Dante to věděl

Astr z téměř podzimní Austrálie, už tam vypukly vichřice se studeným, sychravým deštěm, eukalypty shazují listí a krokodýli se tisknou k sobě s klokanama, aby se vzájemně zahřáli, pravil: „Otazka zni, ktere strany by prisly o volice a pro koho predevsim by byla soc.dem. vhodnym partnerem do koalice?“ – to s odkazem na obnovenou ČSSD a zvolení Paroubka do jejího čela. Racionální politologicko-futuristické úvahy jsou ale v Kotlině zbytečné, bezpředmětné, protože rozum tady neplatí a neplatil, možná ani ten Masaryk to nevymyslel nejlíp.

Rád bych se mýlil, ale v současné době „čekání na třetí světovou“ je rozhodnuto a bez ní, té smrtící šílené pohromy, se nic nezmění – a po ní už to bude jedno. Pokud ne ta strašná Zubatá, tak jedinou nadějí na změnu, vysvobození se z těchhle současných morálních, politických i ekonomických sraček, je hospodářská krize v rozměru převyšujícím tu Velkou z třicátých let. Z téhle situace totiž nevede klidná, pokojná a demokratická cesta, neboť anakonda kapitalismu sevřela svět a rdousí a rdousí…

Čistě teoreticky – v proklamované demokracii by se měl skrze politický souboj idejí prosadit směr pro společenství lidí nejprospěšnější, ten, který zajistí slušný život všem, odstraní války, nastolí klid a pořádek, vymýtí zločinnost a násilí, které, jak dnes a denně vidno, doslova bují. Zmrdi všech druhů mají žně. Dožínky také. Měla by se prosadit partaj, která výše uvedené bude mít v programu, na čele s odpovídajícím charakterním a schopným vůdcem.

Chachááá!!! V takzvané demokracii, ještě k tomu liberální, nedejbože progresivistické, kapitalistické a amerikánské, je zvolení kvalitního, racionálně uvažujícího, chytrého až moudrého a pro blaho lidu pracujícího vůdce prakticky vyloučeno, jak nad slunce jasněji dokazují trendy, výsledky voleb za posledních třicet let. To už je osmá kvalitativně zjevně sestupná generace politiků a výsledkem je totální senil, zloděj a ksindl v USA, bisexuál a gerontofil ve sladké Francii, šílenec s otýpkou slámy na hlavě v hrdém Albionu, duševně nemocná Trůda u Germánů, která selhala snad ve všech oblastech, střídána slabochem v čele panoptikální koalice, hysterické klerikální figurky u Poláků, no a v detailu Filaja s kabinetem hrůz u nás.

Kapouši se (spolu s hospodářstvím) zcela zmocnili i médií – a moc dobře vědí, proč do nich cpou prachy: umožňuje jim to zachovat jakoustakous podobu (formálně vypadajících) svobodných voleb, protože zpitomělá a k debilitě tendující polovina voličů jim to pak naháže sama. Přičemž se kapitalisty instalovaní politici opírají o tvrdé jádro živnopodnikatelské vedoucí třídy, kterým pak to ovšem po svém zvolení musí vrátit, umožnit jim legislativou další a vydatnější okrádání a vykořisťování. U nás, jenom ilustrativně, zrušení EET, výpověď bez udání důvodu a úmyslné otevření brány inflaci.

Orbán a Fico jsou náhodné excesy, výkyvy, a budou s pravděpodobností 70 : 30 zadušeni, Putin a Si jsou mimo náš svět, mimo naši civilizační bublinu. Paroubek je mediální smečkou hyen v očích průměrného voliče zdiskreditován navěky – a to může mluvit jako Jan Zlatoústý, prd platný.

V této konstelaci sil platí: Zanech všech nadějí.

Što dělať? „Březen je měsíc výsevu. Když už vám nezmrznou venku prsty, můžete vysévat ředkvičky, salát, špenát, petržel nebo mrkev. Vysazovat můžete i cibuli nebo pažitku. A ještě stihnete předpěstovat rajčata.“

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

19 thoughts on “Dante to věděl

  1. Pokud mne paměť neklame, každé (sociální) revoluci předcházela válka. Jakou úlohu při tom sehrálo zvýšené množství zbraní mezi lidmi nebo rozvrat policejních složek státu, o to ať se přou historici. V každém případě ale nas(r)anost ve společnosti přesáhla kritickou mez.
    Je mi líto, ale bez války se naše civilizace v tomto směru nikam nepohne. Když nezanikne.

    • Když se počítá pravděpodobnost s jakou se mohou setkat dvě vesmírné civilizace, zavádí se do výpočtu jako jedna z mnoha veličin i čas trvání civilizace od jejího vzniku až po dobu, „kdy se sama zničí“. Protože o existenci jiných civilizací už nikdo nepochybuje, nastupuje otázka, jestli ty ostatní jsou také tak zkurveně agresivní, jako je ta naše.

      • „bez války se naše civilizace v tomto směru nikam nepohne“
        Je více faktorů které dokáží hodně poznatelně pohnout civilizací. Přírodní pohromy (epidemie, potopy, klimatické změny …), významné objevy či vynálezy (oheň, kolo, zemědělství, pára …) rozšíření nějaké idey (náboženské i nenáboženské).
        A pokud je řeč o válce, hraje samozřejmě roli i to, zda jde o lokální nebo globální, přičemž za globální může být považována i déle trvající série těch lokálních, které se některých oblastí vojensky nedotknou.
        Když zůstanu v našich končinách, tak zde došlo významnému pohnutí, během jednoho průměrného lidského života, aniž by se na našem území (a naprosté většině nás obklopujících) válčilo (pokud nezapočítám válku ekonomickou a informační).
        „… jestli ty ostatní jsou také tak zkurveně agresivní, jako je ta naše.“
        Ve vztahu k divoké přírodě jsme agresivní kam až paměť našeho druhu sahá a sama příroda je agresivitou (predátor-kořist) „nadupaná“. Takže otázka je spíše o míře (a způsobu) té agresivity a jejích dopadech na agresora. Je možné že lze agresivitu „ochočit“ takovým způsobem aby se nestala agresorovou zhoubou a taková civilizace, by se nikdy sama nezničila. My se nemáme s kým porovnávat, tedy už samotný předpoklad o sebezničení jakékoli jiné civilizace může být od základu chybný.

        • Dvě okolnosti jsou velevýznamné:

          1. U společenských změn (revolucí) záleží na tom, jestli vektor vývoje směřuje od dobrého ke zlému nebo naopak. Ta první změna je tady ajncvaj, stačí k ní ty dílčí podněty, regionální války. Změna systému k lepšímu je mnohem složitější a bolestivější, neprosazuje se snadno, pokud vůbec. Navíc je těžké rozlišit, kdy zásluhu na vyšší kvalitě života má změna společenského řádu a kdy vývoj vědy a techniky.

          2. „…už samotný předpoklad o sebezničení jakékoli jiné civilizace může být od základu chybný“ – spíš je chybný předpoklad, že je možné setkání dvou civilizací, to s ohledem na rozměry vesmíru. Potkávat se patrně mohou umělé výtvory, nikoliv tedy Franta s Aštarem, ale náš robot bude dostávat nakládačku od jejich robota. Co se týká toho prvního, jestliže je Všehomír složen ze stejných prvků, formován stejnými fyzikálními principy, potom i vznik života a inteligence nebude nějak extra odlišný od našich manýrů, jinak řečeno, Mimozemšťani nebudou mít nos v prdeli, ale na hlavě. A potom i ta agresivita a sebezničení budou zákonité. Samozřejmě všechno – jenom patrně.

      • Uspokojivou odpověď ohledně Feymanova pardoxu dosud nikdo nedal. Takže nás pochybuje dost.

        Jinak jsem měl na mysli lidskou civilizaci ve smyslu „civilizovanosti“, ne uřezávače hlav nebo lovce lebek. Pokud se sami odešleme do středověku, naše civilizace zanikne, i když lidstvo může přežívat ještě hezky dlouho.

        • „… i když lidstvo může přežívat ještě hezky dlouho.“
          Nejenom přežívat ale i vyvíjet se. Je velmi pravděpodobné že jsme už alespoň jednou takovým restartem prošli a pak po dlouhou dobu znovu objevovali co bylo zapomenuto. Mnohé archeologické nálezy se ani nedají jinak vysvětlit. Samozřejmě nejde o stejné opakování téhož ale vypadá to tak, že aspoň jedna vyspělá civilizace globálního rozměru už tu naši předcházela. Jak byla povedená – těžko posoudit – protože zatím ani nevíme co vedlo k jejímu zániku.
          Ale ta současná zatím nekráčí nijak přívětivým směrem (ZDE) a my ani nevíme jestli opakujeme starou chybu a nebo vytváříme novou. 😦

  2. Prestižní PL (copak asi dělají naši dva Ahasverové?) informovaly o tom, že režižer Hřebík natáčí komedii o dezinformacích, v hlavní roli Vetchý, účinkuje i TEN Hrušínský a ptám se, kde je Aňa? Pauzíruje? V diskuzi na iksu padl i takový názor: „Chudák máma, každý den musí OD VŠECH kolegyň práci poslouchat, jaký je Vetchý hrozný parchant, Ukrajinci fašisti, kterým platíme válku z našich peněz, vláda zlodějská a od jedné, že by se mělo octovat.
    Toto udělaly roky dezinfa, DŘÍVE TO NEBYLO!“

    Jasně, že převažující sociální kontakt s Helmutem IV. mě neudržuje na výši doby, ale přesto: „že by se mělo octovat“ – to teďkonc v Praze znamená co? Naložit vládu do láku? Rychlokvašený oni jsou, o to nic.

    Hřebejk: „… cestu k totalitě v naší zemi dláždí nejen činnost extremistických stran a hnutí, ale abnormální nespokojenost s obyčejnou, nedokonalou, neakceschopnou a nepřitažlivou, svárlivou, neatraktivní každodenní politikou demokratických stran, které po jakémkoli přešlapu hned ‚nemůžeme volit‘.“ – jako že Fiala zakopne ve dveřích do Strakovky a my ho hned odvoláváme? Tahle vláda způsobila občanům existenční peklo, připravila je během dvou let o polovinu úspor, vyhazuje jejich peníze oknem, aby si nalubrikovala cestu do americké prdele – ale za jejich neoblíbenost může neatraktivní vzhled? Cestu k totalitě začali lajnovat oni, takových pravicových diktatur už na světě bylo, ale Hřebík vidí situaci opačně, za návrat k totalitě může občan, který si nechce nechat odírat hřbet od neschopných, blbých a amorálních „demokratických stran“.

    • Bohužel, výmarská demokracie taky spoustu lidí sr(a)la. Komu ale dláždí cestu do Strakovky současná vláda, když se kdekdo považuje za největší problém „bruselskou diktaturu“?
      Řečnická otázka.

    • „Octovat“ asi nějak souvisí s nedávno oblíbenými „chemtrails“. O nenapravitelném poškození naší svobody v době cé devatenáctky nemluvě.

  3. Tarasi, já jsem vám to přece tak na podzim roku 2021 psal. Abyste chodil na houby, v létě na borůvky atd. a vykašlal se na politiku. Protože žádná naděje není. Pokud vím, žijete někde v pohraničí v krásné přírodě, snad v pošumaví, nebo v podkrušnohoří či v blízkosti Orlických hor…co vám tam chybí? S tím Paroubkem máte pravdu, pokud se vrhne aktivněji do politiky, čeká ho další vajíčkiáda. Ale spíš si ho nikde ani nevšimne. Babiš půjde kvůli Čapímu hnízdu do vězení. Okamura půjde taky do vězení…kvůli fašismu a spolupráci s Putinem. Bude to na věčné časy.

    • Zajímalo by mne, proč například taková Kalouskova dvojčata nikdy nedostala ani shnilým rajčetem. Což se týká i těch ostatních zločinců.

    • Predpokladám,že na podobné weby ako je tento Tarasov chodíme diskutovať preto,lebo cítime vnútornú potrebu zveriť sa niekomu so svojimi obavami o budúcnosť svoju a nášho potomstva.Nemáme veľa možností ako vyjadriť svoje názory na súčasné dianie doma aj v zahraničí a hrozby z neho vyplývajúce. Šialenstvo s tzv.“pandémiou“ naše možnosti vyjadriť sa, ešte zhoršilo.Takže ja ľuďom ako Taras,p.Blaha alebo p.Bavor môžem len poďakovať za to,že aspoň takýmto spôsobom môžem prezentovať svoje názory a poučiť sa z názorov iných diskutérov. Inou možnosťou je už len zúčastňovať sa demonštrácií,ktoré podobne ako moje „písačky“do diskusných fór majú asi taký účinok na geopolitiku a konanie politikov,ako moje prdnutie do mora na zväčšenie ozónovej diery.
      Už je to 79 rokov,čo Európa žije v mieri a relatívnom blahobyte.Tak dlhá doba bez vojny je v dejinách ľudstva neobvyklá.Všetci si to uvedomujeme a všetci cítime,že toto obdobie mieru končí. Na dvere nám klope vojna takého rozsahu,že po jej skončení ,ako to už po veľkých vojnách alebo revolúciách býva,nastanú vo svete radikálne zmeny.Niektoré štáty zaniknú,iné vzniknú.Dôjde k zmenám hraníc,vzniknú nové ríše,nové ideológie….a víťaz začne ničiť starú históriu aby mohol začať písať novú. Mojou „nádejou“ o ktorej niektorí píšu,že je zbytočná a že jej vlastne niet je,že tie nové povojnové časy sa nezvrhnú na čosi,čo s našou predstavou o ľudskosti nemá nič spoločné! Ja neviem ako ste na tom vy ostatní,ale ja som sa ešte nikdy vo svojom dlhom živote necítil tak ohrozený vojnou ako v posledných povedzme 10.rokoch. Takže preto som vďačný za možnosť napísať niekam o tom čo cítim,kritizovať to s čím nesúhlasím,chváliť to čo považujem za múdre a neskromne navrhovať riešenia bez nároku na ich realizáciu.

      • „… všetci cítime, že toto obdobie mieru končí“ – kdybychom to cítili všichni, tak by situace nebyla tak kritická. Pomalu čtyřicet procent populace tvoří dnes lidé, kteří v sobě nenesou osobní zkušenost, sdělenou jim rodiči, tedy hrůzu z válečných hrůz. Oni se domnívají, že jadernou konfrontaci je možné vyhrát a přežít, strach z války mají potlačen svojí mentalitou hráčů počítačových her a diváků akčních filmů. Mají strach z oteplování, války se přece dají zavřít a hrát od počátku znova. Je to tak, v okruhu těchto webů se člověk pod pětačtyřicet prakticky nevyskytuje, oni vůbec neví, o čem to mluvíme.

  4. Tak jest. Já jsem však duší optimista a tak nějak pokukuji a švidrám stranou po tom racionálně uvažujícím, chytrém až moudrém a pro blaho lidu pracujícím vůdci. Na všechna ta zvěrstva, zatahující nás do 3.sv., vždy musí být alespoň dva.

  5. Tak Putin dostal 87,32 procenta hlasů. Rekordní byla i volební účast 74,22 procenta oprávněných voličů, což představuje skoro 76 milionů lidí.
    Kdo další se může pochlubit tak silným mandátem?

Napsat komentář