, který se nevyzná v politice a staví se na stranu pravice – a já jim odpověděl jednou za uherskej rok, když už to bylo moc. Embaso se posmívá jedinému levicovému konceptu, který lze v současném rozložení sil uplatnit, sociálnímu státu, a označuje mě za fantastu, když ho propaguju. Vittta dezinterpretuje moje stanoviska způsobem, který je vrcholem křiváctví, a to jenom proto, že jsem konstatoval fakt, který je jasný každému, totiž že OSVČ ve službách nevydávají účtenky a tím pádem okrádají stát o daně. A tohle prosté konstatování nezpochybnitelné pravdy u něj vyvolalo záchvat zuřivosti, hodný opičáka v kleci, takže jsem mu musel zakázat zmiňovat se o EET, což ovšem stejně nedodržel. A pak mi nabízejí ruku k usmíření? Ať si ji strčí…

        No a sem vittta nechodil ne proto, že by úzkostlivě dodržoval můj zákaz, ale proto, že ho to vůbec nenapadlo, že nemá ban. Jistě, radost to byla škodolibá, když si mnohokrát stěžoval na cenzuru u tarasa a vono hovno, ale taková příjemná.

        Jinak bacha, „by jste“ se stává tzv. tolerovaným tvarem, i když to za oko nepochybně tahá. Nová doba…

        • Hele, Tarasi, všimni si že se můj komentář zabývá pouze situací: diskutér – bloger – ban. Vaše spory ohledně dalších záležitostí by byly na jinou debatu. Ale ten argument: „neudělal to protože ho to nenapadlo“ mi dost připomíná takové to tramvajové (Š+G): „Stojí, stojí ale kdyby seděl – stejně by nepustil!“ V tomhle prostě soudím podle sebe, protože i mě postačí říct: „Už sem nechoď.“ na to abych to následně vůbec nezkoušel.

          A co se týče té tolerance „by jsme“, tak ji vnímám jen jako smutný ústupek prznitelům, kvůli jejich neschopnosti mluvit správně česky. Zní to hrozně, když tak slyším mluvit politika nebo třeba komentátora tak mne to vyloženě ruší, jak kvílící křída na tabuli nebo nůž na talíři, ale holt se nad tím láme hůl stejně jako např. nad neschopností mnohých studentů naučit se matematiku. A nemyslím že je to dobře.

      • „Tak vittta celou tu dobu nebyl zabanován a mohl kdykoli přijít? No vidíš a on po celou tu dobu respektoval tvoje rozhodnutí a nepokusil se ho porušit ani když tady na něj někdo plival. „(KM)

        Tak to se vám zase povedlo, Kamile.
        Poprskal jsem si smíchy monitor.
        Hotovej Mirek Dušín, ten vitoušek, že jo?:-)

        “ Dnes je přece módní: „Vyhnali tě dveřmi? Tak vlez oknem!“ a když to tak někdo nedělá tak si zasluhuje posměch.“(KM)

        Dnes je módní krást!
        A v tom je ta vychcaná vikingská modelka supermódní.
        Proč by sem vita lezl a riskoval napřesdržku, když si v klidu může půlku terasy zkopírováním vykrást, přenést na svůj ostrov a tam si v hezky s místními domorodci a pod zálibným dohledem Janiky zablinkat a zakakat na obsah, komentátory i autora blogu?
        A každej nad tím radši mávne rukou, než by za ním do toho ostrovního pajzlu lezl.
        A tak hlavně, že se tam bavíte 🙂

        • Tak jo, Saule. Až sem zas někdy odkudkoli zkopírujete kus nějakého textu o kterém chcete hovořit tak rovnou probereme jak je to s tím „kradením“. A nezapomeňte si utřít monitor.

          • Tak jo, domluveno, spoléhám na vás:-)
            Kdybych byl někdy snad až natolik dementní, že bych sem každodenně několikrát, po týdny a měsíce, vkládal neustále něco z jednoho a toho samého „nejmenovaného blogu“ a kdyby mne s takovou zamindrákovanou prasárnou pan domácí nenakopal prdel, tak mi to určitě připomeňte!

            Na ten poprskaný monitor už jsem poslal ticket ajťákům 🙂

            • Jakýkoli blog či webové stránky v tomto principiálně nehrají rozdílnou roli včetně reakcí jakéhokoli domácího. Pokud považujete kopírování a vkládání za krádež, neměl byste to dělat.
              Ohledně monitoru – je milé že tak plodně využíváte pracovní dobu. Nebo máte doma nějaké ajťáky mezi služebnictvem? 🙂

              • To je zajímavé, jak takové zaklínadlo „principiálně“ může omluvit kdejaké svinstvo a povýšit ho na princip.
                To asi ale nejste první, koho to napadlo.

                Ten poprskaný monitor jsem od ajtáků nechtěl vyčistit.
                Samozřejmě vyměnit.
                Ale z principu jejich mizerné pracovní morálky mne to čištění asi nemine:-)

                • Ale copak, Saule? Pověstný úkrok stranou? To vám nějak brzy došly argumenty. Tak si dejte pozor aby se podobného úkroku nedopustili také vaši ajťáci. Ještě by vám namísto monitoru mohli přinést zrcadlo. 🙂

                  • A který můj „úkrok stranou“ máte konkrétně v této diskusi na mysli, Kamile?
                    Nebo snad ten váš, který jsem vám připomenul a za který máte evidentně nervózní nutkání nasazovat psí hlavy?

                    Ajťáci mi dluží už několik měsíců nový telefon.
                    Pokud mi místo něj dodají zrcadlo, rád vám ho zdarma přepošlu.
                    Služba potřebným mi nikdy nečinila potíže.:-)
                    Podívat se do zrcadla ovšem nestačí.
                    Taky je důležité zvolit tu jeho správnou stranu.
                    Jinak neuvidíte nic a dále se budete utvrzovat …
                    Tak to už nechám na vás.

                    • No ten úkrok od údajné „krádeže“ skrze kterou se pokoušíte nasadit psí hlavu vitttovi, přece.
                      Saule proberte se. Vždyť vy už ani nevíte co píšete. Nejdříve o výměně poprskaného monitoru, teď najednou že ho chcete vyměnit za telefon (to jsem netušil že prskáte i na něj)….
                      Vy už se raději dnes do zrcadla ani nedívejte (ani se nedivím že byste se ho rád zbavil).
                      Osm hodin večer a vy už jste na tom …
                      No nic, tak se z toho vyspěte a hodíme pokec zas až někdy budete aspoň trochu při smyslech.
                      Dobrou. A na noc si snad už ani panáka nedávejte. 😀

                    • „No ten úkrok od údajné „krádeže“ skrze kterou se pokoušíte nasadit psí hlavu vitttovi, přece.“(KM)

                      A jejda.
                      Vy ten vztah s vaším přítelem máte zjevně ještě vážnější, než jsem čekal.
                      To děláte ale chybu.
                      Kdybyste se na vitu tak citově nefixoval a vnímal smysl diskuse, třeba byste pochopil, že dávno píšu už jen o vás a vašich argumentačních a duševních „schopnostech“.
                      Tak si na noc vypněte mobilní telefon, ať vás nebudí Vikingovy zamilované SMS a zkuste si to s čistou hlavou projít ještě jednou:-)

  19. Pingback: Kopřivu mráz nespálí » Oral.sk - Porno Politika

  20. SLAVA ,SLAVA NEZAČINÁ NAHODOU SKWĚLÝ CIRKUS HUMBERTO I ZDE NA TARASI 2?

    Nová opozice(starši nazev buditelé) ve formě avantgardy ČSV tedy Česká Společnost Voličů se rozhodla k zajimavé aktivitě a to zjistit co vězi opravdu v tzv alternativnich webech.
    Vlasnim cilem je mezi jiným zjistit, jak je možné ,že stavajici režim kapitalismu bez přivlastků,který vycházi z GANGSTERISMU dokáže masu 8 395 132 dušiek vysávat,krást jim aktiva v exekucich,vykrádat jejich platy z dvou třetin ,ničit ubožaky z tzv středni vrstvy do mrtě,vitězi strany,které slibuji boháčům,že nemusi vůbec nikdy platit daně a mnoho dalšich bombonků typu,že neni koho volit..
    Postupně vidime touhu po tzv Sjednoceni,ovšem na čem pak se má ta masa voličů sjednotit?

    A HLE POD PALBOU NAŠICH PUŠEK PRAVDY SE TU NOŘI ZAZRAK VE FORMĚ NEVIDANÉ- NPV!

    tj skvělého Navrhu Programu Voličů!
    Ten obsahuje nevidané divy moderniho uměni mas.ve formě HESEL dělného lidu.

    Chceme.

    1,
    SOLIDÁRNI STÁT

    podobný Sociálnimu,fungujimu a vymyšlenému PRAVICI v Německu a nyni JEJICH exportni šlágr.

    2.

    OBČANSKOU PŘIMOU DEMOKRACII

    ve formě,která lze uskutečnit téměř ihned a zaroveň může fungovat jako přehrada tvorbě vadných zákonů typu policejniho státu,který byl instalován za zády všech domorodců,stejně jako Ústava,bez referenda a nyni sebou ten papir tahneme my občané, aniž by tam byl hned v prvim článku chybějici SOLIDÁRNI STÁT.
    Zároven to bude i kontrola našich „zatupců“ a to dnem i noci možná všemi domorodci ČR

    3.
    OBEJDEME 30 LET TRVAJICI EMBARGO NA ZAKON O OBECNÉM REFERERENDU

    Stejně by ho naši zastupitelé zvrzli k nepotřebě tak co,nemusime ho potřebovat vůbec, nebot nastoupi jiný ještě účinnějši a levnějsi mechanizmus.
    4.
    KDE JE NAŠ BIFTEK A NAM UKRADENÉ DVĚ TŘETINY PLATŮ?

    Dyť si nemžůme ušetřit ani na COVID 19 ani na penze,ani na byty,domy a jachty,co je to za bordell!?

    5.

    POD TARASEM VEZMEME V OCHRANU CELOU STŘEDNI VRSTVU JINAK BUDE PO NI.
    Bez članku č.1 nemůže totiž vůbec vzniknout!

    Vůbec a to znovu zdůraznujeme , nechápeme co je na tom nejasného,kdo to nevi může se ptát

    Tož tak a ne jinak!

    • Tak já se zeptám:
      1) Co znamená to „POD TARASEM“? Tedy: Jak vnímáte jeho roli v té ochraně celé střední vrstvy?
      2) Mohli byste zde více rozvést (případně uvést příklady z praxe) jak se Německá podoba solidárního státu projevuje v životě jeho obyvatel?
      3) Jak (co do účinnosti) vnímáte působení Revolučního svazu přátel Ernsta Thälmanna (RFB) a význam našeho členství v této mezinárodní organizaci která si vytkla za cíl odstranění kapitalismu?

  21. POD TARASEM VEZMEME V OCHRANU CELOU STŘEDNI VRSTVU JINAK BUDE PO NI.

    Je otázka jestli není pro někoho střední třída naopak ten největší třídní nepřítel. Lidé ze střední třídy realně žijí a potkávají se větší části ostatní občanů, patřících zpravidla buď do té samé třídy, která je definována vzděláním, profesí a kulturní vyspělostí občana – pak je ohraničeno příjmem – a tady je velká příáležitost k závisti a její rodné sestře – nenávisti. Např. v Německu je střední třída ohraničena medianovým net příjmem 1.000-2000 €.

    Je zajímavé, že širokost střední třídy v Německu zahrnuje asi 76% všech občanů. Pak následuje předěl a je vyšší třída (upper class) až po nejbohatších 10% – ty jsou definovány čistě matematicky a nikoli společenskými zvyky – s net měsíčním příjmem 3340 € na dospelěu osobu žijící mimo rodinný svazek a je bezdětný (což odpovídá druhé nejvyšší dani z příjmu někde na úrovni 36% – nejvyšší sazba je 42% je do max. hrubého příjmu 52.881€).

    Je zajímavé, že těchto 10% nejbohatších se za posledních 20 let vlády A.Merkel zvýšilo o 12%, zatímco střední třída o celých 26%! Ubylo spodní třídy o 10%. Je tedy jasné, že do střední třídy se dostalio nejvíce lidí z třídy „bohatých“, tím že o trochu zchudli:-)

    Nicméně – problém je, že příjem zdaleko neodpovídá vzorcům chování – charakteristické pro mentalitu původů, kulturních a behaviorálních vzorců širšího okruhu rodiny, ze které pocházejí. Venkov ač v Německu příjmově rovnocenný s městem velikosti do 300tis. obyvatel – tedy městem střední až vyšší velikosti – má o až o 40% nižší vzdělání, mluví jen částečně anebo vůbec cizím jazykem, jejich zkušenost s životem v zahraničí a vazbami na osoby blízké v zahraničí, profesně nebo přáteli – jsou minimální. Přesto nemovitý majetek a úspory mají tito lidé vyšší než lidé ve velkoměstech, zato nižší jmenovitý pravidelný měsíční příjem. Položky za které utrácí je také diametrálně odlišný, převážně zde figuruje zboží dlouhodobé spotřeby, zatímco u městského obyvatelstva jsou to služby, vzdělávání, cestování, sport a kultura. Tyto položky u lidí z venkova figurují jen minimálně, dominujÍ věci do domácnosti, hobby a zahrada nebo nákup dalších nemovitostí nad rámec bydlení.

    takže střední třída je ledaskdo, ale platí že je „lepší“ střední třída a „horší“…A to i dost výrazně.

  22. I&K.
    Hezké provolání.
    Kdyby to tak šlo, už dávno by nebylo potřeba.
    Proč to nejde ?
    Protože dvě třetiny voličů jsou idioti.
    Jedna třetina se při každých volbách válí doma.
    Druhá třetina to ve volbách hází dávno profláknutým stranám.
    Když se nedaří u voleb, revoluci už vůbec nečekejte.
    Ti, co by možná ještě byli ochotni umírat pod praporem svobody na barikádách už by tam ani nedolezli a brzy vymřou.

  23. JIRKO,I&K děkuje za odpověď.

    To vše samozřejmě vime,proto jsme rozdělili věc na dva dily.

    A.SESTAVOVÁNI NPV

    reakce na to čemu vy řikáte „provoláni“je pro nas I&K zajimavá.
    Vy si myslite,že voliči jsou sami vinni,kdyby to tak šlo ,uskutečnit nebylo by ho potřeba NPV a současně zdůvodnujete, proč to nejde.
    Tady ,domniváme se voliči vinni NEJSOU, vinno je masivni ohlupováni občanů na př TV a jeho dobře z peněz poplatků zaplaceného GŘ,který tam už kasu skoro vykrad,dále novin,různých dalšich tzv sdělovadel.
    Takové volby vůbec platit nemusi.
    Uvažoval jste proč nechtěji ohlupovadla dnem i noci vysilat „Program voličů“,proč jsme my firma I&K pod neuvěřitelně silnou cenzurou a dokonce nejeden „alternativni „web nas GUMAKUJI,argumentiky docházeji nastupuje policejni stát!?

    B.JAK TO PŮJDE USKUTEČNIT.

    Tady ješte nynějši polit. subjekty nezpozorovaly,že se postupně stávaji nepotřebnými a „neni koho volit.“
    Právě na tom je založeno B,kterè přijde v úvahu,až se podaři odůvodnit a sestavit A.
    I na tomto webu je skupinka prvnich prý NEROZUMNÝCH diskutujicich,kteři jsou už před nami a ve zdejši opozici.
    Je jich málo,ale jsou.
    Budeme z I&Kpokračovat a čekat až se zvětši,nebo taky ne.
    Máme trpělivost a vidime vysledky ,režim se nás začiná bát .No ,kdyby posilili svoje bobkové listy jejich Programů polit.subjekty o NPV mohli by snad voliče ziskat a obrátit svoje kabátiska,ale to ještě nevi co bude za ekonomickou čurinu dále nasledovat!
    Zkuste se soustředit na jednotlivé články NPV a napsat jak je chápete .To bude zkusmo předmetem diskuse,která diversanty na tomto webu prý“NUDI“.

    Uvidime čo sa vyvrbi,tož tak!

  24. Pane Mudra,

    ad1.pan taras2 už zdá se dělá co může a nemá cenu ho popohánět .Postarejte se prosim nám nevyhrožovat cenzurou a dovite se VŠECHNO!

    ad.2 ano uděláme to a začneme artiklem 20 ZZ

    ad.3.My nebudeme odstraňovat kapitalismus,ale kapitalismis BEZ přivlastků vycházejici z gangsterismu,což jak vite přivllk na hřbetě president ODS a teď s nim sužuje ubohé domorodce a oni drži a ještě mu za to tleskaji
    Klidně se ptejte dál pokud nebudeme znásilněni cenzurou ,budeme vám jako našemu členovi držet všechny palce

  25. Proc jsou Parlamentni Listy povazovany za vadne sdelovadlo.
    Zverejnuji informace ktere jsou pro Protektoratniky a Eurohujery jako vosina v zandeli.

    Obilí vyvážíme za nízké ceny. Ovoce dovážíme, půdu zanedbáváme. V roce 90 jsme byli soběstační. Šéf agrárníků Jandejsek vystavuje účet

    POTRAVINOVÁ SOBĚSTAČNOST A SUVERÉNNÍ STÁT Až pohled na předražené ovoce, zeleninu a maso z dovozu v regálech supermarketů vyvolává v zákaznících otázku, proč si musí kupovat základní potraviny z dovozu a proč jim je nenabídnou čeští zemědělci. Na stejnou otázku hledá odpověď v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek.
    Přímo se ptá, co je pro naše obyvatele důležitější, jestli soběstačnost v potravinách, anebo závislost na dovozu často i méně kvalitních potravin ze zahraničí.

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Obili-vyvazime-za-nizke-ceny-Ovoce-dovazime-pudu-zanedbavame-V-roce-90-jsme-byli-sobestacni-Sef-agrarniku-Jandejsek-vystavuje-ucet-623615?fbclid=IwAR3Twu2GM5VSreHffGW0JyYqbN7fALJ6KuVi38jX17sDUIe65LuoacwEnkg

  26. Kdyby se totiž jednalo o smlouvu spojeneckou, tak by SSSR musel v září roku 1939 vyhlásit válku Anglii a Francii. Napsal Taras.

    Ono je to ještě barvitější. Když měl pyšný Polák 17. 9. 1939 válku s Německem prohranou, vstoupila Rudá armáda na východ této ubohé země. Neslyšel jsem, že by se proti RA Poláci bránili, ale hlavně, Velká Británie a Francie na tento obrat ve válce nereagovaly vyhlášením války Sovětskému svazu, jako smluvní garanti nedotknutelnosti Polska, takže jej nepovažovaly za agresora.

    Je to pořád dokola. Zatajuje se, že Polsko uzavřelo v roce 1934 jako první evropská země s Německem smlouvu o dobrém sousedství. A už vůbec se nezmiňuje, že náš ministr zahraničí dr. Edvard Beneš hodnotil tuto smlouvu jako ránu do zad poválečnému uspořádání Evropy. Nehledě na fakt, že sám se postaral o to, aby smlouva podobná s Československem nebyla uzavřena.

    • Je to ještě trochu víc složitější, Stalin zabral jenom to, co patřilo k carskému Rusku a o co SSSR přišel po první světové válce. Čímž nehodnotím, jestli to car vlastnil v souladu s právem a morálkou.

      Spadnul jste do schvalování, buďto jste změnil nick nebo adresu. Nebo jste chytil nákazu od Indiánů, ti jsou ve schválení denně.

      • Uz zbyva jen napsat ze to jsou spojenci od tehdy az dodnes!!!
        2 svetova byla jen takova mala strkanice dvou utajenych pratel a spojencu.
        O cem jinem nez o nerozbornem spojenectvi jsou ty trubky natazene z Ruska do Nemecka.
        Hlavni je kam co tece,
        uz i sv.Vaclav jednal s Nemcem v klece
        a od tech dob se to vlece.

      • Vaše legitimní nastavení je, Saule, stejně jako tresen, neláska k sovětům a komunistům. Nic proti tomu, jenže když si z toho uděláte koření, které cpete do polívky, hlavního jídla i zákusku, začne to být obtížné, přejí se to.

        Oni (Anglie a Francie) SSSR považovali za svého nepřítele, nenáviděli komunisty kvůli vyvlastnění buržoustů, tedy dělali vše pro to, aby je poškodili a ublížili jakýmkoliv způsobem. Proto nechali zkrachovat rozhovory o spojenectví proti Hitlerovi v naději, že to Hitler vyřídí za ně a sami si nebudou muset pálit prsty. Když se pak Hitler napřed obrátil proti nim, tak nestačili valit své odporné kapitalistické bulvy. Jak zhovadilé bylo předválečné vedení Anglie a Francie a jejich paktování s Hitlerem je snad dostatečně známé. Takže to vaše naznačování, že SSSR byl spojenec Hitlera a byl hoden anglofrancouzského bombardování z tohoto důvodu je deformování historických skutečností. Oni SSSR nenáviděli, proto nebyli schopni racionálně přečíst politickou situaci a mysleli si, že jsou nejchytřejší na světě celém. Stalin s Hitlerem je prostě krátkodobě přechcali, což je samozřejmě pro vyšší rasu ponižující. Že se to bude promítat do uvažování některých lidí dodnes, když je Rusko kapitalistické až běda, to je překvapivé, ale o „charakteru“ anglosaského světa dostatečně vypovídající. Vy jste taková místní Šiklová, co se raději mýlí s Amerikou?

        • Moje legitimní nastavení je láska k faktům.
          Pokud tu uvádím něco, co není faktem, klidně mne, Tarasi, podrobte zdrcující kritice a pokud nechcete, aby se tu fakta uváděla, tak napište proč.
          Jedině na faktech můžete stavět nějaké interpretace a zase jen díky faktům je vyvracet.
          Já třeba s vaší interpretací v druhém odstavci nemám žádný problém.
          Kromě tohoto:
          „Takže to vaše naznačování, že SSSR byl spojenec Hitlera a byl hoden anglofrancouzského bombardování z tohoto důvodu je deformování historických skutečností“

          Tady si opravdu myslím, že tím spojencem Hitlera SSSR byl a pokud anglofrancouzským spojencům padaly na hlavu bomby vyrobené ze sovětských surovin a shazované z německých letadel poháněných sovětskou naftou(nebo kerosinem, či na co to lítalo), tak…
          Tak prostě měli k bombardování těchto zdrojů pádný důvod.
          Zvlášť když museli čelit reálnému zničení, případně kapitulaci a německému otroctví, celé Evropy.

          Vy zřejmě bazírujete na tom termínu „spojenci“.
          Chápu negativní příchuť, kterou to tomu vztahu Sovětského svazu s Hitlerem dává, ale to s moji neláskou k tehdejším sovětům a tehdejším komunistům (kterou nepopírám) nemá nic společného.
          To je prostě termín, který ten vztah nejpřesněji vystihuje a definuje.
          A pokud jsme oprávněně schopni mluvit například o mnichovské zradě (kterou někteří také jsou schopni interpretovat jinak), tak nevím, proč bych měl jinak interpretovat a definovat to „spojenectví“.
          Leda abych vás nenasíral, ale o to mi nejde.
          A ani nevím, jaký jiný termín bych měl vlastně použít.
          V tajných dodatcích paktu RM se píše tuším o „vzájemném přátelství a spolupráci“.
          Tak takto je to lepší?

          • Na síti teď běhá slogan o tom, že mocnosti neznají pojem spojenectví nebo přátelství, ale že znají a mají jenom své zájmy. A stejné je to s touhle záležitostí. Oba totalitní režimy měly ve svém ideovém programu vzájemné zničení, v Main Kampfu je to černém na bílém, komunisti to měli taky v zasedacím pořádku. Takže v téhle souvislosti mluvit o přátelství nebo spojenectví mezi arcinepřáteli je nesmyslné z principu. Pokud to někdo dělá, jako právě vy a teď, je to nesmyslné až hloupé jenom do té chvíle, než se to pochopí jako klacek, kterým se hodí mlátit někoho po hlavě právě dnes. A to je přesně tak se současnou „náhodně“ vypuknuvší diskuzí o příčinách vzniku druhé světové. Takže proč neuchopíte (spolu s Novotným, Hřibem, Kolářem atd.) také ten mnohem jasnější klacek v podobě fotografií nadšeně hajlujících anglických a francouzských sportovních mančaftů? R-M pakt byl zcela účelovou záležitostí, Hitler si přikryl záda pro válku v západní Evropě, Stalin získal čas pro zbrojení, získání technologií a obnovu jím zdecimovaného velitelského sboru Rudé armády. Po naplnění cílů se do sebe pustili a zase základním úhlem pohledu na věc musí být to, kdo si začal. Že se na to připravovali oba, to je také jasné.

            V aktuální politice jsou signifikantní, vypovídající současné „zmodernizované“ výklady historických událostí jenom v tom, k čemu tyhle prasácké varianty slouží, s historickou vědou a pravdou to nemá nic společného. No a ty současné slouží propagandistické přípravě pro válku s Ruskem. Tak takto je to ještě lepší?

            • „No a ty současné slouží propagandistické přípravě pro válku s Ruskem. Tak takto je to ještě lepší?“

              Ani ne.
              Nevěřím, že by kdokoliv připravoval horkou válku s Ruskem.
              I když oni tomu asi věří.
              Díky zase té jejich propagandistické přípravě.

              Na jejich místě bych se spíš soustředil na rizika spojenectví s Čínou.
              Aby nedopadli jako tenkrát…
              Ale to neplatí jen pro Rusy!!

              • Add
                „Nevěřím, že by kdokoliv připravoval horkou válku s Ruskem.“

                A to dokonce ani v případě, že by je snad napadlo znovu zabrat pobaltské republiky.
                Což ale za současného Putinova vedení považuji za naprosto vyloučené.

                • V tom případě si asi také myslíte, že vojenské základny okolo Ruska slouží k tomu, aby se z nich odposlouchávaly nejnovější trendy v technice hry na balalajku.

                  • A víte, že vlastně ano?
                    To si opravdu myslím.
                    Tedy kromě toho, že USA využila , jako vždy, své příležitosti, aby ukázala „svaly“.

                    To ovšem mohla jen na pozvání těch států, které mají se svým sousedem své historické, a draze zaplacené, zkušenosti.

          • „Moje legitimní nastavení je láska k faktům.“
            1) Už jste se omluvil chlapům z Pohraničníka nebo jste předložil ta FAKTA?
            2) Deviantní fanatik Třešňák a „bolševický“ rozsudek? To jsou ty FAKTY?

            BTW.
            U nás na terásce se říká:
            „Drž hubu šmejde, srkej pivo v koutě a buď rád, že něco nechytneš.“

      • Na operaci Pike mě překvapuje, a to tak, že velmi, skutečnost, že se zřejmě nenašel jediný štábní důstojník nebo zpravodajec, který by vzal mapu Evropy a ukázal na ní Gamelinovi zemi, která se jmenuje Rumunsko a v ní město jménem Ploješť a dokázal mu říct, co se v okolí asi tak tou dobou vyskytovalo – třeba takové snadno přehlédnutelné věci, jako nejvýznamnější rafinerie a ropná pole v Evropě. Na tuhle ropu jelo Německo prakticky celou válku. Američani s mnohem lepším vybavením, včetně stíhaček s dlouhým doletem, než měla v devětatřicátém k dispozici Británie a Francie, potřebovali rok draze životy zaplacených náletů, aby tamní výrobu nějak významně omezili. Britsko – francouzský nálet v devětatřicátém bez stíhacího doprovodu měl značnou šanci skončit jako jednostranný masakr. Kdyby na 110% nevyšlo překvapení, stačily by na něj i tehdejší sovětské I-15 a I-16.

        Kdyby byla operace Pike realizována a skončila skutečným spojenectvím SSSR a Německa, byl by to IMHO z hlediska konečných výsledků II.WW strategický průser první kategorie, protože to by:
        1) Odstranilo potíže Japonska s PHM a nutnost udržovat na hranici se SSSR významně početné síly, které by mohly být prakticky bez omezení nasazeny v Pacifiku;
        2) Odstranilo potíže Německa s PHM a nutnost dobývat a kontrolovat rozsáhlá území na východě, takže by početné jednotky wehrmachtu byly použitelné ihned někde jinde. Nebylo by legrační, kdyby místo operace Barbarossa byla někdy tou dobou realizována operace Lvoun?
        3) Poskytlo bezpečnou a zvenčí nenarušitelnou cestu pro výměnu strategického materiálu a informací mezi Německem a Japonskem.
        Brity by nepochybně velmi potěšilo, kdyby tato výměna zahrnovala japonské zkušenosti se stavbou a účinným nasazením letadlových lodí a vývoje palubních letadel, Američany asi německá technická pomoc v oblasti radarů a věciček, jako rádiem řízená munice (Hs 293, FritzX). A všichni kolektivně by nejspíš měli ohromnou radost ze spojení výsledků německého a sovětského raketového výzkumu. Jo, to by teprve byla ta správná „legrace“. 🙂

        P.S. A my bychom tuto debatu buďto vedli německy, nebo a to spíš, nevedli vůbec. Kdo to kdy viděl, aby otroci místo práce pro Říši o něčem diskutovali?

        • Velice přesné co do válečné prognostické logiky, ohu. Do polemiky se Saulem jsem to nepoužil jenom proto, že to je čistá sci-fi, ty dva režimy se na bázi spojenectví sejít nemohly, protože ideologie jim tuhle možnost naprosto znemožňovala: jak už jsem napsal, měli v základech zničení jeden druhého, Hitler dokonce s dvojnásobným důvodem, rasovým i politickým. Neoficiální idea Stalinova vedení byla ta, že nejprve se vyčká, až se atlantické společenství a Hitler vyčerpají vzájemným soubojem a pak se na ně vletí a zavládne komunismus na celé Zemi. Hitler si tohle spočítal také a tak místo invaze na britské ostrovy, která by ho stála moc, se raději napřed vydal směrem východním, kde se mu zdálo jednodušší získat místo obtížného spojence otroky i s jejich nerostným bohatstvím. Ještě jste opomenul to, jaký průser by byly divize Rudé armády v nacistických uniformách na pobřeží kanálu, v Iráku, Egyptě, Íránu a Sýrii, s německou technikou a precizním velením. Ale opakuju, to je mimo realitu. Ideologie je svině, protože – i kdyby byla čistá jak lilium – vždy narazí na svinské lidské charaktery, které z ní udělají peklo. Viz komunismus, viz Zelení.

          • S dostatečně pádným důvodem a na omezenou dobu – dlouho by to nevydrželo – by se snad i sejít mohly. Potíž je v tom, že ve jménu ideologie fanatik „pro dobro věci“ udělá i to, co by nikoho normálně nenapadlo.
            „Neoficiální idea Stalinova vedení byla ta, že nejprve se vyčká, až se atlantické společenství a Hitler vyčerpají vzájemným soubojem a pak se na ně vletí a zavládne komunismus na celé Zemi.“.
            No právě, proto bych ani ve sci-fi z alternativní historie neočekával, že by se divize RA mohly ve významnějším počtu objevit v Hitlerových taženích. Hitler by o ně nestál.
            Dodávky surovin, technická výměna, bezpečné obchodní trasy – klidně, dokud to bude přinášet užitečné informace a získávat čas pro vlastní přípravy, žádný problém. Ale významnější účast armády? Ani omylem, pořád by měl v hlavě tu ideu.. a kdyby přece, Stalin by si vymyslel tažení vlastní, za vlastními cíli.

          • Do polemiky se Saulem jsem to nepoužil jenom proto, že to je čistá sci-fi,

            Nikde jsem netvrdil, že plán na operaci Pike nebyla sci-fi
            Byl to jen doklad toho, jak vážnou obavu spojenci ze SSSR a jeho podpory Hitlerovi měli.
            Včetně případné vojenské, kterou tehdy zcela logicky nemohli vyloučit.
            Navíc nešlo primárně o zničení ropných polí pro čerpání wehrmachtu, ale o zničení celé sovětské ekonomiky.
            Se kterou ta německá byla silně provázaná.
            https://pbs.twimg.com/media/EYtrLJcWoAAAfDv?format=jpg&name=medium

            „ty dva režimy se na bázi spojenectví sejít nemohly, protože ideologie jim tuhle možnost naprosto znemožňovala“

            Tak vynechám už to spojenectví, ale Stalinovu věrnost ideologii například zajímavě prezentuje vydání 150 německých komunistů, kteří do SSSR uprchli před Hitlerem a které mu zase poctivě daroval zpět, jako výraz pevného přátelství.

            Co se případných společných vojenských operací wehrmachtu a RA týká, je jejich možnost, ale zrovna tak popření té možnosti, jen čistá hypotéza.
            Už v Polsku dokázali, že jsou schopni kooperovat velmi úzce a efektivně.
            Nikdo nemůže vědět, jak by se to vyvíjelo dál, nebýt napadení SSSR.
            Jen tak kdesi v podvědomí mi zůstala informace a jakési neurčité nabídce účasti v případné válce proti USA, která se ke Stalinovi z německé strany dostala, zřejmě jen jako nějaká lest.
            Projevil o ni zájem, to ale už bylo rozhodnuto o operaci Barbarossa, takže k žádnému dalšímu jednání nedošlo.
            Ale interpretuji to jen volně, nejsem schopen blíže upřesnit ani ozdrojovat, takže to klidně berte jako „propagandistický hoax“.

            • Ach jo. Tak ono šlo o rovnou zničení celé sovětské ekonomiky, se kterou byla podle grafu bůhvíodkud ekonomika Německa silně provázaná. To všechno by dokázal jeden nálet pár bombardérů.. Jako bych slyšel „bombarďáka“ Harrise – když svrhneme dost bomb, tak se vzdají. Blbé na tom je akorát to, že to nikdy nefungovalo. Jen jednou v Hirošimě, ale nic tak razantního neměli v devětatřicátém Britové ani Francouzi v repertoáru 😀
              Pokud neznámý autor onoho grafu nepoužil slovo „overseas“ v neobvyklém významu, pak je to manipulace jak vystřižená z Goebbelsovy učebnice, protože dovozy z Rumunska do Německa samozřejmě nejsou zámořské a po světových mořích tehdy zrovna moc supertankerů neplulo.
              I kdyby to vyšlo, mohly by se stát jen dvě věci:
              1) Hitler by svému „spojenci“ pomohl s nápravou škod a žádné zhroucení sovětské ani německé ekonomiky by se nekonalo. Jenom Británie a Francie by byly ve válečném stavu s SSSR a kdyby to Hitlerovi připadalo výhodné, tak i s Německem. Kdyby mu to výhodné nepřipadalo, držel by se stranou, spokojeně rozšiřoval wehrmacht, letectvo i loďstvo a čekal, kdo to vyhraje, aby pak mohl pohodlně vyřídit oslabeného vítěze.
              2) Hitler by využil situace, že on ropu z Rumunska má a Stalin z Baku ne, zaútočil by hned, bez větších problémů vyhrál a měl pak k dispozici nejen ropu z Baku, ale i všechny ostatní surovinové zdroje SSSR.
              V obou případech by na tom Britové a Francouzi byli ještě hůř, než před útokem. A to se vyplatí!
              Co by se určitě nestalo, že by Hitler „spojenci“, jehož ropu tak nutně potřeboval, nijak nepomohl, ani na něj nezaútočil a pokorně vyčkával, až se sovětská i německá ekonomika zhroutí ❗

              • Ach jo, ohu.
                Nečekal bych, že zrovna vám budu muset zdrojovat Maurice Gamelina a jeho vizi na zničení ekonomiky SSSR spojeneckým bombardováním.
                Já ale opravdu nejsem jeho reinkarnace, takže mi nemusíte vysvětlovat pošetilost takových plánů.
                V komentu výše, na který reagujete, jsem se pokusil vysvětlit, proč jsem zde operaci Pik zmínil.
                A když už jste vy ještě výše zmínil to „kdyby“, tak já taky jedno zkusím.
                Kdyby měl Stalin už v r.39 ( nebo ještě mnohem dřív ) místo zájmu o paktovaní se s Hitlerem pro územní zisky stejnou starost o efektivní obranu své země, ušetřil by desítky milionů životů svých občanů.

                • KDYBY je k ničemu, samozřejmě ale je možné teoretizovat, KDYBY tenhle tamto a KDYBY tamten zase todlencto. Fakta: Stalin se čtyři roky pokoušel dostat do spojeneckých vztahů s Francií a potom i s Anglií. Když obě morálně uhnívající mocnosti spojeneckou smlouvu odsabotovaly, a to je prosím všeobecně uznávaný fakt, ukázal jim zadnici smlouvou o neútočení s Německem. To bylo diveního na dvoře královském v Londýně i v Paříži, kde Laval předtím nechal zmršit i smlouvu francouzsko-sovětskou dodatkem o dalších státech (mezi nimi Itálie), které měly smlouvu posvětit, jináč nic neplatí. Za vznik druhé světové nesou vinu spolu s Hitlerem Anglie a Francie – a přes to vlak nejede a idiotské pokusy idiotů v české politice i v médiích s tím nehnou. Že se do toho vlaku zkoušíte nastoupit i vy, Saule, to je pro mě mírné překvapení, zatímco další cestující, tresen, má koupené lístky v předprodeji.

                  • Za vznik druhé světové nesou vinu spolu s Hitlerem Anglie a Francie – a přes to vlak nejede a idiotské pokusy idiotů v české politice i v médiích s tím nehnou.
                    Je jen zahadou proc prave ted nekteri „spravne“ myslici v CR vytahli smlouvu R-M coby dukaz ze za 2 svetovou valku muze Rusko stejne jako Nemecko.
                    Ze tomu predchazel i „spravne“ jiny pohled a vyklad na Mnichov, take na „odsun“ a „vyhnani“ vypada na cosi dobre organisovaneho.
                    Kdopak to dosel k nazoru ze nastal spravny cas ke spravnemu vykladu dejin ?
                    Opet „Es kommt der Tag“?

                • A pokud, Saule, by Stalin, zde probíranou smlouvou, nedosáhl odkladu Hitlerova tažení, mohla mu být ta jeho, dle vašeho mínění opožděná, starost o obranu země houby platná a ty desítky miliónů se mohly změnit v naplněnou genocidu.
                  Vycházet z toho že byla smlouva uzavřena s výhledem na územní zisk je velice krátkozraké protože Stalin nemohl být tak naivní aby věřil Hitlerovi že jakoukoli smlouvu dodrží v okamžiku kdy se bude cítit dost silný na to aby kterékoli území obsadil. Ale pokud chcete nepřítele co nejdéle udržet na startovní pozici, vyplatí se vystupovat jako byste s jeho útokem nepočítal a vzbudil dojem že není důvod ke spěchu.

                  • Já mám tak trochu pocit, Kamile, že v tom druhém odstavci vlastně popíráte některá svá tvrzení z toho prvního.
                    Já si určitě nemyslím, že by tou smlouvou dosáhl nějakého odkladu Hitlerova tažení.
                    To si právě myslel a nedomyslel Stalin.

                    Ale pozastavím se ještě u tohoto:
                    “…starost o obranu země houby platná a ty desítky miliónů se mohly změnit v naplněnou genocidu.”

                    A kolik k tomu chybělo???
                    Koncem roku 41 už nikdo nevěřil, že Sovětský svaz nebude Německem rozdrcen.
                    Aspoň ohledně uhájení Moskvy už možná ani Stalin.
                    Ta situace opravdu byla pro SSSR naprosto zoufalá
                    A já se jen snažím dobrat, jestli k takové situaci muselo nutně dojít.
                    A tvrdím, že nemuselo.
                    Vy tu s Tarasem a ohem vycházíte z nějakého mýtu, že RA nebyla dost silná a schopná se Hitlerovi ubránit.
                    Vidíte a já, takový nenávistný rusofob, tvrdím, že RA byla silná dost.
                    Počtem nejen vojáků, ale i kusů výzbroje RA wehrmacht převyšovala..
                    Jistě, měla Stalinovými čistkami zdecimované velení, stroje (některé) byly zastaralé, poruchové, ve Finské válce se RA moc nepředvedla (tam šlo ale o válku útočnou)…
                    Přesto všechno ale není žádný důvod domnívat se, že by RA nebyla schopna odrazit německý útok hned na hranicích.
                    Ovšem samozřejmě pouze za předpokladu, že by koncentrovala většinu své síly právě tam a HLAVNĚ, kdyby ten útok aktivně očekávala!!
                    Hitler měl při svých plánech na dobití Sovětského svazu velmi chabé zpravodajské informace a o síle RA zkreslené představy a potom třeba Němci čuměli na T34, jako tele na nový vrata.
                    Kdyby mu Stalin dal možnost uvědomit si svůj omyl hned při pokusu o překročení hranic, zhroutila by se celá Barbarossa jako domeček z karet hned zpočátku.
                    To jsou ty ušetřené miliony životů sovětských občanů, o kterých jsem psal výše a které přičítám Stalinově zhoubné a chybné zahraniční politice.

                    • Hm že vy jste nebyl v té době Stalinův poradce člověče, nebo že tam neměl někoho podobného 😀 . Ale takový génius jako vy se rodí asi 1x za 100 let a zrovna se narodil až po 2. sv. válce v Čechách, to je ale smůla. Navíc vy byste se spíše hodil do německého nacistického vedení, podle toho co jste zde už napsal, byli by vám smýšlením rozhodně bližší.
                      Podle mého jste tedy jen směšný kydač, samé „kdyby, za předpokladu“, ale vy si zřejmě připadáte jako úžasný stratég. Na vás přesně sedí to: „po bitvě je každý generál“,a to se vyjadřuji slušně.

                    • Áááá, vitův zvířecí útulek opuštěných mazlíčků vyrazil do diskuse.:-)

                      „Hm že vy jste nebyl v té době Stalinův poradce člověče, nebo že tam neměl někoho podobného“ (šklíba)

                      Měl, ale to nebylo moc bezpečné povolání
                      „Oficiální historie ruské zahraniční rozvědky (Služba vněšněj razvědki – SVR) konstatovala: „Jenom vypuknutí války zachránilo Fitina před popravčí četou.“
                      https://www.idnes.cz/technet/vojenstvi/pavel-fitin-stalin-hitler-barbarossa.A150414_120348_vojenstvi_kuz

                      A teď mazejte na ostrov pro granulku Kitekatu, jak jste mi to zase natřela

                    • Koukám, Saule, že se těch trapných invektiv nedokážete zbavit. „Vtipný“ za každou cenu! Ale k věci:

                      Na tom aby k rozhodujícímu střetnutí došlo na hranici SSSR měli zájem všichni nepřátelé Ruska. Tam by měl Hitler v krátkém dosahu k dispozici veškerý potenciál obsazených zemí, za zády funkční infrastrukturu i podporu významných firem z USA. Žádné logistické problémy ani tak drsné klimatické podmínky, posílené doslova spálenou zemí, jakým musel čelit v hloubi SSSR.

                      A co by měl k dispozici Stalin mimo armády? Zemi s nepostačujícím válečným průmyslem, stále ještě do značné míry prošpikovanou trockisty a většinou obyvatel která díky její obrovské rozloze znala válku jen z doslechu a ještě byla postižena předchozími událostmi, které lidi ideově rozdělovaly a posilovaly vzájemnou nevraživost. Lidi ve kterých nebylo možné probudit vlastenectví jen slovy, protože dokud měli své domovy, měli i co ztratit a dle rčení „bližší košile než kabát“ by mnoho z nich bylo ochotných se podrobit a sloužit každému kdo by jim slíbil že je nechá víceméně „v klidu“. Kdyby Stalin přišel o většinu armády na hranicích a s ní o kádry schopné organizovat odpor – uvniř Ruska už by Hitler nenarazil na významnou sílu.

                      Strategií „spálené země“ a vtažením dobyvatele do jejího prostoru, připravil Stalin Hitlera o všechny výhody které by měl na hranicích. Bezprostředním zatažením všech ustupujích obyvatel do války se mohl opřít o lidi kteří přišli o všechno mimo holých životů, lidi v nichž se podařilo probudit vzdor a touhu po pomstě, která se transformovala až do postoje: „Ať třeba zemřu – ale hlavně když vezmu co nejvíc nácků sebou“. Každý civil se tak stal odhodlaným vojákem. Nepřítele tím Stalin postavil do situace ve které si musel na bojiště dovážet z velké vzdálenosti, v neskutečně drsných podmínkách jaké si do té doby neuměl ani představit, doslova každý špendlík, protože ustupující Rusové co nemohli vzít sebou to zničili a z měst která na cestě ponechali vytvořili pevnosti s lidmi odhodlanými bojovat nebo zemřít a když zemřít tak s takovou sebedestrukcí aby pevnost již nemohl nepřítel nijak využít.

                      Myslím že Stalin s touto strategií počítal od samého počátku ale říct to nikomu nemohl, protože ne každý byl takových obětí ochoten nějak plánovitě. Proto nikomu nevěřil, navenek vystupoval tak jak vystupoval a národ postavil před hotovou situaci, ze které již nebylo možné vycouvat. Proto odpor, kterému musela Hitlerova armáda čelit, narůstal namísto toho aby slábl, až se nakonec proměnil v ofenzívu která se zastavila až v Berlíně. A každý obyvatel SSSR na tom vítězství cítil svůj podíl. Na takovém národním uvědomění, patřičně posíleném vstřícnou propagandou, se už dalo po válce stavět. SSSR vyšel z války silně ekonomicky postižený ale s mnohem silnějším morálním základem než před ní.

                      Těmi životy které Stalinovi vyčítáte, byly vykoupeny naše životy. Protože Hitler byl odhodlaný dobýt SSSR za každou cenu a do té ceny byl započítán veškerý i potenciál zemí už dobytých. Jak materiání tak i lidský. Tomu aby k této platbě došlo v plné míře zabránil problém který mu vznikl s její „distribucí“ a nedostatkem času. Tuhle „potíž“ by ale na hranici SSSR řešit nemusel.

                    • K tomu prvnímu odstavci si vám jen dovolím připomenout mnohá morální ponaučení, které vám kdysi oprávněně dávala Mab, když jste pravidelně dosahoval jisté trapné neobratnosti, či spíš záměrné jednostrannosti, ve svém hodnocení sporů a usměrňování těch, kteří je pravidelně nevyvolávali .
                      Místo opačně!!
                      A to sporů, které se mne netýkaly.
                      Pokud jste si snad ale moji invektivu směrem k tomu umňoukanému freikorpsu vztáhnul i na sebe, tak to nebylo mým záměrem.

                      K tomu zbytku mohu jen dodat, že to je opravdu hodně divoká teorie, která nemá v tehdejší realitě žádné ukotvení.
                      Stalin v červnu 41 s napadením SSSR absolutně nepočítal a byl z toho zjevně naprosto dezorientovaný.
                      V prvních dnech války, kdy Němci decimovali RA po statisících, prostě utekl na daču a když
                      za ním ti jeho zoufalí pohůnci přišli pro radu, tak měl strach, že ho přišli zatknout.
                      Žádné plány na obranné operace dopředu neexistovaly a vznikaly za pochodu a dalších obrovských materiálních a lidských ztrát.
                      A vy chcete naznačit, že takto to Stalin vlastně chtěl a že to byla součást nějaké jeho promyšlené strategie?
                      To opravdu nepřipadá v úvahu.
                      To byste ho sám deklasoval na úplného idiota.
                      Já ho za něj nepovažuji.
                      Stalin byl prostě racionálně a pragmaticky uvažující člověk.
                      Nevěřil, že by Hitler otevřel druhou frontu a dokud trval boj o Anglii, cítil se v bezpečí.
                      Jenže si neuvědomil, že myšlení jeho soupeře nemá s racionalitou pranic společného.
                      To si ale uvědomit mohl a měl!

                      A jeste co se těch „nepřátel SSSR“ v druhém odstavci týká…
                      Bez jejich materiální pomoci by SSSR válku nevyhrál!

                    • Nevztáhl jsem to na sebe.
                      Svou teorii budu považovat za správnou dokud mi nebude vyvrácena.
                      Netvrdím že SSSR neměl přátele jejichž pomoc potřeboval.

                    • Jen 8% sovětských tanků v prvním roce války byly moderní typy T-34 a KV (praví wikipedie) a samozřejmě měly i všechny obvyklé potíže nové techniky – poruchovost, nedostatečný výcvik posádek a seznámení s novou technikou, navíc vylepšené o některá specifika tehdejší RA, jako nedostatek radiostanic (tou bývaly vybaveny jen velitelské tanky a díky rámovým anténám na věži byly i snadno identifikovatelné, aby nepřítel věděl, po kom má střílet nejdřív), probíhající reorganizace, nevyřešená spolupráce a podpora pozemních vojsk letectvem, zanedbatelný výcvik v obranných bojích, katastrofická úroveň logistiky u mechanizovaných sborů… i jinde.
                      Z celkového počtu 18 290 tanků bylo 5083 typu T-26, přezdívaného „postrach sovětských tankistů“, bezmála 2000 tančíků – s kulometnou výzbrojí – T-27 a cca 2500 obojživelných T-37, T-38 a T-40. vyzbrojených rovněž pouze kulomety. Nejmodernější verze rychlých tanků BT-7 měly útvary na západní hranici k dispozici v počtu 3903 ks. Tento počet doplňovalo 1150 BT-5 a 572 postarších BT-2. Středních tanků T-34 bylo k dispozici jen 1067, které doplňovalo 442 třívěžových T-28. Nejnebezpečnějším kouskem v arzenálu bylo 579 tanků typu KV. (Počty podle https://www.valka.cz/14913-Rychle-tanky-BT-v-boji ). K tomu ty problémy, které jsem uvedl výše a po čistkách i řada nezkušených velitelů, kteří nezvládali jednotky ani v mírovém stavu, natož v bojových podmínkách.
                      Jj, tutově mýtus.

                    • Jj.tutově.
                      Tady je ohledně toho mýtů o slabé RA realita porovnání stavu její výzbroje s wehrmachtem.

                      1.4.1940 (Wehrmacht) / 31.12.1940 (Červená armáda)
                      Kategória Wehrmacht Červená armáda
                      Štandardné ľahké tanky 2 148 3 927
                      Pokročilé ľahké tanky 143 10 241
                      Štandardné stredné tanky 567 7 648
                      Pokročilé stredné tanky 280 115
                      Všetky ťažké tanky 0 600
                      Všetkých tankov vrátane veliteľských 3 381 22 531
                      Samohybné útočné delá 6 0

                      1.6.1941 (Wehrmacht) / 1.6.1941 (Červená armáda)
                      Kategória Wehrmacht Červená armáda
                      Poľné delostrelectvo 16 134 33 248
                      Protitankové delostrelectvo 15 506 15 399
                      Mínomety 11 767 53 117
                      Protilietadlové delostrelectvo 12 868 8 680
                      Všetkých delostrel. systémov 56 275 110 444

                      10.5.1940 (Luftwaffe) / 31.12.1940 (sovietske VVS)
                      Kategória Luftwaffe sovietske VVS
                      Zaostalé stíhacie lietadlá 0 cca 4 400
                      Štandardné stíhacie lietadlá 0 cca 4 800
                      Pokročilé stíhacie lietadlá 1 289 163
                      Pokročilé stíhacie bombardéry 359 0
                      Pokročilé bitevníky 0 60
                      Zaostalé bitevníky 49 0
                      Štandardné strmhlavútočiace bombardéry 401 0
                      Štandardné ľahké bombardéry 0 449
                      Štandardné stredné bombardéry 507 5 760
                      Pokročilé stredné bombardéry 1 372 2 218
                      Zaostalé ťažké bombardéry 0 555
                      Pokročilé ťažké bombardéry 4 11
                      Prieskumné lietadlá 619 1 261
                      Transportné lietadlá 552 82
                      Nočné stíhacie lietadlá 78 0
                      Všetkých vojenských lietadiel 5 230 19 797

                    • Odkud ta čísla taháte, nemáte link, nebo pokud je to kniha, aspoň autora a název?
                      wordpresss tabulky nesnáší a mrší je, já zase pro změnu nesnáším to, co WP s tabulkami dělá.

                      P.S: Co si sakra mám představit pod pojmy zaostalý, standardní a pokročilý?

                • Víte, já vám nevidím do hlavy, ale jen to, co píšete.
                  Je sice zajímavé, jak téměř všichni zastánci teze o spojenectví Hitlera a Stalina suverénně přehlížejí logické následky, které, kdyby bylo skutečné a oboustranně vážně míněné, takové spojenectví muselo mít, ale některé argumenty používané ke zdůvodnění existence takového spojenectví ve mně vzbuzují pochyby o autorově příčetnosti, např.: „Sovětský svaz sloužil jako týlová základna pro německé vojenské námořnictvo – jediné vojsko, v němž Německo zaostávalo za britským nepřítelem. V Murmansku měla Kriegsmarine k dispozici vysoce významný strategický přístav. Pokaždé, když z přístavu vyplouvala nějaká německá obchodní loď, bylo každé britské plavidlo zadrženo, dokud se německá loď nedostala z jeho dosahu.“ (Thierry Wolton – Rudohnědá nemoc 20.století; Volvox Globator 2003)

                  Kdyby.. jo, kdyby. Také bych ještě jedno moc hezké měl: Kdyby po obsazení Porúří následovala okamžitá akce „spojenců“ za účelem obnovení stavu vyžadovaného Versailleskou smlouvou, místo usilovného appeasmentu, nemusela by II. světová vůbec začít. Tou dobou by německá generalita nejspíš neměla takové problémy s organizací spiknutí proti „vůdci“ a jeho odstraněním z úřadu. Jenže to by se Britoni a Galové museli obávat sousedícího Germána trošku víc, než vzdáleného bolševika. 😉

                  P.S. Dohadovaní se o tom, kdo si v rusko-polském přetahování o jedna a ta samá území začal, skrývá těch ‚kdyby‘ prakticky neomezenou zásobu.

              • „Jen jednou v Hirošimě“
                … a ani v té Hirošimě. 🙂 Stejně jako bombardování Drážďan nebo Čech.

          • „Viz komunismus“
            Vykašlete se na „komunisty“ a „komunismus“. Vy ani já (a kdokoli, až na psychiatrické případy) jste ŽÁDNÉHO opravdového „komunistu“ neviděl a „komunismus“ NEZAŽIL.

            Dokud mají Češi svou zemi (byť díky své vlastní stupiditě rozkradenou, rozvrácenou etc.), pak mohou HRÁT své „monopoly“ na jasně vymezené mapě, s JASNĚ definovanými ZDROJI. (NIKDO jim DOBROVOLNĚ nepředá ani km2 ze svého.)

            Kdyby MMF, banksterům, oligarchii etc. nevyšel psychický teror vůči Řecku, byly připraveny ZBRANĚ a zabíjení.
            (BTW. Komunismus, nekomunismus. 🙂 )

            Kdysi se okolo maturit, když je hlava tímto směrem „otevřená“, říkalo:
            „Maturita (nebo dospívání) je zvykání si na samotu.“
            TOTÉŽ platí pro státy a národy:
            „Češi jsou SAMI. Jen sami se sebou.“
            Je ZBYTEČNÉ filozofovat nad tím, co by, kdyby. Tehdy i TEĎ hraje KAŽDÝ jen sám za sebe.
            Výhodu mají psychopati, zloději, gauneři a devianti. Ti se SPOJILI a chápou sílu spojenectví.

            Účelově NEMAJÍ problém se spojit s KÝMKOLI, přičemž navzájem o sobě vědí, že jsou připraveni KDYKOLI jeden druhému vrazit kudlu do zad a celou dobu takového „spojenectví“ s tímto faktem žít.

  27. MAME TU PŘIPISY OD NAŠICH ČLENEK ČSV PODIVEJTE SE!

    Varuji vás pane Krtečku,čeká na vás GULAG.radsi si pořidte milenku.Moje kamarádka se idělala známost.taky s takovým ,když to prasklo jeho manželka si ze vzteku udělala oslavu v hospodě u Tonička.
    Tři dny létaly špunty a ulevilo se ji.

  28. No kamarádka to pane Krtečku neměla lehké,on chtěl poledni klid jako ve školce.
    Šli bruslit na Landronku,udělal si výron,
    Pokusil se o sex,vahodil si plotnu.
    Chtěla mu koupit džiny,udělat mu radost,ale takovou velikost nedělali..
    Jednou se sex podařil ,vzbudil se na ARU.
    Krtečku nechte politiky,dopadne to špatně!

  29. Cpát se k mladým je fakt děsná dřina.Když nebudete moc mluvit tak asi volby vyhrajete,
    Hlavně nic nepište.Vyhýbejte se globálnimu oteplováni či euroskepticismu.
    Jste asi autokrat,ale ono to dnes nebude tak horký.
    Stači napadnout novináře a hlavně“virtuálni realitu“.
    Škoda,že se ODS uzavirá do sebe a tady se neobjevi.
    Jakmile ČSSD ty volby vyhraje,budou se zas divit a složi vinu na voliče.
    Čim déle bude tato vl,áda u moci,tim lepši výsledek se dá očekávat.

  30. Je toho vice,tak některé možná pozdji nebot jak vidite přesahuje to zas 100 komentů.Budeme muset vzit do protokolu i pana Catschera!

  31. Krtečku, o indiánech ani nemluvě, máte banána. Moje trpělivost je převeliká, ale psychické nebo dokonce menstruační problémy členek ČSV sem opravdu nepatří.

  32. Tarasi2,
    tomu nevěřime ,že naprosto neviiná sděleni jsou přičina vaši cenzury ,neni to poprvé ani naposled,kdy komenty k věci jsou takto odstraňovány .
    Měl by jste napsat pravdu,ale je to ,že musite zavést na opravdové komenty embargo si musite vyřidit se svým svědomim!

    • Věřte tomu, Komančové a černá potvoro, nevinnost může někdy jít pěkně na nervy, například u dívky, kterou má někdo na mušce s jediným cílem, ale kdo si na Ladronce udělal výron, to je zdejšímu mechem obrostlému úplně u prdele. Svědomí mě opustilo zhruba přes čtyřiceti léty, takže se ho už nedovoláte.

        • Indiáni baží po ohnivé vodě, krteček usiluje o to, aby sežral co nejvíc žížal. Tohle naše divné společenství usiluje o to, aby byla sranda. Proti tomu nic nemám, jenomže čeho je moc, toho je příliš. Celou noc jsem nespal, protože i z vypnutého stroje se ozývalo žalostné vytí Komančů, kteří padali do spamové jámy a hořekovali jak svíčkové báby na pohřbu své velitelky. Krteček naštěstí držel hubu.

          Nedělej ze sebe prosťáčka, je přece každému jasné, že jim o nic nejde, ukradli tři hesla Okamurovi a dělaj s tím po sítích binec v masce infantilních dobráčků. Nechat je tady nelze, protože bych připustil, že mám z blogu hambinec kombinovaný se sirotčincem a jako bonus rozrytý krtinami.

          • …že mám z blogu hambinec kombinovaný s chudobincem a jako bonus rozrytý krtinami.

            jen theireticka kombinace vyskytujici se v realite v mensim poctu nez kopie planety Zeme v cele galaxii.
            I kdyz nekolik romanu uz bylo vydano v moderni cervene knihovne na thema jak lehka deva davala zadarmo a nebylo to z lasky.
            Ty ovsem kazes dobro ale abys projevil vice porozumeni pro zklamane duse kdyz jde vo neuteseny pomery co si k Tobe prijdou ulevit tak je smazes a jeste je obdaris na rozloucenou nejakym pro ne nesrozumitelnym zduvodnenim.
            Je na case abys dal svedomi co Te pred 40 lety vopustilo prilezitost.

            • Pustil jsem ti dole dva aktuální krtečkovy výlevy, které jasně dokumentují, co je zač. On s tím samozřejmě nepočítal, že se dostane na sklo, tedy popustil uzdu své imaginaci. Pokud tě mám o tomhle přesvědčovat, ptám se, jestli tě náhodou neopouští tvůj dobrý odhad.

            • Pro pána, astře! Tarasovo zdůvodnění je naprosto srozumitelné a to především tomu komu bylo adresováno. Jsem toho mínění, že jeho svědomí v tomto případě nemusí mít žádné pochybnosti. Mne spíše udivuje že zde tu „zklamanou duši“ trpěl tak dlouho.

              Ona každá dobročinnost má své limity. Nenech se ovlivnit iracionální bezbřehostí současných sluníčkářů. 🙂

  33. Taras2 se vyzbrojil moci lži a kdo lže i krade.

    Chce dale umožnit krást společně s jeho kumpačkou kapitalistických zlodějů a dona Camilla,který ten režim i vytvářel a ukrad tim celé ČR GIGANTICKé penize instalaci gangsterského režimu ,což je popsáno v NPV a raddeji zmazakováno.Kdo maze ten jede,ale jak dlouho ještě budou takovi,co? ..
    To má fakt pan Okamura v programu zajistit dvě tetiny nam ukradených platů.
    Nebo PŘIMOU DEMOKRACII IHNED?
    Toto je jeho psycologickè CHUCPE ,jako podpindostnika a drži tak na uzdě nebohé občany volicče a ne jinak!

  34. Pane tarasi 2,že vy jste schizofrenik a k tomu lhář,to si myslite,že zůstanete bez odpovdi?

    jen klidne čekejte svědomi nemáte tak,ale to věci zjednodušuje.

  35. Ty ses priznal zes poslal svedomi na cestu vesmirem bez doprovodu,
    ja se Ti priznam ze me toho opustilo uz vic a nejak rychle opousti fsechno,
    takze uz skoro na konci dovolim si opustit to co lomcuje dnesni spolecnosti,
    vylepsenym virusem ve kterem se hrabaly laboratore az do te podoby ze ma pry 123 krat vetsi nakazlivost coz ma byt hlavni nebezpeci proc se ho bat.
    Pesimiste jsou presvedceni ze ten virus rozesrali vedatori mnohem vic a ve vice smerech s dopadem ktery se ukaze az casem.(ktereho se ja ani Ty asi nedozijem)
    Jestli teda nejaka kontrola nad necim, tak lepe nez nad zbrojenim tak nad laboratoremi
    a jestli neco svetu homosapiense domesticuse neco hrozi tak je to prave to ceho se „vedci“
    v tech laboratorich dopousteji!
    Venku zuri „geneticka revoluce“ a vetsina lidi o tomto nebezpeci nema tuseni!
    Konecne se podarilo v cestina najit prednasku prave na toto thema a informaci si tam dovolim nechat schovanou bez udani minut kde to zacina, aby si to ctenari poslechli od pocatku se vsemi navaznostmi.
    Protoze to co dneska umi veda s dedicnou informaci byla pred nekolika lety jeste science fiction !
    Dovolim si pripomenout co rekli zodpovedni vedci k rozbiti atomu:
    Litujeme toho! Netusili jsme ze se to da tak snadno zneuzit,
    ze se toho mohou zmocnit spatni lide!
    Enstein to napsal i v dopise presidentovi a kongresu!
    O genetice a praci v laboratorich v poslednich letech to plati obvzlast !
    Sice existuji ruzne ochrane zakazy ale kdo zajisti jejich dodrzovani?
    Kdo zajistuje dodrzovani nesireni vyroby nuklearnich zbrani? Dnes jiz rada statu Afriky a Asie
    otevrene rika, kdyz muzou USA/Rusko/Anglie/Francie/Israel/Cina/Pakistan/Indie- proc ne dalsi?

    Oviedska deklarace z r.1997 v clanku 13 rika a zakazuje zmenu lidskeho genomu, ale bohuzel
    tisice laboratori po celem svete jsou dnes vetsi hrozbou ne je ta nuklearni.
    V prednasce je priznani cinskeho vedce ze uz s tim zacali ! I dalsi !
    ..atd se vsemi dopady 😦
    Takze neni to horsi nez Wuhan ?
    S dopadem a urodou ktera se bude sklizet za X let !

    hrozi GENETICKA REVOLUCE

    • Ona každá mince má dvě strany a mince již dlouho vládnou světem. „Mince“ atomových bomb není výjimkou. Na jedné straně hrozba totáního zničení – na druhé straně je tato hrozba asi jedinou příčinou že jsme ještě nezažili třetí světovou válku. Prozatím si za „atomovou ninci“ kupujeme relativní mír a energii.
      Co vše si koupíme za „genetickou minci“ to si netroufám odhadnout.

    • Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. je již dlouho oceňovaný popularizátor vědy a skvělý kantor, který dokáže naživo podávat své přednášky o reprodukční biologií poutavou formou i pro naprosté laiky. Sám jsem už také na Ostrově na některá jeho videa před časem odkázal a každou jeho přednášku vřele doporučuji byť by byla sebedelší.
      Je to tak – genetickou revoluci už prožíváme a něco bychom o tom vědět měli.

  36. Ke sporu Kamil vs. Saul dodám tady dole: za (ne)blahých časů totality kolegové v jednom projektovém ústavu, kde se nikdo nepředřel, měli na stěně velkou mapu Evropy, špendlíky s praporky, označujícími sílu jednotlivých divizí a sehráli druhou světovou znovu. A Hitlerovi ji vyhráli.

    Stejnou cenu má dnes debata o tom, kdo co tenkrát posral. U Kamila mě zarazila poznámka o trockistech a jejich negativním ovlivnění síly státu (???), včetně té teorie o spálené zemi za ústupu coby promyšlené taktice, samozřejmě prostor a generál Moroz sehráli velkou úlohu, ale ne rozhodující a ne promyšlenou, rozhodující bylo, že Hitler svou (pokud ji tedy vymyslel on) strategii drtivého úderu mechanizovaných divizí, soustředěného na relativně malém úseku fronty, nedokázal dotáhnout do konce za příznivého počasí, viz pro něj tragické zdržení, když musel na Balkáně tahat toho vola Mussoliniho z průseru, a ty necelé dva měsíce mu potom scházely. Saulem zase zmítá teorie o racionalitě resp. iracionalitě obou vůdců a zapomíná na to, že některá rozhodnutí jsou z více než poloviny vynucené tahy díky soupeřovu konání. Patrně neprokazatelná je jeho úvaha o tom, že Stalin se na začátku války schoval a posíral strachy, podle záznamů kremelské administrativy se pravidelně účastnil všech porad velení a to, že s projevem k národu vystoupil tak pozdě, je patrně způsobeno kombinací asiatské lstivosti a sklonu k dramatickému načasování. A za druhé, že by bez pomoci západních spojenců válku nevyhrál. Samozřejmě, byla významná, ale nikoliv rozhodující, četl jsem odhady o podílu této pomoci na materiálním zajištění RA někde od pěti do dvaceti procent. Válku by neexistence téhle pomoci jistě prodloužila, ale výsledek nezvrátila.

    • Ze ses rozhod delat rozhodciho ve sporu nad udalostmi co vodnees cas a pridal svuj nazor je hezke, ale terazky ide o neco ineho.
      Posilam video kde se mluvi o problemech na Slovensku a zajimave,
      ze to je o tomtez co tlaci CR.
      Co Ty na to ?

    • Už v roce 1943 natočili v USA dokument ve kterém hovoří o střetu dvou strategií: Hitlerově strategii drtivého úderu sustředěných mechanizovaných divizí, proti Stalinově strategii spálené země, která se Rusům osvědčila už proti Napoleonovi.

      • Stalinův rozhlasový projev 5.7.1941

        „Při vynuceném ústupu jednotek Rudé armády je třeba dopravovat do zápolí všechny železniční vozové soupravy, neponechávat nepříteli ani jednu lokomotivu, ani jeden vagón, neponechávat nepříteli ani kilogram obilí, ani litr pohonných látek. Kolchozníci musí odvádět z místa veškerý dobytek a obilí odevzdávat do úschovy státním orgánům, aby bylo odvezeno do krajů v zápolí. Všechen cenný majetek – i barevné kovy, obilí a pohonné hmoty -který nemůže být vyvezen, musí být bezpodmínečně zničen.

        V krajích obsazených nepřítelem je třeba tvořit partyzánské oddíly, jízdní i pěší, tvořit skupiny diversantů k boji proti jednotkám nepřátelské armády, k rozpoutání partyzánské války všude a ve všech místech, k vyhazování mostů, komunikací, k ničení telefonního a telegrafního spojení, k zapalování lesů, skladů a trénů. V obsazených krajích nutno vytvářet nesnesitelné podmínky pro nepřítele a všechny jeho pomahače, pronásledovat a ničit je na každém kroku, mařit všechna jejich opatření.“
        https://www.valka.cz/902-Stalinuv-rozhlasovy-projev-5-7-1941

        • To bylo přání, otázka je, jak se to podařilo v tom fofru při ústupu na východ realizovat. Asi moc ne, protože by pak tu samou taktiku spálené země nemohli při ústupu na západ provádět nacisté, nebylo by co ničit.

          • Jak kdy a jak kde. Obvykle se dařilo ničit vojenské zásoby a sklady, pokud na to byl čas. Ovšem tam, kde se Němcům zdařil průlom fronty, toho času zase moc nebylo. Na to ostatní většinou nezbýval čas, prostředky ani lidi…
            K tomu vytváření partyzánských oddílů; četl jsem pár vzpomínek lidí, co v nich působili.
            – S vytvářením partyzánských oddílů se do jisté míry počítalo předem, takže většinou existovala jakási organizační struktura a kandidáti obdrželi velmi základní výcvik, který by se hodil pěšákovi, ale pro partyzána až tak moc užitečný nebyl. Obvykle byly i nějaké zbraně – pušky po carovi – které mohli novopečení partyzáni dostat – když se to stihlo. Jedna věc ovšem nebyla nikdy – vysílačky (a radisti). Takže, když už partyzánský oddíl přišel k informaci, která by se hodila i velení RA, znamenalo to jediné: vyslat spojky přes frontu. Když to dobře dopadlo cestou tam, poděkovali vám za snahu, protože informace už byla zastaralá, dali vám najíst – často první teplé jídlo od doby, co jste na tenhle „výlet do Velké země“ vyrazili 😉 – a třeba přidali nové prvoliniové kvéry, munici a trochu různého vybavení, co člověk unese, ale nedali vám vysílačku – sami jich neměli dost. A když to dopadlo dobře i cestou zpátky, tak za měsíc až šest týdnů jste byli zpátky „doma“. Zlepšovat se to začalo až ve dvaačtyřicátém a ve třiačtyřicátém to už většinou i jakžtakž fungovalo.
            – Po týdenním rychlokurzu, kde veškerá výuka byla teoretická a co mohli, to vám alespoň předvedli, ale nenechali vás nic dělat samostatně (nebyl čas, ani dost materiálu), z vás byl minér partyzánského oddílu. Ale abyste mohl nastražit svou první léčku na lesní cestě, spolubojovníci vám opatřili něco nepoužité dělostřelecké munice (německé) a vy jste musel přijít na způsob, jak ji na požádání odpálit a nevyhodit přitom do vzduchu i sám sebe. Minér u partyzánů nebývala taková snadná procházka lesem, jakou líčily filmy sovětské produkce, kde ze železničních náspů létaly německé transporty jako o závod. Když měl člověk hodně velkou kliku, tak to i přežil.
            Pamětník zmínil i osobní statistiku z útoků na železnici: 37 pokusů, z toho 17x se podařilo položit miny, 7x způsobit nepříteli škodu. Jen „o kejhák“ šlo pokaždé.

      • „U Kamila mě zarazila poznámka o trockistech a jejich negativním ovlivnění síly státu (???)“
        Měl jsem na mysli dusnou společenskou atmosféru vytvořenou působením „trojek“ NKVD během Velké čistky a všechny kdo za to Stalina neměli rádi jsem ve snaze o stručnost poněkud nepřesně zahrnul pod trockisty. Tak nějak bych od těch lidí očekával určitou nechuť ke spolupráci a negativní ohlas na jakékoli výzvy.

        • Nechuť ke spolupráci spolehlivě odstranilo těch pověstných 9 gramů v zátylku a negativní ohlas byl možný, ale akorát tak ve snu, a i na to NKVD přišla.

  37. Neda mi to abych zde neuvedl jako protivahu argumentu ze R-M smlouva o neutoceni je
    dukaz stejne viny na 2 svetove valce jakou ma Nemecko a proti tomu
    nazor na tuto zalezitost jak to presentuje president Putin.

  38. Úvahy nad úvahou – koláž

    Pohodoví, pozitivní, sluníčkoví a milí lidé:


    (Fotografie nacistů od Wilhelma Brasse.)

    „Průmysl v.4 – šanci má každý.“

    Mauthausen – Schody smrti:

    Ti méně schopní a méně výkonní.
    (Příliš mladí, příliš staří, příliš moudří, příliš lidští …)

    BTW.
    Být Mauthausen nebo Osvětim eSeRÓčko, mohli by například být upřímnými demokratickými liberály nebo konzervativci, podobně jako majitelé a podnikatelé současných amerických soukromých věznic.

    Demokracie a svoboda má výrazně pozitivní vliv na společnost:
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/54/US_incarceration_timeline-clean.svg

    • Ti méně schopní a méně výkonní.
      (Příliš mladí, příliš staří, příliš moudří, příliš lidští …)

      Auschwitz II – Birkenau
      – Sonderkommando provádí kremaci

      Bergen-Belsen concentration camp
      – masový hrob

  39. „Chytré telefony“, „Chytrá karanténa“, paměťové mapy, Google, Gates, Microsoft, Android, FB/Instagram/(a)sociální sítě.

    Viditelné segregační prvky:
    Plátěná židovská hvězda – II. sv.v.

    https://www.ushmm.org/media/emu/get?irn=517786&mm_irn=14550&file=primary

    Tetování z Auschwitz – II. sv.v.
    https://static.independent.co.uk/s3fs-public/thumbnails/image/2018/01/09/09/tattoist-of-auschwitz-main.jpg?width=1368&height=912&fit=bounds&format=pjpg&auto=webp&quality=70

    RFID chip – v lidské ruce

    BTW.
    RFID chip – je vhodný nejen pro lidi

  40. Pokud se RFID elementů týče, kromě knížek z velkých knihoven a spotřebního zboží vás zradí bezkontaktní platební karty (i zákaznická karta ČD). Čtou se i v tramvajích.
    Udivuje mne, že se prodávají pomůcky, chránící před anomáliemi geomagnetického pole, ale obyčejnou hliníkovou krabičku od tabáku (má rozměr platební karty) musím hledat u popelnic, jsa nekuřák. Přitom by mohla obsahovat certifikát o nepropustnosti radiofrekvenčních polí, za každou cizojazyčnou verzi dvacka navíc.

    • To je dobro takového druhu jako: „Pořád ještě tím zamřížovaným oknem vidíš kus modrého nebe.“

      • Pocitově „nadřazení“ jedinci zbožňují alegorie:

        Pro určitý typ lidských zrůdiček je vrcholem blaha, když prodávají nic netušící nebo zoufalé oběti naději, která je v konečném důsledku této oběti HROBEM.

  41. Já si tady jen utrousím – když vidíte a popisujete (imho vcelku správně) významná rizika silného státu včetně toho, jakým způsobem oktrojuje nejužší soukromí, jak můžete u všech všudy zůstávat kolektivisty (levičáky, socialisty, … ) a věřit v dobro moci státu.

    To mi hlava nebéře.

    • To je jednoduché. Silný jedinec se nebude chovat o moc lépe – jestli vůbec – než silný stát.
      Jediný fungující a historicky ověřený způsob obrany proti libovolné moci objasnil jistý B. Franklin: „Buďto budeme bojovat všichni společně, nebo viset každý zvlášť.“ Tak proto.

    • Stát se skládá z politiků a úředníků a ty je nutno brát silně u huby, protože, jako i všechny jeho orgány, mají sklon k parazitárnímu chování a skutečně zasahují do života lidí jako škůdci, nesmyslnými a hloupými nařízeními. Přitom sami, pokud mají něco smysluplně zorganizovat, zařídit, vymyslet, tak hanebně selhávají a v každodenní práci mají silný sklon k flákání se a šikanování. V tom se shodneme.

      Jenže – vámi neustále používaná průpovídka o uzmutí peněz podnikavcům a jejich následném rozfrcání státem má zakrýt to, že se vám (coby třídě) nechce platit daně žádné a přitom současně užívat v míře hodně nadprůměrné veřejné služby, placené právě z daní. Jednoduchý příklad: podnikatel používá služeb státu v míře stonásobně větší než nějaký podučitel třetí kategorie (doprava, komunikace, výchova jeho zaměstnanců, provoz všech možných státních institucí), přitom však na daních odvede v extrémních případech stejně nebo dokonce méně. Neboli parazituje na společnosti stejně, jako ti státní úředníci.

Napsat komentář